avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal

Buna ziua, am incheiat un contract cu CAS din februarie 2017 platind cei 0.85% din veniturile provenite din activitati independente PFA. Pot beneficia de concediu prenatal din data de 13.03.2017 avand in vedere ca stagul meu de cotizare este abia din luna februarie? Tin sa precizez ca din punct de vedere medical nu mai aveam voie sa lucrez.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 21:31, 5 Aprilie 2017
Puteti beneficia de concediu de maternitate incepand cu acea data.
Mi-am depus concediu in data de 15.03.2017, dar ieri 04.04.2017 am fost sunata si mi s-a spus ca nu pot sa imi plateasca concediul pe luna martie deoarece am inceput sa cotizez din februarie,iar luna februarie are doar 20 zile licratoare. Mi s-a spus sa merg sa imi anulez concediul pe luna martie. Din punctul meu de vedere e un abuz ceea ce fac ei. Ce ma sfatuiti sa ii dau in instanta am sanse de a castiga?
Nu este abuz, asa prevede legea.
Stagiul de cotizare trebuie sa fie de minim 22 de zile lucratoare, iar dvs. nu indepliniti aceasta conditie.
Puteti vorbi cu medicul care v-a emis certificatul medical sa va anuleze certificatul pe luna martie si sa incepeti concediul de maternitate cu 01.04.2017. Doar asa va putea fi platit acest concediu.

Normele de aplicare a OUG nr.158/2005:

ART. 12
(1) Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical. În înţelesul prezentelor norme, se consideră o lună de stagiu de cotizare realizat în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical situaţia în care sunt realizate cel puţin 22 de zile de stagiu de cotizare.
(1^1) Stagiul minim de cotizare se constituie şi din însumarea perioadelor pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de către angajator sau, după caz, de către asigurat, respectiv de către fondul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale sau bugetul asigurărilor pentru şomaj.
(2) Se asimilează stagiului de cotizare perioadele în care persoanele asigurate au beneficiat de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 7/2007, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv perioadele în care persoanele asigurate au beneficiat de drepturile prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Abrogat.
(4) Se asimilează stagiului de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi perioadele în care asiguratul:
a) a beneficiat de concediile şi de indemnizaţiile reglementate de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005;
b) a beneficiat de pensie de invaliditate gradul III sau de pensie de invaliditate ca nevăzător şi este membru al unei asociaţii familiale sau este autorizat să desfăşoare activităţi independente; în această situaţie, dovada se face cu adeverinţă eliberată de casele teritoriale de pensii şi cu documente oficiale din care să rezulte calitatea de membru al unei asociaţii familiale sau de persoană autorizată să desfăşoare activităţi independente;
c) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu examen de licenţă sau de diplomă organizat în prima sesiune. Dovada absolvirii cursurilor de zi ale învăţământului universitar se face cu diplomele eliberate de instituţiile autorizate, în condiţiile legii. Dovada duratei normale a studiilor respective se face cu diploma de absolvire, foaia matricolă sau cu adeverinţă eliberată de instituţia de învăţământ superior.
(5) Perioadele prevăzute la alin. (4) se asimilează stagiului de cotizare numai dacă în aceste perioade asiguratul nu a realizat stagii de cotizare potrivit prezentelor norme.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stagiu minim de cotizare cm 2016 emaio emaio Buna ziua. As dori sa stiu daca stagiul minim de cotizare pentru calculul unui concediu medical este 6 luni sau se ia in calcul doar o luna realizata in ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu medical Popescu Lorena Popescu Lorena Buna ziua, pot calcula un concediu medical incepand cu data de 20.12.2016 unui salariat care este angajat din 15.11.2016 si care nu a mai lucrat pana ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu medical oanaboro oanaboro un angajat in 03.06.2014 a avut un accident de circulatie in data de 06.07.2014 -08.07.2014 cod indemnizatie 06,urgenta 157,cod diagnostic 901,din ... (vezi toată discuția)