avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... instiintare perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

instiintare perioada de proba

Buna ziua,

o buna prietena s-a angajat la o firma de inginerie in ianuarie anul acesta si acuma vrea sa plece
-conform contract de munca ea este in perioada de proba (90de zile) si o simpla notificare scrisa este suficienta
-seful ei i-a facut incadrarea in munca pe o alta pozitie (meserie) decat calificarea ei, i-a atras atentia de mai multe ori sa ii faca incadrarea cum trebuie dar seful ei o tot amana
-acuma seful ei nu vrea sa ii dea numar de inregistrare pentru cerere
-din anumite circumstante, originalul ei al contractul individual de munca nu este semnat de angajator, dar zice ca are contract de munca. A fost la ITM sa ceara o copie a contractului de munca si a primit raspuns ca ei nu mai inregistreaza contractele individuale de munca (cel putin nu in corpul respectiv in care a fost ea) dar a vorbit cu un inspector de acolo (care aparent stia mai putine decat ea despre codul muncii pe tema asta) si a sfatuit-o sa trimita o notificarea respectiva prin posta, cu semare de primire colet

-prietena mea nu vrea decat sa stie ca a scapat de sef si ca isi poate vedea in continuare de viata, dar nu stie la ce sa se astepte de la fostul ei sef, cum o poate impiedica in viata
-exista sanse sa isi recupereze ultimul salariu neincasat?
-si ce se intampla cu perioada in care a fost incadrada gresit in munca, nu se acumuleaza ca experienta? (are nevoie pentru drept de semnatura de experienta minim 1 an)
Cel mai recent răspuns: angajat93 , utilizator 21:36, 5 Aprilie 2017
In perioada de proba contractul de munca poate inceta in orice moment, la initiativa oricareia dintre parti. Daca seful nu doreste sa accepte situatia, este problema lui. Prietena dvs poate trimite Notificarea de incetare a contractului de munca in baza art 31.3 din Codul Muncii prin curier cu confirmare de primire.

in ceea ce priveste inregristrarea contractului de munca in forma fizica nu se mai face de multi ani, inregistrarea facandu-se prin intermediul REVISAL (registrul general de evidenta a salariatilor) si se transmite on-line la ITM. ITM-ul poate verifica prin aplicatia proprie / metoda proprie transmiterea acelei inregistrari.
angajat93 a scris:

....
-exista sanse sa isi recupereze ultimul salariu neincasat?
-si ce se intampla cu perioada in care a fost incadrada gresit in munca, nu se acumuleaza ca experienta? (are nevoie pentru drept de semnatura de experienta minim 1 an)


1. Neplata salariului poate face obiectul unei :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).

- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).

2. Daca nu este incadrata corect, atunci nu are cum sa acumuleze vechimea necesara obtinerii acelui drept de semnatura.
multumesc frumos pentru raspunsuri, le-am citit cu mare atentie

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare salarii restante liaza liaza Buna ziua, Am incetat contractul de munca, cu acordul partilor, in data de 01 Martie 2017 si nu am primit salariile restante nici pana acum, am 2 luni din ... (vezi toată discuția)
Nu am primit drepturile salariale la plecarea din firmă Vasile Nechita Vasile Nechita În urma întîrzierilor repetate de primire a salariului am renunțat la serviciu ,am predat echipamentul nu am nici o datorie față de firmă menționez nu ... (vezi toată discuția)
Șofer pe comunitate Lucian1972 Lucian1972 Bună ziua,aș avea nevoie de o informație, situația stă cam așa: sunt șofer pe TIR, am fost angajat cu contract individual de muncă fiind încadrat cu ... (vezi toată discuția)