avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1024 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort intre cetatean roman si cetatean kazakh, ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort intre cetatean roman si cetatean kazakh, casatorie in Romania

Buna ziua, Nu stiu cum sa procedez in aceste lucruri. Sunt casatorit de 4 ani cu cetateana Kazakha. In 2013, in romania, bucuresti am facut casatora. Am avut o resedinta temporara in China, dupa care neam mutat in Romania cu viza temporara ea. Oficial nu a avut resedinta pe timpul casatoriei in Romania, dar nici eu nu am avut resedinta pe timpul casatoriei in Kazakhstan. Practic amandoi am avut locuinta declarata in tara fiecaruia. De curand ea a plecat din tara pe motivul ca nu mai poate sta cu mine si a luat copilul cu ea. Ma rugat sa facem divort si sa ii dau banii de partaj.

Doresc sa fac divort aici in Romania, certificatul de casatorie fiind romanesc si intocmit in romania. Doresc sa termin cat mai repede procedurile de divort si partaj.

Vreau sa stiu ce implica acestea ca si costuri si timp, si am nevoie de un avocat.
Cel mai recent răspuns: ContSters426573 , utilizator 12:22, 11 Aprilie 2017
Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 privind competenţa, recunoaşterea şi executarea hotărârilor judecătoreşti în materie matrimonială şi în materia răspunderii părinteşti, de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1347/2000 prevede în articolul 1 că prezentul regulament se aplică, oricare ar fi natura instanţei, materiilor civile privind:

(a) divorţul, separarea de drept şi anularea căsătoriei;

(b) atribuirea, exercitarea, delegarea, retragerea totală sau parţială a răspunderii părinteşti.

În articolul 3 se dispun următoarele:

„ (1) Sunt competente să hotărască în problemele privind divorţul, separarea de drept şi anularea căsătoriei instanţele judecătoreşti din statul membru:

a) pe teritoriul căruia se află:

- reşedinţa obişnuită a soţilor sau

- ultima reşedinţă obişnuită a soţilor, în condiţiile în care unul dintre ei încă locuieşte acolo sau

- reşedinţa obişnuită a pârâtului sau

- în caz de cerere comună, reşedinţa obişnuită a unuia dintre soţi sau

- reşedinţa obişnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puţin un an imediat înaintea introducerii cererii sau

- reşedinţa obişnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puţin şase luni imediat înaintea introducerii cererii şi în cazul în care acesta este fie resortisant al statului membru respectiv fie, în cazul Regatului Unit şi al Irlandei, are „domiciliul” în acel loc;

b) de cetăţenie a celor doi soţi sau, în cazul Regatului Unit şi al Irlandei, statul „domiciliului” comun.”

Conform articolul 17 Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 instanţa judecătorească dintr-un stat membru sesizată cu o cauză pentru care nu este competentă în temeiul prezentului regulament şi pentru care, în temeiul prezentului regulament, este competentă o instanţă dintr-un alt stat membru, se declară, din oficiu, necompetentă.


Poate fi incheiata o convenţie între părţi cu privire la alegerea competenţei instanţei, conform art. 5 din Regulamentul CE nr. 1259/2010.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Aprilie 2017
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Deci pot sa fac divortul in Romania? cu toate ca ea nu a avut resedinta aici, si a locuit 3 ani ca studenta, iar in ultimul an neam casatorit? Ea a fost casnica din momentul casatoriei pana acuma. nu are venituri nici in preznt, eu sunt tot ppersoana care o intretine trimitand bani acolo.
Ultima modificare: Joi, 6 Aprilie 2017
ContSters426573, utilizator
Dupa cum am pus si intrebarea mai sus, doresc sa stiu si costurile acestui divort in mare, la partaj bunurile mobile 32k euro; doresc si un avocat;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casatorie in italia.... divort in romania voloagaelena voloagaelena Am si eu o intrebare... Sunt casatorita cu un cetatean roman. Casatoria a fost facuta in Italia. Dupa transcrierea casatoriei pot da divort in Romania? Ce acte ... (vezi toată discuția)
Divort intre doi cetateni romani cu domiciliu in germania savulea savulea Buna ziua, Suntem un cuplu de cetateni romani cu domiciliul in Germania care doresc sa divorteze amiabil. Nu avem copii, Nu avem proprietati sau alte bunuri ... (vezi toată discuția)
Divor strainatate dragganu dragganu buna ziua, am domiciliul in Romania, iar sotia este cetatean strain in franta cu domiciliul acolo. casatoria este facuta in romania.avem un copil minor care ... (vezi toată discuția)