avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada de preaviz și de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada de preaviz și de proba


Bună ziua,va rog sa ma lămuriți dacă este obligatoriu ca,contractul individual de munca sa conțină perioada de proba și care este perioada minima. La fel și pentru perioada de preaviz la concediere și demisie dacă sunt obligatorii a fi stipulate în contract și care e perioada minima.Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Elena Micu , utilizator 23:21, 8 Aprilie 2017
Codul Muncii
Art. 31
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
.....

art.81
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
.....
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
....


art.75
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
....
Mulțumesc.
La c.i.m.determinat este obligatorie perioada de preaviz pt concediere și demisie?
Se acorda preaviz in cazde demisie sau concediere si in cazul unui c.i.m. incheiat pe durata determinata.
Mulțumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim nedeterminat gluten gluten La incheierea CIM per.nedeterm,functii de executie care sunt perioada de proba si perioada de preaviz? 20de zile lucratoare ? Multumesc (vezi toată discuția)
Director economic angajat cu 2 ore Marinescu_And Marinescu_And As dori si eu sa stiu cat este perioada de proba pt. directorul economic angajat cu 2 ore la o intreprindere individuala si cat este perioada de preaviz in ... (vezi toată discuția)
Perioada proba Dancu32 Dancu32 Poate fi mentionarea unei perioade de proba, intr-un contract de munca individual, la initiativa angajatului, o metoda de a se asigura ca poate pleca mai ... (vezi toată discuția)