avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Servitute de vedere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Servitute de vedere

in urma cu 10 ani am vandut fratelui meu o bucata de pamant din cartea mea. El si-a construit o casa cu 2 etaje cu vedere spre proprietatea mea. Pe o latura, exact pe limita de proprietate, iar pe cealalta latura a lasat o distanta de nici un metru. La intocmirea actelor el a renuntat la dreptul de servitute de vedere, obligandu-se sa aiba spre proprietatea mea doar o fereastra de aerisire. Intre timp am avut diverse conflicte. Acum el vrea sa vanda casa, dar casa are spre proprietatea mea o gramada de ferestre. Va rog sa-mi spuneti ce drepturi am eu in aceasta situatie, si daca el este obligat sau nu sa-si astupe toate geamurile.
Va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: ana cata , utilizator 20:39, 20 Septembrie 2009
Daca dvs nu ati dat acordul proprietarului vecin sa-si construiasca casa cu acele ferestre la o distanta mai mica de 1,90 m de proprietatea ce va apartine il puteti obliga sa-si astupe acele ferestre.
Va intreb totusi, cum a primit autorizatie de constructie daca nu a avut acordul dvs?
La momentul respectiv, intocmisem un act prin care el avea servitute de vedere si trecere cu piciorul asupra proprietatii mele, iar eu aveam dreptul de a folosi garajul casei lui. Toate aceste in virtutea faptului ca era vorba despre fratele meu. La un moment dat, au inceput conflictele, el scotandu-ma pe mine din garaj si dorind sa isi vanda casa. In acel moment am stricat actul initial, eu renuntand la acel garaj ,iar el la servituti.
Intrebare: cum il pot obliga sa-si astupe ferestrele( ca de vorba buna nu vrea), actionandu-l in justitie?

Mentionez ca el doreste sa vanda casa, iar ferestrele nu sunt astupate. Daca o vinde fara a informa cumparatorul si pe urma trebuie sa ma judec cu respectivul?

Va multumesc mult. Raspunsurile dumneavostra sunt de mare ajutor.
Solutia este sa il dati in judecata si sa solicitati astuparea acelor ferestre! Notati litigiul la cartea funciara depunand un certificat de grefa de la instanta si in acest fel va asigurati ca orice potential cumparator va sti ca exista aceasta problema intre dvs si frate fiindca litigiul va aparea in partea a treia a cartii , respectiv la notari,sarcini!B-)
as avea mare nevoie de un model de actiune cu privire la servitutea de vedere.
o vecina de a mea si -a construit o casa cu etaj cu spatele catre locuinta mea. chiar si asa aceasta a construit 3 geamuri foarte mari cu vedere catre interiorul curtii mele. in acesta situatie eu nu mai am nici un fel de intimitate, tot timpul m-as simti urmarita. nu a cerut acordul nostru cu privire la faptul ca va construi ferestre catre noi.
eu cred ca si daca mi s-ar admite actiunea nu cred ca o sa doreasca sa astupe geamurile ,ce as putea face in situatia asta ca s-o oblig ?
va multumesc
ana cata a scris:

as avea mare nevoie de un model de actiune cu privire la servitutea de vedere.
o vecina de a mea si -a construit o casa cu etaj cu spatele catre locuinta mea. chiar si asa aceasta a construit 3 geamuri foarte mari cu vedere catre interiorul curtii mele. in acesta situatie eu nu mai am nici un fel de intimitate, tot timpul m-as simti urmarita. nu a cerut acordul nostru cu privire la faptul ca va construi ferestre catre noi.
eu cred ca si daca mi s-ar admite actiunea nu cred ca o sa doreasca sa astupe geamurile ,ce as putea face in situatia asta ca s-o oblig ?
va multumesc

Lucrurile cu actiunea in instanta nu sunt chiar asa de simple cum par, sa nu credeti ca doar model de actiune va va rezolva problema. Un proces inseamna mult mai mult de atat.Va sfatuiesc sa apelati la un avocat

Alte discuții în legătură

Act notarial servitute = 0? va rog ajutati-ma AncaPrincess AncaPrincess In urma cu zece ani i-am vandut fratelui meu o parte din terenul meu pe care l-am ajutat sa isi construiasca o casa..La momentul respectiv i-am acordat ... (vezi toată discuția)
Ferestre vecin melaniat melaniat Buna ziua! Am si eu o intrebare legata de distanta intre proprietati si despre ferestrele vecinului . Casa lui este construita la o distanta de aproximativ ... (vezi toată discuția)
Distanta legala fata de gard catalucan catalucan Buna ziua, am construit anul acesta o casa. In proiect distanta fata de gardul vecinului era de 60cm conform Codului Civil. Vecinul m-a amenintat ca o sa am ... (vezi toată discuția)