avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Diferend cu PMB privind protectia zonelor rezidentiale ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Diferend cu PMB privind protectia zonelor rezidentiale la poluarea fonica rutiera

Am nevoie de un sfat de la specialisti, anume:

Romania a adoptat prin transpunere directa legislatia privind metodologia de gestionare a poluarii, anume:

* H.G. 321/2005 actualizată prin H.G. 674/2007 care transpun Directiva 49/2001/CE privind evaluarea şi gestionarea zgomotului ambiental

Deasemenea, in Romania exista doua standarde si normative care definesc criteriile de performanta in ceea ce priveste poluarea fonica si modul cum sant afectate cladirile rezidentiale, anume:

* STAS 6156/1986 care specifica nivelul de zgomot echivalent din cladirile rezidentiale care nu trebuie sa depaseasca valoare de 35 dB

* "Normativ privind protectia la zgomot", publicat de Ministerul Trasporturilor, Constructiilor si Turismului, Directia Generala Tehnica in Constructii care specifica limita admisibila a nivelului de zgomot echivalent Lech exterior cladirilor, la distanta de 2.0 m de fatada, la inaltimea de 1.3 m fata de sol la nivelul de 55dB pentru locuinte

Din cate am aflat, responsabilitatea aplicarii legislatiei mentionate a fost delegata de catre autoritatea centrala catre autoritatile locale. In acest fel, autoritatea centrala considera ca si-a facut datoria si a rezolvat problema.

Aici intervine problema mea, pentru care v-am contactat. Anume, autoritatea locala, Primaria Municipiului Bucuresti, nu considera ca este important sa ia masurile necesare pentru a pune in aplicare legislatia existenta si in consecinta lasa problema poluarii fonice in mediul urban nerezolvata.

In plus, situatia este exacerbata in ceea ce ma priveste de faptul ca PMB a decis sa sistematizeze o artera de circulatie pentru a putea rezolva o situatie dificila in traficul rutier din zona, dar au facut-o partial, uitand ca au de respectat niste legi si norme gandite sa ofere protectie zonelor rezidentiale afectate de poluarea fonica rutiera.

Eu am facut multe sesizari si reclamatii la PMB si autoritatile subordonate privind situatia existenta, dar am fost ignorat cu desavarsire.

In concluzie, autoritatea centrala considera ca a rezolvat problema cadrului legislativ si a delegat responsabilitatea implementarii catre autoritatea locala. Autoritatea locala ignora legea si nu rezolva problema. Mecanismele de verificare si control a respectarii legii nu functioneaza, asa incat drepturile mele stipulate in legislatia in vigoare in Romania si UE sant incalcate si nu am nici un mijloc, nici o parghie cu ajutorul carora sa pot declansa corectiile necesare.

Asadar, ce pot face ca sa conving PMB sa rezolve o situatie care cade in responsabilitatea acestei institutii? Ce mijloace de actiune am la dispozitie?

Multumesc pentru orice sfat, cat de mic!

Alte discuții în legătură

Vecin la bloc Nea-Costica Nea-Costica Am un vecin deasupra apartamentului cu un copil ( nepoata ) de 5 ani si care si-a transformat ap. in teren de joaca. Tavanul meu vibreaza mai rau ca la ... (vezi toată discuția)
Zgomot gradinita sefu2509 sefu2509 Buna dimineata, Locuiesc intr-un apartament situat deasupra unei gradinite de stat in sectorul 2. Zgomotul de la aceasta gradinita este infernal. M-am ... (vezi toată discuția)
Limita zgomot db ContSters83715 ContSters83715 Care este limita legala la zgomot in timpul zilei, dar in timpul noptii? Unde gasesc expert sonometrist, care sa masoare zgomotul unei discoteci din acelasi ... (vezi toată discuția)