avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 408 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Zgomot gradinita
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Zgomot gradinita

Buna dimineata,

Locuiesc intr-un apartament situat deasupra unei gradinite de stat in sectorul 2.
Zgomotul de la aceasta gradinita este infernal. M-am gandit sa chem o firma care masoara nivelul zgomotului provenit de la aceasta gradinita.
Intrebarea mea este: exista vreo reglementare care sa stipuleze un nivel al zgomotului iar institutiile abilitate sa ia masurile adecvate pentru diminuarea acestuia.

Va multumesc pentru raspuns,
O zi buna,
Cristian
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 10:29, 15 Ianuarie 2014
Exista reglementari referitoare la limitele decibelilor
Exista dispozitiile L nr 61/1991 republicata
Initial,incercati sa solicitati conducerii gradinitei sa analizeze necesitatea asigurarii protectiei fonice a peretilor/plafonului spatiului
verificati la politia comunitara.
Limitele de zgomot sunt de 30 de dB noaptea şi 40 dB ziua.
Sesizati oficial Directia de Sanatate Publica respectiv sectorul de Igiena a mediului.
Sonometre se gasesec si la Garda de Mediu,care are ca si atributiuni masuratori cu aparate tehnice pentru precizarea valorilor zgomotelor ( poluarea fonica) .
Nu ati precizat durata cat persista zgomotele,respectiv daca sunt respectate normele in domeniu programul de liniste .
Conform Legea 61/1991 republicata , constituie infractiuni:
28) tulburarea, fara drept, a linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigate sau larma;
29) tulburarea linistii locatarilor intre orele 22,00-8,00, prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice situate in imobile cu destinatia de locuinte sau in imediata vecinatate a acestora;
291). organizarea de petreceri cu caracter privat si utilizarea de aparatura muzicala la intensitate de natura a tulbura linistea locuitorilor, in corturi, alte amenajari sau in spatiu neacoperit, situate in perimetrul apropiat imobilelor cu destinatia de locuinte sau cu caracter social, in mediul urban;

Hotararea de Guvern nr. 321/2005 prevede ca localitatile cu mai mult de 250 de mii de locuitori sunt obligate sa intocmeasca harti de zgomot pentru zonele industriale si cele locuite, si sa elaboreze planuri de actiune de reducere a poluarii fonice.
Aceste harti de zgomot ar trebui sa se gaseasca la autoritatea publica locala,primaria Mun.Bucuresti.
Legea nr 10/1995,prevede ca “Protectia la zgomot" este o cerinta de calitate (F) in constructii.
Legislatia aplicabila in materie este:

1. SR 6161-1/2008 - Acustica in construcţii. Partea 1: Măsurarea nivelului de zgomot în construcţii civile. Metode de masurare. Revizuieste: STAS 6161/1-89

2. SR 6161-2/2008 - Acustica în construcţii. Partea 2: Măsurarea capacităţii de izolare la zgomot aerian a elementelor de construcţii şi a faţadelor. Metodă de determinare. Revizuieste: STAS 6161/2-89

3. STAS 10009-88 - Acustica urbană. Limite admisibile ale nivelului de zgomot urban.

4. STAS 6156 - 86 - Protecţia împotriva zgometulul în constructii civile şi social-culturale. Limite admisibile şi parametrii de izolare acustică.


STAS 6156 - 86 stabileşte limitele admisibile ale nivelului de zgomot echivalent continuu din clădirile de locuit etc., în vederea asigurării protecţiei şi confortulul acustic in unităţile funcţionale din aceste clădiri.
În acest standard, prin unităţi funcţionale se înţeleg încăperi sau grupuri de încăperi care necesită o limitare a nivelului de zgomot produs sau declanşat din afara lor, de surse ce nu pot fi înlăturate sau reglementate de cel care foloseşte unitatea.
Pentru clădirile de locuit, unitatea funcţională o constituie apartamentul.
Confortul acustic într-o unitate funcţională se asigură prin nivelul de zgomot echivalent interior a cărui valoare limită admisă, pentru apartamentele din clădirile de locuit este de 35 dB(A)* si nu trebuie sa depăşească cu mai mult de 5 dB(A) nivelul obţinut fără sursele de zgomot interioare.
Nivelul de zgomot echivalent interior se determină in conformitate cu STAS 6161/1 - 89.
*Nota: dB(A) este o unitate de măsură a nivelului de zgomot fiziologic, ponderat pe curba de ponderare A, care ţine seama de modul de percepere al urechii umane. În dB(A) se dă o singură valoare globală.
In cazul cladirilor de locuit, intervalul de timp in care se ia in considerare la calculul nivelului de zgomot echivalent interior real (care se compara cu nivelul admisibil), se determina dupa cum urmeaza, pentru perioada:
 de zi (intre orele 06,00 – 22,00) se considera intervalul de 8 ore consecutive caruia îi corespunde nivelul de zgomot cel mai ridicat;
 de noapte (intre orele 22,00 – 06,00) se considera intervalul de 30 minute consecutive caruia îi corespunde nivelul de zgomot cel mai ridicat.
În cazul când în exploatarea clădirilor de locuit şi in vecinătăţile acestora ar exista unele acţiuni izolate, caracterizate printr-un nivel ridicat de zgomot (ex: muzică executată in camere de locuit) care provoacă disconfort, nivelurile de zgomot respective se caracterizează în funcţie de durata zgomotului (exprimată în procente faţă de o perioadă de referinţă de 8 ore ziua sau de 30 de minute noaptea).

Totodata puteti sesiza inclusiv serviciul autorizari din primarie,avand in vedere ca gradinita in discutie se presupune ca functioneaza legal,respectiv detine autorizatie de functionare
Ultima modificare: Miercuri, 15 Ianuarie 2014
ynocentta, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Limita zgomot db ContSters83715 ContSters83715 Care este limita legala la zgomot in timpul zilei, dar in timpul noptii? Unde gasesc expert sonometrist, care sa masoare zgomotul unei discoteci din acelasi ... (vezi toată discuția)
Zgomot deranjant silviu1958 silviu1958 La demisolul blocului in care locuiesc se gaseste o firma care are amplasate mai multe ventilatoare care functioneaza continuu 24 de ore, facand un zgomot ... (vezi toată discuția)
Problema cu un vecin care da muzica mult prea tare d0z0 d0z0 Am un vecin care de cateva luni incoace a inceput sa dea muzica foarte tare. Discutiile amiabile/neamiabile nu au avut nici un rezultat. El asculta doar in ... (vezi toată discuția)