Buna ziua.Lucrez ca inginer de 4-5 luni la o firma.In urma cu ceva vreme am primit o alta oferta de job si am vrut sa plec la la jobul actual fara preaviz sa fac incetarea la zi.Doamna directoare nu a fost deacord si mi-au facut preaviz de 20 de zile.Eu am lipsit 3 zile si acu urmeaza sa imi trimita nu stiu ce scrisoare acasa.Eu iam spus ca dupa perioada de proba trebuia sa avem o renegociere ca toata lumea si nu am avut si am descis ca vreau sa plec ca nu imi convine locul de munca.Ce pot pati?ce sanctiuni imi poate aplica firma
pai povestea e cam asa.am vrut din prima sa imi dau demisia la zi dar directoarea a fost foarte nervoasa sa zic asa cand iam spus ca vreau sa plec si cum sunt mai slab de ingeri nu am putut so tin ca vreau sa plec la zi.Am facut preaviz pe 20 de zile.Am fost fost la lucru luni si marti (marti a fost zi de salar) si dupaia am vorbit cu seful de post ca vreau sa plec sa nu mai vin.Am fost vineri sa vorbesc cand era tura mea dar directoarea nu era.Eu vineri,sambata duminica, eram pe tura.Acu am 3 zile absentate si urmeaza sa imi trimita nu stiu ce scrisoare acasa.Eu am deja alt job si aici seful meu stie toata situatia.Dar ma intereseaza ce pot sa imi faca ei legal?si daca eu nu am avut nici macar o renegociere dupa cele 3 luni de proba sa ma intrebe ba vrei sa stai sau nu?si eu mam dus dupa 4 si leam zis ca plec.Stiu ca in perioada de proba poti pleca la zi.Sa zicem ca mia trecut perioada de proba dar nu am avut nici o discutie ba ramai ba iti place ?ce pot sa fac?
Urmeaza, banuiesc, sa fiti convocat la cercetarea disciplinara pentru absente nemotivate.
Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.
Asadar, angajatorul este îndreptăţit să dispună concedierea disciplinară a salariatului, în cazul în care acesta nu respectă termenul de preaviz, absentând de la serviciu.