avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Speţă -Favoritism angajaţi
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Speţă -Favoritism angajaţi

Bună ziua,
Sunt de profesie economist, specializat în Afaceri Internaţionale, master MBA în acelaşi domeniu, vorbitor de germană, engleză şi spaniolă (atestat), sunt angajat de peste 7 ani la o companie multinaţională, în domeniul Logisticii/Achiziţii, în urma vacantării postului de sef birou, noua directoare a ales să aduă pe cineva din exterior, în momentul în care am întrebat despre alegerea plantării din exterior a unei persoane pe un astfel de post, în locul alterativelor interne. aici indicându-mă pe mine, a zis că persoana respectivă nu s-ar fi născut pe asemenea posturi, ci a dobândit experienţă, am reacţionat zicând că experienţă am şi eu, poate acumulată cu mult înainte.
Ulterior, am constatat că persoana respectivă nu are idee de profilul activităţii pe postul unde a fost paraşutată, necunoscând softul în care lucrăm.
Persoana respecivă îmi tot cere mie sprijinul, eu am deja supraîncărcare, aspect recunoscut, am ajutat-o de câteva ori totuşi este enervant, am comunicat acest aspect, şi directoarei,
Posed o experienţă profesionalaă, economică,de ca 20 de ani dintre care 11 ani doar în aprovizionare, cu folosirea aceluia;i soft deja arhicunoscut pe piaţă, v-aş ruga nişte sfaturi cum aş putea proceda, pot să cer de exemplu demisia cu plecare la zi? Dacă nu s-ar aproba, ce variante de atac aş avea? Experienţa pe care diectoarea i-a atribuit-o acestei persoane, este doar "de viaţă",evident că persoana este favorizată de directoare de la a cărei venire, a plecat aproape tot vechiul personal, am mai rămas doar trei, directoarea deşi angajată şi ea, percepe companie drept un bun personal.
Mulţumesc.

Ultima modificare: Duminică, 31 Iulie 2022
karl_holcroft, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:11, 1 August 2022
~ Conținut șters la cerere ~
1. Demisia la zi nu este prevazuta in Codul Muncii.

2. Fie solicitati incetarea c.i.m. cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun., fie prin demisie -art.81 C.mun.

In cazul incetarii c.i.m.cu acordul partilor nu se acorda preaviz. In situatia demisiei ,aceasta poate fi cu sau fara preaviz.

Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

3. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii.

De la regula potrivit căreia salariatul care își dă demisia are obligația de a acorda angajatorului un termen de preaviz, Codul muncii prevede si excepții de la regula, în care salariatul își poate da demisia fără preaviz, si anume :
- in cazul în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.Această excepție de la regula acordării preavizului se regăsește în cuprinsul dispozițiilor art. 81 alin. (8) Codul muncii.

- in cazul in care angajatorul renunta total la termenul de preaviz - art.81 alin.7 C.mun.

4. Absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

5. La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
acestora.
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Daca una dintre aceste obligatii nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci salariatul poate demisiona fara preaviz.
Toti cei care au plecat poate cu doua exceptii, dupa venirea noii directoare, nu au mai stat la preaviz, daca de exemplu, sa zicem ca nu cadem la invoiala si trebuie sa efectuez preavizul iar eu nu il efectuez, ce ar putea sa se intample?
~ Conținut șters la cerere ~
Absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Alte discuții în legătură

Art61 litera a din codul muncii Corcodel nico Corcodel nico Buna ziua.sotul meu a lucrat 9ani la o societate de confectii textile.intre timp a gasit altceva mai bun de lucru.a facut cerere de incetare a activitatii si a ... (vezi toată discuția)
Cerere demisie - fara preaviz dar cu acordul angajatorului pavel_elena pavel_elena Buna ziua, Sunt angajata la o firma si doresc sa-mi dau demisia fara preaviz dar cu acordul angajatorului. In cazul in care angajatorul va dori sa stau in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, ce se intampla in cazul demisiei la zi fara plecare ... 14Ionut 14Ionut Buna ziua, ce se intampla in cazul demisiei la zi fara plecare cu preaviz? Este obligatoriu preavizul ? Multumesc. (vezi toată discuția)