avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1024 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Hotărâre executorie program de vizita minor
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Hotărâre executorie program de vizita minor

Am o nelămurire.
De exemplu, există o hotărâre definitivă cu programul de vizită sau cu autoritatea părintească.
Se cere schimbarea hotărârii anterioare şi, la fond, chiar se schimbă faţă de ceea ce există. Sentinţa e apelabilă; în intervalul dintre pronunţarea la fond şi pronunţarea în apel, care hotărâre este legală: cea definitivă sau cea provizorie, apelată de o parte?
Mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 21:33, 11 Aprilie 2017
Nu este executorie nici una, se asteapta solutia definitiva.
Nu m-am lămurit totuşi. De la pronunţarea la fond, până la comunicare, termenul de apel, etapa administrativă, judecata, etc. poate trece şi un an. În acel an, care hotărâre este valabilă? De exemplu, mama are autoritate părintească unică, instanţa de fond se pronunţă pe autoritate comună, în apel, se desfiinţează sentinţa de fond, se respinge în totalitate acţiunea.
Care hotărâre este valabilă în acest interval?
La fel, cu programul de relaţii cu minorul, care program trebuie respectat, cel din hotărârea definitivă dorită a fi schimbată sau cea executorie, din noul proces?
Ultima modificare: Marți, 11 Aprilie 2017
Martonze, utilizator
Hotararea definitiva pana la desfiintarea ei de o alta hotarare defintiva.
Conform art. 448 Cpc hotărârile primei instanţe sunt executorii de drept când au ca obiect:
1. stabilirea modului de exercitare a autorităţii părinteşti, stabilirea locuinţei minorului, precum şi modul de exercitare a dreptului de a avea legături personale cu minorul;

Prin urmare, noua sentinta chiar nedefinitiva este executorie in aceasta materie.
Dacă nu există hotărâre anterioară definitivă, înţeleg. Dar dacă există una, care a trecut prin toate etapele şi e definitivă, art.448 nu spune nimic despre această situaţie.O hotărâre de fond este provizorie,cel puţin până la expirarea celor 30 de zile pentru depunerea apelului, cum poate o hotărâre provizorie să "bată" o hotărâre definitivă?

Alte discuții în legătură

Hotarare ordonanta presedentiala si hotarare dosar fond Chris79 Chris79 Buna ziua, Am urmatoarea situatie in legatura cu programul de relatii personale cu copiii! In cadrul unei Ordonante Presedentiale, la Apel, s-a acordat ... (vezi toată discuția)
Punere in executare provizorie nexus nexus Buna ziua, Exista vreo posibilitate de punere in executare provizorie (pana la pronuntarea in apel) a unei sentinte nedefinitive date in fond, cu privire ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala ContSters407458 ContSters407458 Daca dupa 5 luni de la pronuntarea divortului ( avand hotarare definitiva ) am depus ALTA PLANGERE pentru schimbarea domiciliului minorului de la mama la ... (vezi toată discuția)