latka a scris:
Echilibrarea hidraulica ar fi atunci cind la intrarea in orice schimbator de caldura, fie el la parter, sau la etajul 10 ar fi aceeasi presiune
E o problema de presiune si de debite. Poti sa ai presiune dar nu debit, coloana fiind colmatata.
Rolul echilibrarii hidraulice e ca luand acelasi calorifer si montandu-l oriunde in instalatie..el sa degaje aceeasi caldura...daca in incaperi am avea aceeasi temperatura.
Asta o pot face o axioma.
Ca teoreme ..pot formula cea cu debitul ca asta e usor cuantificabila. Iei apometrul..te duci la orice radiator si masori debitul inlocuindu-l cu apometrul. Debitul trebuie sa fie identic, ca sa poti vorbi de o distributie corecta a costurilor, indiferent ce metoda folosesti.
Aveti idee care este debitul optim pentru transferul optim de caldura?
Pe contactele RADET in baza coloanei scrie ca trebuie sa aibe delta P (tur-retur) 0,1 atm. Cred ca ar fi suficient matematic sa se poata calcula ce debit ai printr-o teava de 1/2 la delta p asta.
Cu manometrul e greu sa masori si sa intelegi ce se petrece in sistem. Vorbim de diferente care nu sunt indicate pe manometrele clasice de pe piata ce au gradatii la 0,1atm. In schimb debitele sunt usor cuantificabile. Una e sa iti curga 1 litru la 30 de secunde prin calorifer..si alta e sa iti curga 1litru la 4 minute.
Daca vorbim de repartitoarele cu 2 senzori...cine poate spune care sunt erorile in cazul in care debitele prin calorifere sunt foarte mari?!!! Am vazut ca se monteaza la 15cm fata de partea superioara. El nu stie care e temperatura pe tur si pe retur..si cel mai probabil da calcule bune pentru o anumita plaja de delta T (tur retur) al caloriferului, dat de o anumita plaja de debite. Banuiala mea e ca cu cat delta T devine mai mic..cu atat mai mari sunt erorile din acele repartitoare.
Ca sa ma explic..daca la dT 0,1atm am 5 grade diferenta pe calorifer, tur retur...jumatatea superioara a caloriferului (deasupra repartitorului) e mai calda, cea inferioara mai rece...si sa zicem ca in punctul de masura de pe calorifer am 50C.
Daca insa viteza si debitul apei prin calorifer sunt mai mari...dT va fi foarte mic..sub un grad..si caloriferul ar frige tot, de sus pana jos, apa nemaiavand cand se raci. Dispozitivul nu are de unde sti ca tot caloriferul frige de sus pana jos el probabil fiind facut sa calculeze o medie a intregului radiator...pornind de la faptul ca probabil temperatura are o functie de variatie intre partea superioara si inferioara a lui.
Rezumat: pot avea 55C tur cu 50C retur..si sa zicem 54C in punctul in care e lipit repartitorul... sau din cauza vitezei mai mari (neechilibrare hidraulica)..pot avea la primele etaje 54C tur..si 53C retur..si repartitorul vede aproximativ tot 54C deci ar putea za zica in "mintea" lui :) ca se afla tot in situatia de mai sus. Care e eroarea in situatia asta?!!
Algoritmii de calcul ar trebui facuti publici, chiar softul din acele cutii sa fie public sa poata fi verificat de toata lumea.