avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Echilibrare hidraulica + cote la comun, incalzire ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Echilibrare hidraulica + cote la comun, incalzire centralizata

Buna seara,

Deschid acest subiect pentru dezbateri pe tema echilibrarii hidraulice a instalatiilor termice si a contorizarii.

Ca sa poti distribui o factura venita pe un consum comun, trebuie sa ai niste valori care sa reprezinte proportional consumul facut de fiecare consumator.

Desi am gasit ce presupune, nu am gasit pe nicaieri care e obiectivul..aceastei ECHILIBARI HIDRAULICE... asa incat am hotarat sa-i dedic singur o explicatie. Echilibrare hidraulica inseamna in opinia mea...DEBITE EGALE la intrarea in oricare 2 radiatoare din sistem, radiatoare deschise la maxim. Practic daca s-ar inlocui radiatoarele cu 2 apometre, ar trebui sa avem aceeasi cantitate pe unitatea de timp, in acelasi tip oriunde in sistem.

Odata conditia asta obtinuta, poti spune ca 2 radiatoare identice...vor degaja aceeasi caldura si la etajul 1 si la etajul 8. Aveti curiozitatea sa faceti testul asta la voi in bloc? La mine in apartament debitele difera de la coloana la coloana. Sunt curios care ar fi debitele la etajele inferioare. parerea mea e ca din cauza colmatarii coloanelor..debitul calculat...circula in mare viteza la etajele inferioare care au caldura din belsug...si din ce in ce mai tangential la etajele superioare. Aici fac o paranteza, RADET furnizeaza cu 5-10C mai putin la temperatura agentuluit ermic si ascunde diagramele de reglaj pentru a nu putea fi verificata.

Teoretic, daca coloanele ar fi echilibrate in baza cu vane automate..din cauza pierderii de sarcina pe metru liniar..returul fiecarui calorifer (cu turul deschis la maxim) ar trebui strangulat...din ce in ce mai mult de la ultimul etaj pana la primul..ca sa obtii acelasi debite. Asta ar fi o echilibrare pe pe orizontala..pe langa cele verticale din baza coloanelor si de la bransament.

Costul unei perechi de vane automate necesare in cazul robinetilor automati variaza in functie d ediametrul coloanelor intre 1000-2000lei. daca ai 20 de coloane pe scara, si un bloc de 8 etaje..ajungi undeva la 6-800milioane lei echilibrarea...medie..adica pana la vane in baza coloanelor..si coloanele schimbate.

Problema 2 a contorizarii...varianta mioritica, mulgatoare...repartitoare, e data de cei ce stau in frig. Asa zis frig..pentru ca probabil cu caloriferele inchise temperatura nu scade sub 15C, nicidecum -10C cat ar fi daca ar sta la casa fara incalzire..cand afara sunt -20C

[ link extern ]

În celelalte ţări comunitare sunt utilizate cote procentuale între 25 şi 65% în blocurile cu repartitoare, stabilindu-se în mod convenţional o cotă procentuală fixă pentru tot sezonul de încălzire, de regulă în procent de 50% în blocurile nereabilitate termic şi de 30% în blocurile reabilitate termic


Ne-am gasit noi..sa inventam roata. Practic toate facturile la caldura din bloc (centrale, incalzire centralizata etc) ar trebui insumate..si platit pe cota parte 50%..restul e confort. Asa se includ si cei ce sunt plecati sau stau in frig..oferind pereti reci vecinilor ce platesc mai mult...dar beneficiaza de o caldura pe care altfel ar plati-o din plin daca ar sta la casa..fara vecini. Traiul in comun inseamna ca trebuie sa si contribui..nu numai sa stai ca parazitul pe spinarea altora. Aici problema ar fi de diferenta de costuri pentru producerea gigacaloriei. Dar se poate face o distributie pe gigacalorii..urmand ca la costuri sa fie calculat pe cea mai ieftina gigacalorie...si cei cu valorile mai mari sa o suporte din buzunar.

Varianta cu 50% la comun e buna si pentru repartitoare si pentru contoare individuale.

Pareri?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 12:19, 18 Aprilie 2017
Problema e mult mai complicata decit o reduceti dvs. Studiati mai intai teoria schimbatoarelor de caldura, transferul termic, hidraulica. O sa aveti o idee ceva mai exacta.

Echilibrarea hidraulica ar fi atunci cind la intrarea in orice schimbator de caldura, fie el la parter, sau la etajul 10 ar fi aceeasi presiune, si s-ar asigura conditii de curgere la fel, asta e idealul, iar in plus schimbatoarele de caldura ar asigura niste rezistente hidraulice uniform distribuite, pentru echivalenta curgerii. Prin urmare ar exista o sursa echivalenta de energie termica. In hidraulica presiunea este aidoma tensiunii, iar debitul echivalentul curentului din energia electrica. In practica e dificil de asigurat asa ceva, dar nu imposibil. Exista un si debit optim la care se face transferul termic intre sursa calda (caloriferul) si exterior (camera), dar aici intervin mai multi factori: temperatura din acea camera, caracteristicile tehnice ale caloriferului, etc.

Puteti vorbi de niste coeficienti de repartitie ficsi doar daca acele apartamente au acelasi tip de calorifer, binecunoscut, Cred ca asta e rolul lor, sa recunoasca faptul ca presiunea la ultimul nivel nu e egala cu cea de la primul si sa inmulteasca energia termica distribuita consumatoriilor cu niste coeficienti de repartitie neuniformi, dar folositi pentru o pseudo- distributie echivalenta, pe nivel.
latka a scris:

Echilibrarea hidraulica ar fi atunci cind la intrarea in orice schimbator de caldura, fie el la parter, sau la etajul 10 ar fi aceeasi presiune


E o problema de presiune si de debite. Poti sa ai presiune dar nu debit, coloana fiind colmatata.

Rolul echilibrarii hidraulice e ca luand acelasi calorifer si montandu-l oriunde in instalatie..el sa degaje aceeasi caldura...daca in incaperi am avea aceeasi temperatura.

Asta o pot face o axioma.

Ca teoreme ..pot formula cea cu debitul ca asta e usor cuantificabila. Iei apometrul..te duci la orice radiator si masori debitul inlocuindu-l cu apometrul. Debitul trebuie sa fie identic, ca sa poti vorbi de o distributie corecta a costurilor, indiferent ce metoda folosesti.

Aveti idee care este debitul optim pentru transferul optim de caldura?

Pe contactele RADET in baza coloanei scrie ca trebuie sa aibe delta P (tur-retur) 0,1 atm. Cred ca ar fi suficient matematic sa se poata calcula ce debit ai printr-o teava de 1/2 la delta p asta.

Cu manometrul e greu sa masori si sa intelegi ce se petrece in sistem. Vorbim de diferente care nu sunt indicate pe manometrele clasice de pe piata ce au gradatii la 0,1atm. In schimb debitele sunt usor cuantificabile. Una e sa iti curga 1 litru la 30 de secunde prin calorifer..si alta e sa iti curga 1litru la 4 minute.

Daca vorbim de repartitoarele cu 2 senzori...cine poate spune care sunt erorile in cazul in care debitele prin calorifere sunt foarte mari?!!! Am vazut ca se monteaza la 15cm fata de partea superioara. El nu stie care e temperatura pe tur si pe retur..si cel mai probabil da calcule bune pentru o anumita plaja de delta T (tur retur) al caloriferului, dat de o anumita plaja de debite. Banuiala mea e ca cu cat delta T devine mai mic..cu atat mai mari sunt erorile din acele repartitoare.

Ca sa ma explic..daca la dT 0,1atm am 5 grade diferenta pe calorifer, tur retur...jumatatea superioara a caloriferului (deasupra repartitorului) e mai calda, cea inferioara mai rece...si sa zicem ca in punctul de masura de pe calorifer am 50C.

Daca insa viteza si debitul apei prin calorifer sunt mai mari...dT va fi foarte mic..sub un grad..si caloriferul ar frige tot, de sus pana jos, apa nemaiavand cand se raci. Dispozitivul nu are de unde sti ca tot caloriferul frige de sus pana jos el probabil fiind facut sa calculeze o medie a intregului radiator...pornind de la faptul ca probabil temperatura are o functie de variatie intre partea superioara si inferioara a lui.

Rezumat: pot avea 55C tur cu 50C retur..si sa zicem 54C in punctul in care e lipit repartitorul... sau din cauza vitezei mai mari (neechilibrare hidraulica)..pot avea la primele etaje 54C tur..si 53C retur..si repartitorul vede aproximativ tot 54C deci ar putea za zica in "mintea" lui :) ca se afla tot in situatia de mai sus. Care e eroarea in situatia asta?!!

Algoritmii de calcul ar trebui facuti publici, chiar softul din acele cutii sa fie public sa poata fi verificat de toata lumea.

Ultima modificare: Vineri, 14 Aprilie 2017
mdDentist, utilizator
@mdDentist va pot spunre din experienta proprie ca un apartament neincalzit inconjurat de apartamente incalzite are 17 grade in interior, deci valoarea de 15 grade de care vorbiti este una minima.

Si sa nu uitam ca robinetele termostatice sunt reglate sa se deschida automat la 6 grade Celsius, deci poti avea 17 grade pe gratis doar montand repartitoare si inchizand caloriferele.

Practic, sistemul repartitoarelor asa cum e aplicat in Romania e hotie pe fata sprijinita de "lege".
mdDentist a scris:

E o problema de presiune si de debite. Poti sa ai presiune dar nu debit, coloana fiind colmatata.

Nu poti avea aceeasi presiune si jos la baza coloanei si sus la etajul 10. Trebuie scazuta din ea presiune hidrostatica a coloanei de lichid, care la 10 m este aproximativ egala cu un bar (pierderea de presiune este egala cu greutatea coloanei de lichid ro x g x h) . Un bloc cu 10 etaje are vreo 30 de metri, deci se pierd pina sus vreo 3 bari.
Asta am dorit sa spun in prima postare.

In ceea ce priveste capacitatea de trecere a coloanei de alimentare este adevarat ca se diminueaza odata cu micsorarea sectiunii, dar cred ca e suficient de bine supradimensionata din start, pentru a suporta si eventuale depuneri ce afecteaza sectiunea de trecere.

Pentru exemplificare uitati-va aici cum se calculeaza debitul pe sectiune de trecere:
[ link extern ]

Simplificat Q(debitul) = K x radical(dP)

Legat de caculele termodinamice, pentru schimbul de caldura, va pot asigura ca ele sunt mult mai complicate si depind de mai multi factori.

latka a scris:

Nu poti avea aceeasi presiune si jos la baza coloanei si sus la etajul 10.


evident. qgh e de clasa a 8-a sau cat? :)

latka a scris:

Echilibrarea hidraulica ar fi atunci cind la intrarea in orice schimbator de caldura, fie el la parter, sau la etajul 10 ar fi aceeasi presiune, si s-ar asigura conditii de curgere la fel, asta e idealul


Vedeti ca nu are treaba echilibrarea hidraulica cu presiunea de la intrare? :)

Mai degraba delta P tur-retur la intrare/iesire in calorifer trebuie sa fie constanta pe orice calorifer deschis la maxim din bloc. Asa ai debite egale si poti spune ca acelasi calorifer montat oriunde in bloc, degaja aceeasi caldura in aceleasi pozitii ale termostatului.


Carturarul a scris:

Practic, sistemul repartitoarelor asa cum e aplicat in Romania e hotie pe fata sprijinita de "lege".


De acord. Pe de alta parte, cei ce stau in frig sau sunt plecati, invoca faptul ca nu au consumat deci de ce sa plateasca? Ar putea cere sa-si izoleze ceilalti apartamentele ca sa-si tina caldura in casa...daca se vaita ca ii incalzesc pe ei. Eu sunt de alta parere. Daca tot stam ca pinguinii lipiti in frig..ca sa ne aparam unii altora spatele de frig..nu e ok ca in gramada de pinguini numita bloc sa stea si niste carcase reci, facand rece celorlalti. Viata la bloc nu e ca la casa. La bloc ai o serie de obligatii. Nu unii doar platesc caldura..si altii doar primesc caldura.

Ultima modificare: Luni, 17 Aprilie 2017
mdDentist, utilizator

Alte discuții în legătură

Calcularea energiei termice allecsdima allecsdima Am constatat ca am platit energia termica pe 4 coloane , eu avand de fapt 3 coloane. Cum pot reglementa,si cum pot fi despagubit?. Imi este greu sa-nteleg cum ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Inaltimea la care se monteaza un repartitor de calorifer gev gev Iarna trecuta am platit foarte mult caldura in comparatie cu vecinii in conditiile in care am facut economie, inchizand caloriferele in camerele nefolosite ... (vezi toată discuția)