Lucrez intr-un magazin de electrocasnice si acuma 1 luna de zile din gresiala am spart un televizor in valuare de 2600 lei la proba, tin sa precizez ca magazinul nu are stand pentru probe si o bucata de balt mica pusa pe un cos pentru prosuse si din gresiala televizorul a alunecat si a cazut in colt si sa spart, directorul de magazin ma obligat sa scriu o declaratie in care imi asum responsabilitatea totala asupra bunului cu amenintarea ca daca nu scriu si platesc ma da afara ca el poate sa faca asta pe filmarea din magazin se vede cum sa intamplat totul. Va rog sa ma ajutati cu problema asta eu acuma doresc sa imi dau demisia ca presiunile asupra mea sunt din ce in ce mai mari .
Daca exista camere de vedere si se poate observa ca nu sunteti de vina, atunci nu aveti de ce sa achitati acea suma de bani.
Incetarea c.i.m. poate avea loc, indiferent daca ati creat sau nu un prejudiciu acelui angajator.
Art. 258 C.mun.
(1) În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
(2) Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.
Este inregistrarea video in care se observa ca nu exista conditii bune in care se pot face probe si cand sa produs accidentul....eu unu plec din tara si mai am bani de ridicat de la companie ..cam un salar si jumatate... eii pot acuma cand imi termin preavizul sa nu imi mai dea banii
In situatia in care nu va platesc salariul atunci pentru neplata acestuia aveti la dispozitie urmatoarele modalitati de actionare :
- sesizarea ITM-ului in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- promovarea unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- apelarea la mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
- introducerea unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).