avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1048 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... probleme pensie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

probleme pensie

Problema Juridica: Bună ziua !va rog sa mă sfătuiți într o problema.Mama mea a primit o înștiințare în care este anunțată ca i s a blocat pensia în totalitate ,având de plata 1800lei (impozit casa,impozit teren ,lumina)rezultând dintr o moștenire primită din partea mamei ei ,dar pe care nu și a însușito.Din moștenirea respectiva i s a alocat 33m pătrați dar restul mostenitorilor și au făcut construcții pe acești metrii pătrați fără acordul mamei mele sau vreo autorizație legala.Menționez ca mama mea nu locuiește la adresa respectivq de 44 de ani .unde trebuie sa mă adresez ?este normal ca mamei sa i se blocheze orice venit în totalitate ?din ce trăiește dacă este bolnava ..?Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriel Klein Kiritescu , utilizator 15:50, 16 Aprilie 2017
buna ziua,
Sunt 2 pasi de urmat:
1. Va adresati organului (institutiei) care au emis adresa de retinere amintindu-le prevederile art. 728 C.Pr.Civ. Limitele urmăririi veniturilor băneşti
(1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:
a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;
b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.
(3) Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.
(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.
(5) Urmărirea drepturilor prevăzute la alin. (4) se va putea face în limita a jumătate din cuantumul acestora.
(6) Sumele reţinute potrivit prevederilor alin. (1)-(4) se eliberează sau se distribuie potrivit art. 863 şi următoarele.
(7) Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.
Contestati atat cuantulul (cota popririi), cat si suma si legalitatea infiintarii popririi.

2. Va dresati instantei de contencios administrativ (dupa ce in prealabil ati indeplinit obligatiile prevazute de art. 7 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/20040 asa cum v-am explicat mai sus) contestand cota, cuantumul si legalitatea popririlor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara! mulțumesc pentru timpul dvs , de a-mi răspunde, ... Necula sanda Necula sanda Buna seara! Mulțumesc pentru timpul dvs , de a-mi răspunde, dar voiam sa va mai întreb dacă nu exista totuși o lege care sa protejeze un salariat in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! am 2 popriri pe cont de la executori diferiți , ... Melisa22 Melisa22 Buna ziua ! Am 2 popriri pe cont de la executori diferiți , dacă mă angajez part time , salariu poate fii supus popriri ? Cât anume ? Mulțumesc (vezi toată discuția)