avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de proprietate - situatie incurcata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de proprietate - situatie incurcata

Buna ziua!

Bunicii mei au decedat de multi ani. Au lasat in urma o casa batraneasca + niste terenuri.
Copii lor A, B, C, D - 3 baieti si o fata. Eu X - baiatul cel mare al fetei (mai am un frate). Bunicii mei m-au iubit mult si bunica (care a decedat dupa bunic) a vrut sa imi lase o bucata de teren - ceea ce a si facut (impreuna cu cei 4 copii am facut contract de VC in 2009) si de atunci eu si sotia stapanim acel teren.
Unchii mei A si D au o situatie mai speciala:
- unchiul A a fost alungat de fiu (sotia lui a decedat) si locuieste in casa veche a parintilor (terenul pe care el si-a facut casa a fost scazut din drepturile bunicilor la acea vreme din camp - practic bunicii mei au dat "loc de casa" atat lui A si lui B - unchii mei.
Mama mea a primit (caci asa se proceda la acea vreme) - zestre (mobilier si textile) - cat sa mobileze o camera.
Unchiul cel mic D - a ramas in curtea parinteasca ( a ingrijit fizic de bunici), nu este casatorit, si il lasa si pe A sa stea in casa parinteasca pe motiv ca A are o situatie dificila.
EU vreau sa vb. cu unchiul cel mic (ei stau toti in cota indiviza - mostenirea s-a dezbatut doar dupa bunic decedat in 1995) - insa toti au acceptat ca unchiul D sa ramana in casa parintesca (el si-a facut o casuta in curtea parintilor) si a lasat casa veche - in amintirea si cinstea bunicilor. Nu sta in ea, doar face curat periodic.
Sunt interesat de locul buncilor (unde sta unchiul acum) sa-mi ramana la un moment dat. Unchiul D - care sta pe locul unde au stat bunicii mei (unde si eu am copilarit) nu este tulburat de nimeni in posesie. (ceilalti frati au acceptat tacit acest lucru).
Ce pot face eu (in sens juridic) pt.a-l proteja pe unchiul D ca fratii lui sa nu "navaleasca" pe bucata lui unde sta acum, pe viitor? Ce fel de act (acte pot intocmi cu el)? Ce variante juridice exista?

Cu multumiri! :(
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 13:46, 17 Aprilie 2017
Situatia nu este incurcata, asa cum pare, insa problema nu poate fi rezolvata fara sa parcurgeti anumite proceduri. Ca sa vedeti ce si cat i se cuvine unchiului D trebuie dezbatuta succesiunea dupa bunica. Ulterior, daca lui D i se va atribui "locul bunicilor" care va intereseaza pe dvs., atunci exista mai multe variante, intre care : vanzare catre dvs., donatie, legat, ș.a.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seară. am o poveste mai complicată, in povestea ce urmează ... SergiuCosoi SergiuCosoi Bună seară. Am o poveste mai complicată, in povestea ce urmează eu sunt doar un nepot. Este vorba de casa bunicilor, acum 10 ani sa mutat o verișoară ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea succesiunii - fara copii ai decedatilor Elena27R Elena27R Buna ziua, Suntem in situatia de a cumpara o casa si terenul aferent care a ramas in urma decesului unor rude, matusa si unchi decedati amandoi acum 1 an. ... (vezi toată discuția)
Legalitate contract vanzare-cumparare BogdanH BogdanH Buna seara, Incerc sa va expun cat mai succint problema mea, desi e destul de stufoasa, dar as avea nevoie de ceva sfaturi Tatal meu a decis ca sa isi ... (vezi toată discuția)