Stimati colegi,
Sunt in urmatoarea situatie:
Sunt proprietara, cu drepturi depline, asupra unui teren agricol in suprafata de 2 ha, in localitatea "x".
O societate comerciala S.C. "Y" S.R.L. dezvoltator de parcuri eoliene, mi-a trimis o notificare, ca imi impune o servitute, conform art. 16 , 19, 20 din Legea 13/23.01.2007, a energiei electrice, motiv pt care sa-i pun la dispozitie o suprafata de teren, fara nici un alt drept din partea mea, decat numai aceasta obligatie.
Ceea ce m-a surprins la aceasta notificare este ca nu-l despagubeste decat pe arendas, pt cultura terenului nu si pe proprietarul terenului:
. ceea ce am observat este ca S.C. "Y" s.r.l., vrea terenul meu, vrea servitute, dar nu imi propune nimic pt incheierea unui contract (cu bani) pt foloosinta terenului, desi el realizeaza beneficii substantiale din aceste activitati.
Va rog sa-mi spuneti daca ii pot impune incheierea unui contract oneros pt ca nu este o servitute naturala ci "prin fapta omului", el realizeaza beneficii din aceasta activitate prin exploatarea terenului meu, deci a unui bun ce nu-i apartine, plus de aceasta legea spune "servitute" dar face precizarea incheiata in forma "legala", ori expropriere pt utilitate publica nu este, ci este o societate comercial care vrea venituri si nu are cum sa le obtina decat trecand prin proprietatea mea.
Ce preturi as putea cere, si daca nu incheie (nu vor sa incheie contractul de chirie) ce sa fac ?
legal , aveti dreptul de a-i solicita proprietarului fondului dominant o "despagubire pentru pagubele ce s-ar putea ocaziona" art. 616 C.civ. Propunerea me a este sa-i trimiteti un raspuns la notificarea lui prin care ii impuneti o suma stabilita concret , echivalenta cu valoarea chiriei pentru suprafata afectata.
Dumneavoastra cand ati cumparat , in titlul de prorietate apare vreo sarcina legata de vreo servitute de trecere?
Obtinerea unei sume lunare rezonabile pentru dr de servitute prin negociere ar fi ideal, in caz de neantelegere solicitati instantrei sa stabileasca aceste despagubiri...
Nu e corect sa despagubeasca numai arendasul din moment ce si dumneavoastar ca proprietar primiti probabil o suma de bani de la arendas pt folosinta terenului...
Va mutumesc pt.raspuns.
1.Daca lucraea lor afecteaza o suprafata de circa 2-10m latime de-a lungul axului drumului de expluatare agricola ce se va moderniza
2.O suprafata de cca 4-6 m de-a lungul retelelor de cabluri subterane electrice de evacuare a energiei electrice
3.Eventuale platforme temporare de asteptare si intoarcere in conexiune cu drumurile de acces existente
Va rog sa i-mi sugerati cam ce pret sa cer /mp folosit, in cazul incheerii unui contract si de asemenea rog sa ma ajutati pt. a delimita pe ce temei de drept sa le impun si sa le cer bani.
Daca poate cineva sa ma ajute multumesc anticipat. Vreau sa stiu daca are rost sa merg la un avocat.
Am raspuns la notificarea societatii comerciale care are licente pt.construirea unui parc eolian si am cerut incheierea unui contract oneros pt.folosirea celor 2 ha pt.care am titlu de proprietate.Au raspuns la "raspunsul la notificarea lor"si imi comunica urmatoarele:"In ceea ce priveste solicitarea(mea) de a se incheia un contract oneros,in conformitate cu disp.art.16(5),(4) din Legea nr.13/2007,exercit.drepturilor legale de uz si servitute asupra propr.private afectate de capacitatile energetice,se vor realiza cu titlu gratuit in conformitate cu regulile procedurale privind conditiile si termenii care se aproba impreuna cu conventia-cadru,prin hotarare a Guvernului." Drept urmare imi impune un proces verbal prin care se stabileste suprafata agricola afectata si cultura ce se gaseste pe ac.supraf.si o despagubire pt.ac.cultura de ???ron(cat stabilesc ei) deci despagubesc numai cultura ,iar terenul considera ca este legal sa il foloseasca. Nu am cunostiinte juridice dar stiu ca in aceasta tara este garantat dreptul la proprietate,deci un srl construeste pe propr.mea ceva ce ii aduce un profit iar eu sunt obligata sa il pun la dispozitie proprietatea
Teren in arenda
metaxas
Sunt propietar de teren,agricol, persoana fizica
am dat terenul in arenda,unei societati comerciale specializate
arendasul din cate am aflat , primeste,in ... (vezi toată discuția)