avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... probleme cu contract de vanzare-cumparare cu clauza de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

probleme cu contract de vanzare-cumparare cu clauza de habitat

Buna ziua, intampin si eu o problema legata de un act de vanzare-cumparare. Am la vanzare un apartament de 2 camere, la care am gasit un cumparator prin programul prima casa. De acum incep sa apara problemele. Apartamentul a fost initial al bunicilor mei, care il au in posesie de la cand sa construit blocul. In anul 1992 au facut un act de vanzare cumpare catre parintii mei, dar au bagat in contractul de vanzare cumparare o clauza potrivit careia atata timp cat ei traiesc nu am voie sa ii dau afara din casa. Acum cand am vrut sa dau actele pentru a trimite dosarul catre fondul de garantare din programul prima casa, m-am trezit ca trebuie sa scot de la cartea funciara o hartie conform careia bunicii mei isi dau acordul. Am fost la un notar care mi-a spus ca trebuie sa-mi faca act de donatie de la bunicii mei catre parintii mei, si d-abia dupa acea pot sa scot acea hartie. Mie mi se pare ciudat, din moment ce bunicii mei sunt de acord sa dea o declaratie pe proprie raspundere ca ei renunta de ce trebuie sa fac act de donatie. Plus ca acum apare o alta problema, am auzit ca cei de la fondul de garantare(prima casa) nu ar aproba contractul cumparatorului din cauza ca eu as avea act de donatie. Eu caut o a doua parere, pentru ca tot acelasi notar imi spune ca daca gaseam un cumparator cu banii cash ,numai era nevoie de acel act de donatie si ajungea declaratie data de bunicii mei, si ca acest lucru se aplica doar in cazul primei case. Sunt complet in ceata ca sa numai zic ca mi se cere un tarif de 11 mil pentru acel act de donatie plus inca vreo 2 pentru cartea funciara. Va rog daca se poate sa ma luminati pentru ca sunt in postura sa-mi pierd cumparatorul.
Cel mai recent răspuns: balcanic@hotmail.com , utilizator 00:32, 11 Septembrie 2018
Donatia poate fi revocata.
Solutia cu donatia pe care v-a dat-o notarul mi se pare absurda.
Dreptul de abitatie se poate stinge asa cum ati spus prin renuntarea beneficiarilor sai la el, deci declaratie autentica. In baza acestei declaratii, acest dezmembamant al dreptului de proprietate se stinge, va fi radiat din cartea funciara si puteti sa vindeti apartamentul. Cand depuneti declaratia la cartea funciara pentru radiere puteti sa solicitati regim de urgenta, e drept ca va costa de 5 ori taxa dar se face mai rapid.
Nu prea se intelege:Notarul v-a spus ceva de genul ca actul de donatie se face de catre bunicii dvs. catre parintii dvs. ???
Nu mi se pare a fi tocmai legal, pentru ca, nu poti legal/nu ai cum sa donezi un bun care nu se mai afla in proprietatea ta (exista deja contract de v-c.)!
Apoi, parintii dvs., in calitate de proprietari, v-au donat la randul lor imobilul aflat in discutie?Daca raspunsul este da, atunci este posibil ca sa pierdeti cumparatorul deoarece intr-adevar, donatia poate fi revocata.
Trebuie ca bunicii dvs. sa renunte la dreptul de abitatie viagera si in acest mod imobilul nu va mai avea sarcini...donatia nu ar avea obiect daca ar face-o, zic eu...
Solutia propusa de acel notar este ILEGALA! Nu se poate face act de donatie de la bunici catre parinti deoarece bunul nu se mai afla in patrimoniul bunicilor, fiind deja instrainat prin contractul de vanzare cumparare cu uzufruct viager! O simpla declaratie notariala de la bunici prin care se renunta la beneficiul uzufructului este suficienta pentru a perfecta tranzactia cu clientul dvs!
SUCCES!
=D>
buna ziua!
legea prevede 3 cauze pt revocare donatiilor:
-revocare pt ingratitudine si se poate cere atunci cand donatarul sav urmatorele fapte limitativ prevazute de lege: atentat la viata donatorului, delicte, cruzimi sau refuzul de alimente
-revocarea pt survenienta de copil;
revocarea pt neexecutarea sarcinii
in situatia in care se admite actiunea de revocarea a donatiei pt ingratitudine, nu se produc efecte retroactive fata de terti,asta insemana ca in cazul imobilelor instrainate inainte de intentarea actiunii, drepturile tertilor raman neatinse.
doar din partea donatarului rsetituirea tb sa fie integrala restituie fie bunul, fie valoarea lui dc a fost instrainat.

Alte discuții în legătură

Probleme vanzare apartament (primit prin donatie) andycyo andycyo Buna ziua, Doresc sa vand un apartament , care este lasat mostenire de la unchiul meu (stabilit in SUA) prin act de donatie , uzufruct viager. Mentionez ca am ... (vezi toată discuția)
Donatie cu sarcini, donatarul vrea sa vanda... poate fi oprit? narcisa_salbatica narcisa_salbatica Matusa mea (unic proprietar) a incheiat cu fiul sau contract de donatie cu drept de abitatie viagera in favoarea ei. Matusa locuieste in apartament, fiul in ... (vezi toată discuția)
Interpretarea termenilor unui contract ContSters57364 ContSters57364 Buna ziua, va rog ajutati-ma in interpretarea a doua fraze dintr-un contract facut de unchiul meu. Dupa traducerea termenilor cu ajutorul dictionarului, ... (vezi toată discuția)