avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie cu sarcini, donatarul vrea sa vanda... poate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie cu sarcini, donatarul vrea sa vanda... poate fi oprit?

Matusa mea (unic proprietar) a incheiat cu fiul sau contract de donatie cu drept de abitatie viagera in favoarea ei. Matusa locuieste in apartament, fiul in strainatate. Acum, fiul a incheiat antecontract de vanzare cumparare pentru apartament, fara stirea matusii, urmand sa incheie tranzactia pana la finele acestui an (se va respecta in continuare dreptul ei de abitatie...). Matusa mea, in calitate de beneficiar al dreptului de abitatie viagera, poate impiedica incheierea tranzactiei? Ce trebuie sa faca? Multumesc mult pentru raspunsuri!!
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 23:05, 1 Iunie 2012
Ca efect al donatiei, dreptul care formeaza obiectul contractului se transmite din patrimoniul donatorului in patrimoniul donatarului.

Prin urmare in situatia dvs s-a transmis dreptul de dispozitie in temeiul caruia donatarul poate instraina la randul sau acest drept.

Numai ca dreptul de folosinta (uzufructul viager) - dezmembramant al dreptului de proprietate - a ramas pe mai departe in patrimoniul donatoarei.

Cel care va cumpara in aceste conditii imobilul este obligat sa respecte pe mai departe acest drept.

Sanctiunea nerespectarii este revocarea donatiei pentru neexecutarea obligatiei, ceea ce va atrage si anularea actului subsecvent, cel de vanzare.
Doar ca matusa mea a crezut ca va locui in casa fiului ei, nu a unui strain (este vorba despre dreptul de abitatie, nu de uzufruct viager)... Trebuie sa fie o cale de a impiedica incheierea contractului de vanzare cumparare.... :-/

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interpretarea termenilor unui contract ContSters57364 ContSters57364 Buna ziua, va rog ajutati-ma in interpretarea a doua fraze dintr-un contract facut de unchiul meu. Dupa traducerea termenilor cu ajutorul dictionarului, ... (vezi toată discuția)
Probleme cu contract de vanzare-cumparare cu clauza de habitat cosmin zaharia cosmin zaharia Buna ziua, intampin si eu o problema legata de un act de vanzare-cumparare. Am la vanzare un apartament de 2 camere, la care am gasit un cumparator prin ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil dobandit prin donatie bgdan bgdan Buna ziua, anul trecut am primit cu titlu de donatie un apartament de la tatal meu. Acum doresc sa-l vand pentru a-mi onstrui o casa, insa pe contractul de ... (vezi toată discuția)