avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Despagubiri accident soldat cu deces
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Despagubiri accident soldat cu deces

Buna ziua.
Recent, un foarte bun prieten a fost implicat intr-un accident de circulatie in care a decedat. Pe scurt el mergea regulamentar cu motocicleta iar un alt participant la trafic care venea din sens opus a virat brusc stanga taindu-i calea. Prietenul meu nu a mai putut evita accidentul iar in urma impactului a decedat. Purta echipament, nu avea viteza, etc. Pe motocicleta mai era un pasager care a suferit rani grave dar traieste. Raportul politiei spune clar ca vinovatul este soferul care i-a taiat calea.
Vinovatul avea doar asigurarea obligatorie la masina, RCA-ul. In aceste conditii asiguratorul e obligat sa acopere o parte din despagubiri ? Exista un plafon maxim ?
Si mai am inca o intrebarea, ce fel de despagubiri se pot obtine si in ce conditii?
In caz ca decedatul are credite imobiliare (fara asigurare de viata), rate pentru aceste credite pot fi imputate vinovatului ?
In functie de avocati, probe, martori, desfasurarea procesului, etc, procesul poate sa ajunga la diferite rezultate insa as dori in mare sa stiu cam ce deznodamant poate sa aiba un asemenea proces ? Si penal si civil.

Multumesc si numai bine.

Ultima modificare: Vineri, 18 Septembrie 2009
grandanat, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexandru Stratopol , Consilier juridic 11:07, 3 Noiembrie 2009
In acest caz actiunea penala se pune in miscare din oficiu.
Persoana vatamata se poate constitui parte civila in procesul penal.De asemenea,si mostenitorii legali ai persoanei decedate.
Limita maxima pentru vatamari corporale si deces este pentru acest an 1.500.000 Euro.
Se pot solicita inclusiv cheltuielile cu privire la inmormantare.De asemenea,se poate discuta de o suma de bani necesara copiilor minori,daca acestia exista.
Persoana care a suferit vatamari corporale trebuie sa aduca dovezi in sprijinul pretentiilor(bonuri din care sa rezulte costul medicamentelor etc.).
elenaerdei a scris:

Persoana care a suferit vatamari corporale trebuie sa aduca dovezi in sprijinul pretentiilor(bonuri din care sa rezulte costul medicamentelor etc.).


Numai in cazul daunelor materiale trebuie sa faceti dovada cu acte doveditoare, in cazul daunelor morale aceste acte nu sunt necesare.
In al doilea rand, in cazul daunelor materiale se pot cere atat pretentii pentru cheltuieli cu spitalizare etc, cat si pretentii pentru prejudiciul adus motocicletei.
In cazul in care decedatul avea credite imobiliare, se poate constitui partea civila cu o suma mare cat sa acopere creditul imobiliar.
In general in cazul de deces, instanta este destul de ingaduitoare acordand sumele pe care le solicita partile civile. Exceptie fiind cazurile cand sunt sume exagerate.
Asiguratorul plateste in limita prevazuta de normele CSA20/2008, in cazul dvs 1.500.000 euro.
Atentie in schimb inarmati-va cu rabdare pt ca un astfel de proces dureaza ceva timp.
Ultima modificare: Luni, 21 Septembrie 2009
Cecilia Popa, Avocat
Chiar nu am sfatuit pe nimeni sa solicite daune morale in baza unor bonuri din care sa rezulte costul medicamentelor.
Este la alegerea fiecarei persoane in ceea ce priveste despagubirea pentru vatamari corporale sau daune morale.
In oricare dintre situatii,pretentiile trebuie sa fie intemeiate.
Exact cum s-a exprimat @grandanat,in functie de avocati,probe,martori...desfasurarea procesului.:)
Dauna materiala este cu privire la lucruri,nicidecum la persoane.

Unele societati au inceput sa solutioneze cazurile de deces si pe cale amiabila, incluzand in cunatumul despagubirii si daunele morale, respectand, in acest felm, Directiva Europeana nr.14/2005, care prevede obligatia firmelor de asigurari de a face o oferta motivata victimelor accidentelor de circulatie care au suferit prejudicii.
Asadar, se poate merge si pe aceasta cale, pana la solutiuonare, avand grija si de procedurile din penal.
Da, asa este numai ca din pacate societatile de asigurare ofera mult prea putin fata de cat ar putea sa acorde instantele de judecata.
Cunosc caz in care in cadrul procesului penal partea civila s-a constituit cu suma de 500.000 ron, iar firma de asigurare i-a facut o oferta de 40.000 lei (pentru daunele morale). Deci...

Alte discuții în legătură

Plateste asiguratorul? wiktor_i wiktor_i In urma unui accident cu vatamari corporale am fost condamnat la inchisoare cu suspendare si la plata unor despagubiri materiale si morale substantiale.In ... (vezi toată discuția)
Despagubiri de la rca pt vatamari corporale goleasca goleasca Buna ziua, Vreau sa va intreb daca pot sa primesc despagubiri de la RCA , pentru vatamare corporala,.Daca da, care este cuantumul despagubirilor pe care pot ... (vezi toată discuția)
Despagubiri in caz de deces in accident de masina mucuta mucuta buna.am si eu niste nelamuriri(foarte multe),viitorul meu sot a fost ucis intr0un accident de masina in decembrie 2008,la rupea gara.avem un copil impreuna de ... (vezi toată discuția)