Compania la care lucrez a introdus o procedura de sanctionare ptr abateri disciplinare prin retinerea tichetelor de masa.
S-a intocmit o lista de greseli cu indicarea ptr fiecare greseala a numarului de bonuri retinute : de exemplu -esti prins vorbind la telefon, ti se retin 2 bonuri.
Aceasta lista nu este semnata de nici un sef, nu are stampila sau antetul companiei.Lista este semnata de catre toti angajatii de la punctul de lucru respectiv- de frica , bineinteles, ca sa nu fie concediati.
Procedura de investigare a incidentului este foarte simpla: cel prins cu greseala este chemat la sef unde scrie o nota explicativa, de obicei prin dictare, in care angajatul in mod obligatoriu recunoaste fapta si semneaza.
Daca greseala nu este stipulata in lista, atunci este asimilata cu o alta greseala si tot se retin bonuri.
Nu se intocmeste un proces verbal de catre o comisie ptr investigarea incidentului, nu exista comisie de ancheta .
Important este faptul ca angajatul penalizat in acest mod nu primeste nici un fel de dovada scrisa din partea companiei privind sanctiunea si cate bonuri se retin.Totul este verbal. Cand primesti bonurile ti se dau mai putine si atat.
Nu poti face contestatie impotriva sanctionarii ! Angajatul nu are voie sa se adreseze in scris organului ierarhic superior din companie absolut ptr nici un fel de problema, in caz contrar este sanctionat cu 5-10 bonuri.
Intrebari
1 Este legala retinerea bonurilor de masa ca modalitate de sanctionare?
2 Unde se poate adresa angajatul ptr a contesta sau reclama abuzurile de la locul de munca ?
Codul muncii stabileste:
-Art. 248 (1) Sancțiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârșește o abatere disciplinară sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din funcție, cu acordarea salariului corespunzător funcției în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăși 60 de zile;
c) reducerea salariului de bază pe o durată de 1—3 luni cu 5—10%;
d) reducerea salariului de bază și/sau, după caz, și a indemnizației de conducere pe o perioadă de 1—3 luni cu 5—10%;
e) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
(2) În cazul în care, prin statute profesionale aprobate prin lege specială, se stabilește un alt regim sancționator, va fi aplicat acesta.
(3) Sancțiunea disciplinară se radiază de drept în termen de 12 luni de la aplicare, dacă salariatului nu i se aplică o nouă sancțiune disciplinară în acest termen. Radierea sancțiunilor
disciplinare se constată prin decizie a angajatorului emisă în formă scrisă.
-Art. 249 (1) Amenzile disciplinare sunt interzise.
(2) Pentru aceeași abatere disciplinară se poate aplica numai o singură sancțiune.
-Art. 251 (1) Sub sancțiunea nulității absolute, nicio măsură, cu excepția celei prevăzute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări
disciplinare prealabile.
-Art. 252 (3) Decizia de sancționare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii și produce efecte de la data comunicării.
(4) Comunicarea se predă personal salariatului, cu semnătură de primire, ori, în caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandată, la domiciliul sau reședința comunicată de acesta.
(5) Decizia de sancționare poate fi contestată de salariat la instanțele judecătorești competente în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării.
Sanctiunile disciplinare care se pot aplica salariatilor sunt nominalizate in ROI al firmei. ROI se afiseaza la locurile de munca.
Aspectele prezentate de dvs. reprezinta un abuz. Puteti sesiza ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data. Sesizarea este bine sa fie semnata de mai multi salariati dintre cei prejudiciati.
Normele de aplicare a Legii 142/1998
Art. 2
Angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantii salariatilor, stabilesc prin contractele colective de munca clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, precum si forma suprotului acestora, respectiv suport electronic si/sau hartie, care sa prevada:
a) numarul salariatilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa, precum si valoarea nominala a tichetului de masa, in limita celei prevazute de lege, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;
b) numarul de zile lucratoare din luna pentru care se distribuie tichete de masa salariatilor; c) criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, tinand seama de conditiile concrete de lucru in care isi desfasoara activitatea unele categorii de salariati, de prioritatile socioprofesionale si de alte elemente specifice activitatii.
Asadar, angajatorul poate stabili criterii de acordare a tichetelor de masa. Verificati modul de acordare a acestor tichete de masa.
Deciziile de sanctionare se contesta la Tribunalul in raza caruia domiciliaza angajatul sau isi are locul de munca si nu la ITM.
In compania noastra toti angajatii primesc teoretic acelasi numar de tichete de masa, cate unul ptr fiecare zi lucratoare.Spun teoretic ptr ca mai apar diferentieri datorita concediilor de odihna sau medicale.Alte diferentieri nu sunt, toata lumea prestand acelasi fel de munca.
Introducerea listei cu Sanctiuni pentru neindeplinirea atributiilor de serviciu in care sanctiunea aplicata consta doar in retinerea unui numar variat de tichete de masa starneste suspiciune asupra legalitatii acestei proceduri deoarece nu se primeste nici o comunicare in scris privind sanctiunea primita.
Totul este verbal, iar lista cu tipul greselilor comise si numarul de bonuri de masa care se retin cu titlu de sanctiune este pur si simplu anonima, fara antet, semnatura conducerii , stampila.
Va rog, daca se poate, sa precizati daca exista vreo indicatie in legislatia actuala privind legalitatea retinerii tichetelor de masa cu titlu de sanctiune ptr neindeplinirea atributiilor de serviciu.
Va multumesc ptr raspunsurile si indrumarile dvs !
Sanctiunile disciplinare prevazute in Codul Muncii sunt cele mentionate la art.248 , postat de colegul nostru.
Sanctiunea mentionata de dvs nu face parte din categoria celor mentionate in textul de lege, insa asa cum am mentionat in mesajul meu , angajatorul poate stabili criterii de acordare a tichetelor de masa.
Referitor :Legalitatea retinerii tichetelor de masa cu titlu de sanctiune ptr neindeplinirea atributiilor de serviciu iata cateva consideratii extrase de pe: PortalCodulMuncii.ro
.
1 ) Pe de o parte :
Tichetele de masa reprezinta venituri salariale. Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca.
Angajatorul nu are voie sa retina din salariul angajatilor fara hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, chiar daca angajatul si-a dat consimtamantul .
Temeiul legal este art. 169 din Codul Muncii.
Asadar, ca parte integrata in salariu, nici tichetele de masa nu pot fi retinute ptr prejudicii aduse angajatorului.
2 ) Pe de alta parte
Retinerea bonurilor de masa nu este sanctiune disciplinara si,prin urmare, nu se poate vorbi de crearea unei noi sanctiuni.
Angajatorul nu poate aplica o alta sanctiune disciplinara decat cele prevazute la art. 248 alin. (1) din Codul muncii si nici nu poate inscrie in regulamentul intern alte asemenea sanctiuni.
Un alt regim sanctionator poate fi stabilit numai prin statute profesionale aprobate prin lege speciala astfel cum se prevede la art. 248 alin. (2) din Codul muncii .
Potrivit Legii nr.142/1998, angajatorul are posibilitatea de a stabili criterii de acordare a tichetelor de masa ,insa sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul, in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara, sunt expres si limitativ prevazute la art. 248 alin. (1) din Codul muncii .
IN CONCLUZIE,
Nu poti sa retii tichete de masa angajatilor tai pentru abateri disciplinare conform /legislatiamuncii.manager.ro