Buna ziua !
Societatea la care lucrez vrea de la data de 1 mai 2017 sa nu mai ia in calcul orele suplimentare lucrate de salariat la calculul indemnizatiei de concediu odihna, pe motiv ca aceste ore suplimentare nu sunt un spor cu caracter permanent. Mentionez ca in CCM exista o anexa in care sunt trecute toate sporurile care se iau de salariati, inclusiv cel al orelor suplimentare ,dar nu scrie la niciunul in mod expres care este permanent sau temporar.
As dori punctul dumneavoastra de vedere in acest caz , pentru a putea merge mai departe si a aduce argumente in discutia cu societatea !
Potrivit art.150 alin.1 C.mun., pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
Nu exista nicun text de lege care sa defineasca sau sa imparta sporurile in permanente sau nepermanente.
Asadar neexistand o definitie legala a sporurilor cu caracter permanent, caracterul de spor permanent va fi raportat la perioada de timp in care salariatul presteaza munca in conditiile pentru care se acorda sporul. Daca salariatul presteaza regulat munca in conditiile pentru care se acorda un spor, sporul respectiv va fi considerat ca avand caracter permanent si poate fi luat in considerare la calculul indemnizatiei pentru CO.
Insa daca in CCM este prevazut modul de calcul al indemnizatiei pentru CO prin luarea in considerare a tuturor sporurilor acordate, atunci angajatorul are obligatia sa respecte prevederile acestuia.
Va redau mai jos aricolul din CCM de calculare a indemnizatiei co .
Art. 29 1.Pentru perioda concediului de odihnă, salariaţii beneficiază de o indemnizaţie de concediu care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
2. Indemnizatia de concediu reprezinta media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin.1 din ultimele trei luni anterioare celei în care a efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
Mentionez ca aceste ore suplimentare unii salariati le au lunar, alti nu , de aici si nelamurirea noastra daca e corecta decizia pe care societatea vrea sa o aplice.
Textul din CCM este identic cu cel al art.150 din Codul Muncii.
In opinia mea, intrucat munca suplimentara nu constituie o activitate cu caracter permanent , sporul acordat nu poate fi luat in considerare la calculul indemnizatiei pentru CO. In acest sens, mi separe corect ca angajatorul sa stabileasca exact care sunt sporurile cu caracter permanent care sa iau in calcul la stabilirea indemnizatiei respective.
Concediu de odihna
adimanea
Buna ziua. As vrea sa stiu daca la calculul concediului de odihna se iau in calcul sporul de noapte, orele suplimentare platite (deoarece nu pot fi compensate ... (vezi toată discuția)