Buna ziua! Urmeaza sa devin din nou mamica si am cateva nelamuriri. Eu pot sa solicit concediu de crestere copil cateva luni...si apoi sa intre tatal pana a 2 ani.??Sau daca eu solicit 2 ani e obligatoriu ca in acest timp sa nu ma pot intoarce la serviciu??
2. Daca tatal solicita concediu crestere copil dupa ce eu termin postnatalul...eu mai am dreptul la program de 6 ore pana la 2 ani?
3 . Imi pot lua cele toate 126 de zile de concediu dupa nastere??
4. Eu imi pot lua concediu de odihna imediat dupa postnatal? Asta in situatia in care tatal solicita indemnizatia.
Cred ca ati inteles ca ideea mea este ca tatal sa ia indemnizatia ....dar sa stau eu primele luni cu bebita. Daca aveti vreo solutie va astept cu sugestii!!!
Amandoi suntem salariati la stat.
Va multumesc!!
1. Raspunsul este afirmativ, tatal poate beneficia de un CCC cu o durata mai mare ca a mamei.
2. Reducerea programului de munca este prevazuta in art.17 din OUG 96/2003, si anume:
art.17
(1) Angajatorii sunt obligaţi să acorde salariatelor care alăptează, în cursul programului de lucru, două pauze pentru alăptare de câte o oră fiecare, până la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include şi timpul necesar deplasării dus-întors de la locul în care se găseşte copilul.
(2) La cererea mamei, pauzele pentru alăptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sau de muncă cu doua ore zilnic.
....
Asadar, legea prevede pana la 1 an reducerea duratei normale a timpului de muncă cu doua ore zilnic.
Daca in Contractul colectiv de munca aplicabil unitatii sau in regulamentul intern al angajatorului este prevazut ca se poate acorda aceasta reducere pentru o perioada dupa ce copilul implineste 1 an, atunci se aplica aceasta reglementare.
3. Puteti sa beneficiati de CO inainte de intrarea in CCC.
4. Concediu de maternitate se poate lua integral dupa nasterea copilului.