Am primit la firma pe care o detin o solicitare din partea politie locale - Directia de Ordine Publica, prin care mi se solicita sa ma prezint la institutie sau sa comunic in scris cine a condus autoturismul proprietatea firmei la o anumita data, autoturism care ar fi fost surprins ca fiind parcat neregulamentar.
Solicitarea are ca temei legal art. 20 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 155/2010 a politie locale - (1) În exercitarea atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, poliţistul local are următoarele drepturi principale: b) să invite la sediul poliţiei locale persoanele a căror prezenţă este necesară pentru îndeplinirea atribuţiilor, prin aducerea la cunoştinţă, în scris, a scopului şi a motivului invitaţiei.
Mi se atrage atentia ca, potrivit art. 2 pct. 31 din Legea nr. 61/1991, constituie contraventie refuzul unei persoane [...] de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu, iar aceasta sanctiune poate fi aplicata si p.j. conform art. 3 alin. (8) din aceeasi lege.
Intrebarile mele sunt:
1. Este legal ca politia locala sa ma amendeze conform Legii nr. 61/1991 atata timp cat o astfel de fapta este sanctionata expres de art. 105 pct. 10 din OUG nr. 195/2002, in acest din urma caz sanctiunea putand fi aplicata doar de politia rutiera?
2. Directia de Ordine Publica din cadrul politiei locale poate formula o solicitare care priveste o fapta (in speta, parcare neregulamentara) a carei constatare intra in atributiile Directiei Circulatie Rutiera, conform Regulamentului de organizare si functionare a politiei locale din localitatea unde a fost constatata contraventia?
Textul de la art. 2 pct. 31 din Legea nr. 61/1991 se refera la organele de mentinere a ordinii publice aflate in exercitarea atributiilor de serviciu.
Avand in vedere ca aplicarea sanctiunii contraventionale pentru parcare neregulamentara intra in atributiile de serviciu ale politistului rutier sau, cel mult, in cele ale politistului local din cadrul Directiei Circulatie Rutiera, solicitarea de date pentru a facilita sanctionarea unei astfel de fapte nu intra in atributiile de serviciu ale Directiei de Ordine Publica (de altfel, nu am identificat in ROF o astfel de atributie, ci doar pe aceea de a aplica sanctiuni pentru nerespectarea normelor privind convietuirea sociala si ordinea publica).
Prin urmare, consider ca Directia de Ordine Publica nu se afla in exercitarea atributiilor de serviciu cand mi-a emis solicitarea de a furniza datele conducatorului auto.
3. Daca nu raspund exista posibilitatea sa fiu sanctionat conform OUG nr. 195/2002 sau cel mult conform art. 2 pct. 31 din Legea nr. 61/1991, avand in vedere ca in adresa se face mentiune doar la acest din urma act normativ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns:
cyan , moderator
19:18, 22 Aprilie 2017