avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajare student
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare student

Buna seara,respectuos va rog sa-mi comunicati daca o persoana studenta ,21 ani,in conditiile in care se va angaja,va primi in continuare pensie de urmas in procent de 50%(decesul unuia din parinti).Legea prevede pana la 26 ani,dar nu cunosc procentajul.

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:14, 23 Aprilie 2017
Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede :
art.118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
....

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
...

Asadar, daca sunteti student si aveti varsta sub 26 de ani puteti cumula pensia de urmas cu orice alt venit profesional, fara a exista vreo limita de venit.
Multumesc!

Studentul fiind in an terminal,masterul urmand anul viitor,in aceste conditii,fiind angajat,mai primeste pensie de urmas pana la 26 ani?

Cu respect,
Chiar daca va angajati, puteti cumula pensia de urmas cu veniturile din salarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare full time si cumul pensie de urmas ContSters331226 ContSters331226 Buna seara. Am si eu o intrebare. Am varsta de 19 ani si am pensie de urmas dupa tatal meu. Sunt studenta , anul I , la facultate.. Am posibilitatea de a ma ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas si angajare. danciuvaleria danciuvaleria Buna seara.Sunt studenta in anul II,am 22 de ani si am pensie de urmas de la tatal meu de 400 de lei.Ma pot angaja pe un salariu de 700 de lei si sa iau si ... (vezi toată discuția)
Pensia de urmasi Zana Barbara Zana Barbara Buna seara, sunt studenta si am.pensie de urmasi , pot sa ma angajez in domeniul public , ca finctionar public fara sa imi afecteze pensia de urmasi? (vezi toată discuția)