avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... se poate prin act notarial?- tutela
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

se poate prin act notarial?- tutela

Hristos a inviat!
De 20de ani eu ma ocup de parintii mei (cumparare: med.,vizite la medic in orasul de resedinta sau in Bucuresti, sau pe perioada internarii, alimente, ajutor in gospodarie, ingrijire personala ,plati facturi )
Totul a fost foarte bine ,insa urma unor afectiuni grave (dementa senila Alzheimer,accident vascular ) parintii mei nu mai are discernamantul necesar pentru a se ingriji de interesele In sensul ca nu-si mai pot ridica pensiile ( ei au momente cand nu recunosc persoanele cu care vorbesc)
Cum pot rezolva aceasta problema , unde trebuie sa merg.?
Tata este semidependent ,este linistit,
in cazul mamei (este foarte agitata) care este diagnosticata cu dementa senila Alzheimer nu a putut beneficia de tratamentul ce trebuia efectuat la camera de garda;perfuzii pentru ca era deshidratata,deoarece a refuzat, refuza sa mearga la spital (spitalul din orasul nostru desi cei de pe salvare au fost chemati prin 112- stam cu poarta incuiata deoarece pleaca pe strada.
In sensul ca nu-si mai pot ridica pensiile ( ei au momente cand nu recunosc persoanele cu care vorbesc) iar eu nu pot sa platesc facturi - sa cumpar retelele.
Cum pot rezolva aceasta problema , unde trebuie sa merg.? Multumesc
Cel mai recent răspuns: maria1956 , utilizator 17:57, 23 Aprilie 2017
Art. 178 Cod Civil

Cazuri de instituire

În afară de cazurile prevăzute de lege, instanţa de tutelă poate institui curatela:

a) dacă, din cauza bătrâneţii, a bolii sau a unei infirmităţi fizice, o persoană, deşi capabilă, nu poate, personal, să îşi administreze bunurile sau să îşi apere interesele în condiţii corespunzătoare şi, din motive temeinice, nu îşi poate numi un reprezentant sau un administrator;

b) dacă, din cauza bolii sau din alte motive, o persoană, deşi capabilă, nu poate, nici personal, nici prin reprezentant, să ia măsurile necesare în cazuri a căror rezolvare nu suferă amânare;

Art. 182

Procedura de instituire

(1) Curatela se poate institui la cererea celui care urmează a fi reprezentat, a soţului său, a rudelor sau a celor prevăzuţi la art. 111.

(2) Curatela nu se poate institui decât cu consimţământul celui reprezentat, în afară de cazurile în care consimţământul nu poate fi dat.

(3) Numirea curatorului se face de instanţa de tutelă, cu acordul celui desemnat, printr-o încheiere care se comunică în scris curatorului şi se afişează la sediul instanţei de tutelă, precum şi la primăria de la domiciliul celui reprezentat.





Adresaţi-vă instanţei.
Multumesc, nu pot obtine o procura .numai pentru ridicarea pensiilor? pentru celelalte bunuri banesti sunt trecut in acte.eu vreau doar sa le pot plati facturile si celelalte cheltuieli.Sunt singurul copil .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curatela dona6509 dona6509 Care este temeiul juridic al instituirii curatelei pentru o persoană in vârstă, cu certificat de handicap grav( demenţă alzhaimer) ? (vezi toată discuția)
Procura pentru ridicarea pensiei ralucacornelia ralucacornelia Buna seara! Exista posibilitatea ca pensia unei persoane internate intr-un centru pentru persoane varstnice, cu diagnostic de dementa severa, sa fie ridicata ... (vezi toată discuția)
Contestatie de tutela si oprirea mutarii din casa schmelzr53 schmelzr53 Sint stabilit in strainatate. Mama mea este inca in Romania, in virsta, bolnava de nervi sub tratament si ingrijire medicala. Mama locuieste in apartamentul ... (vezi toată discuția)