As avea cateva intrebari legate de scrierea si publicarea unei carti (fie carte digitala e-book, sau/și tipărită), astfel:
- as vrea sa scriu o carte cu retete culinare de post sau cu retete vegane. Retetele vor fi inspirate din alimentatia propie și/sau as vrea sa transpun/adaptez retete clasice/traditionale din carti de bucate - astfel încat sa fie de post sau vegane. Concret, sa spunem ca scriu o rețetă de ciulama de pui cu ciuperci - pentru asta voi modifica reteta originala eliminand carnea din reteta, si orice alt ingredient de origine animala (smanatana, lapte,etc) pentru a fi potrivita pentru post/vegani.
Intrebarea 1 ar fi referitor la drepturile de autor - este legal sa fac ceea ce am enuntat anterior, sa preiau si sa modific retete? De exemplu, se poate sa folosesc retete pe care le folosim cu totii zi de zi - nu cred ca cineva ar avea de exemplu drepturi de autor pe reteta de ciulama, de sarmale, clatite, de gogoși, etc, desi acestea se pot regasi in una sau mai multe carti de bucate, corect?
Intrebarea 2 Odata scrisa cartea o pot vinde sub forma de produs digital (e-book, pdf, etc) prin descarcare de pe un website sau trimitere prin curier pe suport optic (CD, DVD). In acest caz intervin drepturile de autor, adica cei care cumpara sunt ingraditi legal sa publice/distribuie/vanda produsul achizitionat?
Intrebarea 3 Exista diferente legislative diferite privind publicarea si vinderea cartilor tiparite fata de cele digitale?
Multumesc!