avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Scriere si publicare carte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Scriere si publicare carte

Buna ziua,

As avea cateva intrebari legate de scrierea si publicarea unei carti (fie carte digitala e-book, sau/și tipărită), astfel:
- as vrea sa scriu o carte cu retete culinare de post sau cu retete vegane. Retetele vor fi inspirate din alimentatia propie și/sau as vrea sa transpun/adaptez retete clasice/traditionale din carti de bucate - astfel încat sa fie de post sau vegane. Concret, sa spunem ca scriu o rețetă de ciulama de pui cu ciuperci - pentru asta voi modifica reteta originala eliminand carnea din reteta, si orice alt ingredient de origine animala (smanatana, lapte,etc) pentru a fi potrivita pentru post/vegani.
Intrebarea 1 ar fi referitor la drepturile de autor - este legal sa fac ceea ce am enuntat anterior, sa preiau si sa modific retete? De exemplu, se poate sa folosesc retete pe care le folosim cu totii zi de zi - nu cred ca cineva ar avea de exemplu drepturi de autor pe reteta de ciulama, de sarmale, clatite, de gogoși, etc, desi acestea se pot regasi in una sau mai multe carti de bucate, corect?
Intrebarea 2 Odata scrisa cartea o pot vinde sub forma de produs digital (e-book, pdf, etc) prin descarcare de pe un website sau trimitere prin curier pe suport optic (CD, DVD). In acest caz intervin drepturile de autor, adica cei care cumpara sunt ingraditi legal sa publice/distribuie/vanda produsul achizitionat?
Intrebarea 3 Exista diferente legislative diferite privind publicarea si vinderea cartilor tiparite fata de cele digitale?
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Dreptul de autor pentru retete culinare gabrielacat gabrielacat Bua ziua, ma confrunt cu o mica problema.Detin o pagina pe care postez retete culinare, adunate de pe alte site-uri(la acestea mentionez linkul de unde iau), ... (vezi toată discuția)
Acord preluare retete culinare simona20g simona20g Buna ziua, Imi puteti spune va rog daca pentru preluarea unor retete culinare de pe un site e suficient sa mentionez sursa sau am nevoie de acordul celui ... (vezi toată discuția)
Ce va place sa gatiti? hanselline hanselline Ce gatesc azi? Ce e prin frigider sau fac piata? Toti din familia mea au aceleasi gusturi? Cum ii impac? Azi facut varza calita cu carnati si macrou cu ... (vezi toată discuția)