avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Infiintare PFA - intrebari
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Infiintare PFA - intrebari

Buna ziua!

Doresc sa imi infiintez un PFA, am cateva nelamuriri fiindca nu sunt obisnuita cu toate actele si legile, si nici nu am fost indrumata prea bine pana acum, asa ca o sa va ofer toate detaliile.

Inteleg ca sunt maxim 4 coduri CAEN pe care le pot folosi. Mi-am ales:
5911 - activitati de productie cinematografica
5914 - proiectia de filme cinematografice
7420 - activitati fotografice
9003 - activitati de creatie artistica

Dupa cum observati reprezinta domenii mai artistice, initial am nevoie de PFA fiindca imi doresc o colaborare cu centrul cultural al orasului pentru realizarea unui club de film, insa am ales codurile in asa fel incat sa imi reprezinte toate inclinatiile artistice pt care mi-ar placea sa am autorizatie (fotografia , pictura, regie, scris etc). Mentionez ca am 20 de ani si nu am deocamdata certificari profesionale in aceste domenii (motiv pt care am nevoie de PFA ca sa pot lucra).

Am inteles ca am nevoie de urmatoarele acte, voi trece si intrebarile pe care le am in dreptul lor:
- cerere inregistrare
- declaratii pe propria raspundere, copie buletin, specimen semnatura

Si acum incep problemele:

- anexa inregistrare fiscala - am downloadat formularul tip de pe site ul Registrului Comertului, si am observat ca este legat de impozite si lucruri de genul, nu inteleg prea bine ce trebuie sa fac cu ea si ce reprezinta, rog lamuriri

- inscrisul dreptului de folosinta al sediului si acordul asociatiei locatarilor, declaratie ca nu se desfasoare activitate economica la sediu

Eu imi voi trece ca sediu apartamentul parintilor mei, eu nu locuiesc acolo si nu voi desfasura nicio activitate acolo. Am inteles ca am nevoie de inscrisul dreptului de folosinta, si din ce am cautat online, trebuie sa merg cu tata (proprietarul) la notar unde imi trebuie alte acte : certificat fiscal ca proprietarul este la zi cu taxele la stat, adeverinta de la asociatia de proprietari ca este la zi cu cheltuielie, documentatie cadastrala si extras de carte funciara. Este adevarat ca trebuie sa merg la notar neaparat pt dreptul de uz? Si toate actele astea? Documentatia cadastrala si extrasul de carte funciara nu stiu ce sunt si de unde fac rost de ele.

- acte experienta profesionala (daca este ceruta)

Ei bine, cum am mentionat mai sus, nu am niciun fel de document care sa imi ateste competenta in aceste domenii. Credeti ca imi vor cere pt codurile CAEN respective? Ce voi face in acea situatie? Mi se pare cam absurd din moment ce sunt activitati pe care stiu sa le fac, hobby-uri ce vreau sa devina mai mult. Nu sunt meserii in care este neaparat necesara o scolarizare. Nici ca regizor, fotograf, pictor etc nu iti trebuie obligatoriu diplome din cate stiu eu. Sunt regizori la Hollywood care nu au facultate si sper ca nu imi vor cere mie in Romania pt un PFA.

In fine, in eventualitatea in care mi se cer acte doveditoare, ce pot face? Nu am niciun fel de curs acreditat sau ceva, am citit pe net ceva despre niste declaratii de notorietate, pe care am inteles ca le da primarul gratuit in cazul meseriilor traditionale. Se pot da si pt situatia mea? (nu gratuit, macar sa fie posibil). Sau ce ma sfatuiti?

Multumesc frumos si chiar astept cu nerabdare un raspuns, fiindca vreau sa merg cu toate actele ok si complete sa nu fac un miliard de drumuri cum se intampla de obicei.



Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 16:42, 24 Aprilie 2017
E bine ca in situatia dumneavoastra, adica nedetinand acte de studii sau calificare in domeniul pentru care solicitati autorizarea, nici sa nu va mai ganditi la aceasta forma (pfa) si daca chiar aveti idee ca afacerea va merge, adica veti avea clienti, sa va infiintati un srl.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cod caen handmade Francesca P Francesca P Buna, am nevoie de un pic de ajutor, vreau sa deschid un PFA si sa pictez pahare pentru nunti, sa ornez lumanari, sa pictez umerase si sa fac ornamente din ... (vezi toată discuția)
Cod caen pentru pictor DanIonescu DanIonescu Buna ziua, as dori sa aflu codul CAEN pentru profesia de pictor (PFA). E vorba de tablouri pe care urmeaza sa le realizez pentru o galerie din Germania care le ... (vezi toată discuția)
Alegere caen sound design Anca Diana Anca Diana Buna ziua, Doresc sa deschid o firma cu obiectul de activitate sound design si muzica pentru jocuri si filme, si am unele nelamuriri: 1. Ce coduri caen se ... (vezi toată discuția)