avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata angajati:salarii, bonificatii, penalizari.
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata angajati:salarii, bonificatii, penalizari.

Buna ziua,
puteti sa-mi spuneti,va rog,daca un angajat poate fi penalizat cu retinere salariala pe motiv de neindeplinire a sarcinilor de servici?Daca da,in ce caz se poate face legal acest lucru?
Cel mai recent răspuns: Baldur , utilizator 19:29, 26 Aprilie 2017
Superiorul ierarhic face o sesizare catre conducere precum ca salariatul X nu si-a indeplinit atributiile de serviciu. Sesizarea trebuie sa aiba data si ora cand s-a intamplat abaterea, descrierea abaterii.
Conducerea, in urma referatului decide infiintarea unei comisii de cercetare disciplinara (neindeplinirea sarcinilor de service e o abatere disciplinara).
Comisia se intruneste si il cheama la cercetare pe angajat. Angajatul are dreptul de a fi asistat de un avocat sau reprezentatnt al sindicatului.
In urma cercetarii angajatului, comisia emite un Proces Verbal. Acesta ajunge la conducere care, in urma studierii acestui PV o sa emita decizia de sanctionare.
Toate actele trebuie intocmite la sange altfel totul se poate contesta in instant (litigiile de munca se judeca la urgenta - 30 zile si nu au taxa de timbru).
Daca e o firma mica cu 5-6 angajati - distractie maxima.
Multumesc pentru interventie si sfaturi,insa ma intrebam daca stabilim o forma de salarizare in acord,iar salariatul nu-si indeplineste norma.....poate fi acesta platit in functie de realizari?iar daca nu-si realizeaza norma ,poate fi platit sub minimul pe economie?
Salariul minim brut garantat pe țară trebuie respectat. Atât timp cât salariatul este la locul de muncă, îi puteți reține, pe baza cercetării disciplinare, cel mult 10% din salariul brut pe cel mult 3 luni. Asta, raportat la salariul minim, reprezintă 145 de lei, deci îi veți mai plăti un brut de 1305 lei.

În rest, salariul este garantat prin contractul individual de muncă. Totuși, dacă angajatul repetă abaterea, îș puteți concedia disciplinar sau pentru necorespundere profesională (detalii aici: [ link extern ] /).
cantorcorina a scris:

Multumesc pentru interventie si sfaturi,insa ma intrebam daca stabilim o forma de salarizare in acord,iar salariatul nu-si indeplineste norma.....poate fi acesta platit in functie de realizari?iar daca nu-si realizeaza norma ,poate fi platit sub minimul pe economie?


Puteti stabili o forma de salarizare in acord, insa angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară.

Cititi si aici:
[ link extern ]
Cu tot respectul, as vrea sa vad si eu litigii de munca judecate in 30 de zile! Mi se pare ceva chiar ireal! Dar poate imi scapa mie ceva!

Alte discuții în legătură

Un sfat va rog ramy84 ramy84 Angajatorul a emis decizie de incetare CIM pe art. 61 lit. a, C. Muncii, ca sanctiune disciplinara. Decizia a fost contestata in instanta, si anulata pentru ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara victor11 victor11 Buna ziua. Se poate sanctiona un angajat, in urma unei abateri disciplinare fara ca acesta sa fie audiat de comisia de disciplina ? Exemplu : angajatul ... (vezi toată discuția)
Sanctionare angajati contima contima Dragii mei, Buna ziua! Am nevoie de o lamurire. Ce optiuni are un sef de unitate de a-si sanctiona subalternii, atunci cind acestia sunt platiti cu salariul ... (vezi toată discuția)