avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... plata indemnizatie concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

plata indemnizatie concediu medical

Buna ziua
Anul acesta am suferit un accident ce a fost incadrat accident de munca. Dat fiind faptul ca in urma acestuia am suferit o interventie chirurgicala primul certificat medical a fost eliberat de catre medic cu codul de indemnizatie 03 iar rubrica de urgenta medico-chirurgicala a fost bifata.
Ulterior , urmatoarele 3 certificate medicale au fost eliberate cu acelasi cod de indemnizatie (03) si acelasi cod de diagnostic insa asa cum era normal fara a fi bifata casuta de urgenta medico-chirurgicala.
Pe cale de consecinta anagajatorul mi-a comunicat ca doar primul certificat medical va fi platit 100% pentru faptul ca a fost bifata rubrica de urgenta medico-chirurgicala, celelalte 3 certificate urmand a fi platite cu 80%.
Dat fiind faptul ca art.37 alin (2) din Ordinul nr 60/2006 statueaza ca ,,in situatia în care unui asigurat i se acorda doua sau mai multe concedii medicale pentru aceeasi afectiune, fara întrerupere între ele, durata lor se cumuleaza, iar plata se suporta conform art. 12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005. În aceasta situatie, la calculul indemnizatiilor pentru certificatele de concediu medical în continuare se mentine baza de calcul determinata pentru certificatul de concediu medical initial,,dvs. ce punct de vedere aveti ?
Concediile medicale a caror rubrica de urgenta medico- chirurgicala nu a fost bifata vor fi platite cu 100% sau 80% ?
Sau prevederile acestui articol nu sunt aplicabile acestei spete ?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: alexandra-alteea , utilizator 16:34, 25 Aprilie 2017
Certificatele medicale cod 03 intra sub incidenta Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
Calculul s-a facut corect, doar daca exista bifata casuta pentru urgente medico-chirurgicale se plateste cu 100%.
Media zilnica se pastreaza de la primul certificat, calculata ca medie a veniturilor realizate in cele 6 luni anterioare. Diefra procentul aplicat la medie, in functie de bifa mentionata mai sus.

Legea nr. 346/2002:

ART. 33
(1) Cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă reprezintă 80% din media veniturilor salariale brute realizate în ultimele 6 luni anterioare manifestării riscului.
(2) În cazul asiguraţilor prevăzuţi la art. 6, cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă reprezintă 80% din media venitului lunar asigurat din ultimele 6 luni anterioare manifestării riscului.
(3) Cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă în cazul urgenţelor medico-chirurgicale este de 100% din media venitului lunar asigurat din ultimele 6 luni anterioare manifestării riscului.
Multumesc pentru raspuns
Inteleg ca prevederile acelui articol nu sunt aplicabile, ceea ce inseamna ca ceea ce angajatorul mi-a comunicat este correct.
O zi frumoasa va doresc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

As dori sa stiu dodorel62 dodorel62 Am boala profesionala declarata de 3 ani cu codul 529 ( Pneumoconioza minerului la carbune ) si acum am reusit sa vad un certificat medical al meu unde sunt ... (vezi toată discuția)
Indemnizație accident de munca Manu claudia Manu claudia În 6.07.2017 am suferit un accident de munca- fractura deschisa de tibie si peroneu , în primul concediu medical după spitalizare a fost menționat - ... (vezi toată discuția)