Poate un mostenitor sezinar sa piarda dreptul la mostenire, daca nu a facut la termen acceptarea succesiunii la notar, in situatia in care a stiut de moartea defunctului si nu a fost impiedicat din alte motive (tara straina, etc) ?
Sigur ca isi poate pierde dreptul de a succede , cata vreme n-a existat vreo manifestare de vointa ,
expresa , sau tacita , exprimata in termen de 6 luni de la deschiderea succesiunii .
Iar succesiunea e deschisa prin moarte.
Manifestare de vointa e expresa cand e facuta in fata notarului public .Si, in urma acestui acord de vointa , sunt mostenite creantele , datoriile , si sarcinile succesiunii.
E una tacita , cand un erede lasa sa se intrevada dorinta sa de a mosteni :spre exemplu , instraineaza un bun succesoral , sau plateste impozitul acestuia .
Repunerea in termen opereaza pentru motive neprevazute limitativ de lege.Si , pe cale de consecinta , chiar faptul de a nu se afla in tara poate fi apreciat de instanta ca unul intemeiat .
Unii avocati mi-au spus ca mostenitorul sezinar poate veni oricand la succesiune, indiferent daca a acceptat sau nu in 6 luni, iar unii notari imi zic ca nu, daca nu a facut acceptarea atunci pierde calitatea de mostenitor si nu mai poate reveni.
Nu ,chiar daca mostenitorul e unul sezinar sau rezervatar , termenul de optiune succesorala e cel de 6 luni , si curge de la moartea lui de cujus .(a celui care-si transmite patrimoniul);)
Succes.