avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj apartament, eventual bunuri, in cazul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj apartament, eventual bunuri, in cazul concubinajului

Buna seara,
Ma poate cineva ajuta intr-un caz...bizar?
Am fost casatorita, am divortat de 10 ani, dupa divort eu am cumparat un apartament, cu plata in rate, pe cabinetetul individual, (al meu).
Intre timp ne-am impacat, dar fara acte legale si impreuna am achitat apartamentul, autoturismul, etc. In momentul de fata, neexistand cale de convietuire, fostul sot a fost evacuat legal din apartament.
Nu am facut niciodata partajul bunurilor, crezand ca ne vom intelege asupra lor. Totusi, intrucat, el insista sa se mute in apartament, motivand ca a contribuit la plata lui, dar nici nu doreste un partaj, ce posibilitati legale am de a-i oferi cota-parte, desi el nu doreste? Si cam cat m-ar costa aceasta operatiune?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 15:46, 21 Septembrie 2009
DUPA DIVORT ESTE BUN PROPRIU, CHIAR DACA V-A AJUTAT CU BANI.
Inclusiv bunurile dobandite in comun ,in timpul concubinajului,daca fostul sot a avut vreo contributie materiala ,sunt supuse partajului.
In situatia in care acesta ar face dovada concubinajului si a contributiei sale materiale,bunurile obtinute in comun trebuiesc partajate in functie de contributia fiecaruia dintre dvs.
Dvs.trebuie sa dovediti,fie ca nu a contribuit in nicun fel,fie ca,contributia dvs.majora .
In acest caz se administreaza probatorii cu acte,interogatoriu,martori si expertize de evaluare a bunurilor si eventual a contributiilor partilor.
Apartamentul a fost achizitionat in perioada cand erati divortati. Deci este un bun propriu al dvs. Si nu este supus partajului. Totusi , daca fostul sot dovedeste ca a avut o contributie la plata ratelor poate solicita ca aceea contributie sa-i fie returnata.
Spuneti ca nu ati facut partaj in momentul divortului. Va intreb: ce bunuri comune aveati atunci?
Am fost casatorita, am divortat de 10 ani, dupa divort eu am cumparat un apartament, cu plata in rate, pe cabinetetul individual, (al meu).


Daca bunul a fost cumparat dupa ramanerea definitiva si irevocabile a hotararii judecatoresti privind desfacerea casatoriei prin divort , atunci , fara echivoc , acest bun e propriu al dumneavoastra ( existand un drept de creanta al concubinului, intrucat a platit parte din rate , insa si acest drept e supus prescriptiei extinctive , termenul general de 3 ani curge de la nasterea dreptului- a raportului juridic )

Daca , insa , acest bun a fost cumparat pana la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti(chiar daca actiunea de divort a investit instanta de judecata ), atunci bunul va fi calificat drept comun , si va fi supus partajarii.


Daca doreste sa -si valorifice dreptul de creanta , poate sesiza instanta de judecata .Sau dumneavoastra , de buna voie , ii puteti remite o suma de bani privind acest drept.

Succes.
Da, bunul respectiv este propriu.
Cuantumul dreptului de creanta se va stabili de instanta.
Se va face expertiza.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Partaj anadediu anadediu in speta avem un divort pronuntat in urma unei casatorii de 2 ani. cei doi soti, anterior casatoriei au trait in concubinaj notoriu timp de aprox 10 ani. in ... (vezi toată discuția)
Drepturi in concubinaj claudymaria claudymaria M-am impacat cu fostul sot dupa ce am divortat si avem deja 4 ani de impacare, timp in care am mai facut inca un copil. Ce drepturi am eu avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)
Partaj novam999 novam999 Sunt divortata de 3 ani, cu 2 copii minori(de9, respectiv 11 ani) in intretinere si nu am facut partajul pina la aceatsa data.Casatoria a durat 10 ani si in ... (vezi toată discuția)