Buna ziua,
In cursul lunii martie am participat la un concurs organizat de o institutie a statului. Concursul avea la baza un regulament specific aprobat prin ordin de ministru. La o ora dupa finalizarea probei scrise, test grila, organizatorul a afisat baremul, astfel incat toata lumea a putut, cu precizie de 100%, sa isi vada rezultatul pe loc. In ce ma priveste, aveam 72 de puncte, peste limita de 70 necesara accederii la proba urmatoare. A doua zi dupa examen a fost perioada de contestatii iar la 3 zile dupa examen au fost afisate rezultatele. Surpriza, de la 72 de puncte am coborat la 68 pentru ca cineva a facut contestatie la barem iar comisia a schimbat raspunsurile corecte, luand puncte de la unii si dand la ceilalti.
Problemele juridice pe care le semnalez:
1. Dupa afisarea rezultatelor, adica la 3 zile dupa examen, am vrut sa fac contestatie la noul barem. Mi s-a spus ca nu se poate, deoarece potrivit Regulamentului de concurs, contestatia se poate face in 24 de ore de la terminarea examenului. Numai ca, in ceea ce ma priveste, nu aveam nici interesul si nici nu puteam sa prevad ca unele dintre raspunsurile mele vor fi anulate, asa ca nu aveam de ce sa fac contestatie.
2. Cel putin la una dintre intrebari, am demonstrat comisiei de concurs ca atat raspunsurile mele initiale cat si cele identificate in urma contestatiilor sunt corecte si am cerut sa acorde punctaj si pentru cei care au indicat solutiile initial, recunoscute prin baremul initial, cat si celorlalti, care au facut contestatie si le-a fost admisa. Comisia a refuzat sa imi dea punctaj, spunand ca ”ea este o entitate administrativa care dispune de o marja de apreciere in exercitarea atributiilor specifice” si ca, potrivit Regulamentului, avea 3 variante de solutionare a spetei: sa anuleze intrebarea si sa dea punct valabil tuturor candidatilor, sa anuleze intrebarea si sa dea punct valabil doar celor care au indicat corect ambele variante (cele initiale, stabilite prin barem si cele stabilite in urma contestatiilor) si sa ia punctul de la cei care au indicat corect initial si sa-l dea celor care au facut contestatie. Evident, regulamentul nu detaliaza fiecare imprejurare dintre cele 3, doar le enumera, lasand la aprecierea comisiei pe care sa o aleaga.
Prin urmare, exista posibilitatea de a contesta in contencios pe de o parte faptul ca Regulamentul nu a prevazut posibilitatea de a depune contestatie si pentru cei carora li se schimba punctajul in urma solutionarii contestatiilor (depuse de alti candidati, nu de ei) si, pe de alta parte, de a demonstra instantei ca si varianta mea de raspuns (corecta, in baza baremului initial), e buna? Intr-o atare situatie, ce as putea spera sa obtin dupa, sa zicem 1 an de judecata? Pentru ca examenul si-a continuat cursul iar pana la finalizarea procesului se va fi terminat demult.
Multumesc pentru orice opinie concludenta.