avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Contributie la pensia de la stat
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Contributie la pensia de la stat

Buna ziua!
As dori sa fac un contract cu Casa de pensii, pt a putea sa imi platesc contributia la pensie. In momentul de fata, nu sunt angajata, am o activitate independenta, ca si PFA (persoana fizica autorizata).
Dilemele mele:
1) cum pot face un calcul estimativ, ca sa stiu ce suma lunara ar fi bine sa achit (de genul, ai o contributie lunara de X lei, o sa ai o pensie de aprox Ylei) ?
2) e mai sigur sa fac lucrul asta, un contract cu Casa de Pensii , sau mai bine si mai sigur e sa imi fac o pensie privata?

Sper ca am fost destul de explicita! Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Jeremy , utilizator 22:34, 22 Mai 2017
Va duceti la casa de pensii de care apartineti si incheiati cu ei contract la venitul minim pentru care platiti de exemplu in acest an cate 288 lei lunar. Aceasta valoare este stabilita anual prin legea bugetului asigurarilor sociale.
Daca aveti un pfa, puteti sa platiti si acolo (sunt situatii cand chiar sunteti obligata la plata pentru cas pe acel pfa) dar tot la aceeasi valoare lunara pentru a va rezulta un stagiul complet de cotizare in fiecare luna.
Daca rezulta din calcule ca sunteti obligata la plata cas pentru pfa la sistemul public, faptul ca doriti sa contribuiti si la cel privat, este vointa dumneavoastra. Nu este ca o alternativa ci apare ca ceva in plus.
Din cele discutate mai sus pot sa inteleg ca daca eu conform deciziei de impunere platesc 135 lei, pot complecta (plati diferenta de pana la 288 lei) pentru a beneficia de pensie intreaga si respectiv pot deduce aceasta suma din venit
Va rog confirmati daca am inteles bine
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributia la pensie krysty77 krysty77 buna ziua sunt pfa de la 1 mai 2013 am declarant [220] venit estimat 1000ron cheltuieli 500ron venit 500 ron intrebari sunt scutit de plata contributiei la ... (vezi toată discuția)
Contributii pfa elena claudia ianasi elena claudia ianasi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: Am o cunostinta care a deschis un PFA in 2010 (salon manichiura). Ea zice ca pana in ... (vezi toată discuția)
Impozitul de 16% pe cedarea folosintei bunurilor contine cas? supperbog supperbog Impozitul de 16% pentru cedarea folosintei bunurilor contine CAS? Daca da , atunci inseamna ca pentru respectiva contributie poti obtine pensie , binenteles ... (vezi toată discuția)