avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... reducere a timpului de lucru/concediu de risc gravide
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

reducere a timpului de lucru/concediu de risc gravide

Intrebarea mea este din ce saptamana de sarcina se poate solicita reducerea timpului de lucru cu 2 ore? Dar concediul de risc maternal?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 20:10, 1 Mai 2017
1. OUG 96/2003
art.13
În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale.

Prin urmare, din ziua urmatoare celei in care a aflat ca este insarcinata poate solicita reducerea cu o patrime a timpului de munca.


2. Concediu risc maternal
www.avocatnet.ro/content/for...
Reducerea timpului de lucru se face de catre angajator la recomandarea medicului specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale, in baza adeverintei medicale emise de medicul de familie sau medicul specialist ginecolog.
Conform prevederilor Ordinului comun MS+CNAS nr. 43/ 8/ 2016 art.58 concediul de risc maternal se elibereaza de catre medicul de familie sau medicul ginecolog cu avizul medicului specialist de medicina muncii pe o perioada de maxim 30/31 de zile calendaristice, pe o durata totala de maxim 120 de zile calendaristice, in intregime sau fractionat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au nascut recent sau alapteaza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical în caz de sarcină Dragos248 Dragos248 Am acumulat 90 de zile de concediu medical pe diverse cauze medicale, in cazul unei sarcini pot beneficia de concediu medical in cazul acumulării celor 90 de ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc Ciorciog Ciorciog Buna ziua,sunt insarcinata si am intrat in concediu de risc maternal. Asta este a doua luna,am luat concediu de la doctorul specialist,dar am uitat sa.l duc si ... (vezi toată discuția)
Concediu cu risc maternal. Allymaya Allymaya Buna ziua,am și eu o intrbare.Doresc sa intru in concediu cu risc maternal .Am 18saptamani,domeniu in care lucrez,m-a impune sa stau foarte mult in picioare ... (vezi toată discuția)