Avand in vedere prevederile deciziei XI din 24.10.2005 cu privire la aplicarea O.G.9/2000, institutiile bancare nu pot aplica penalizari de intarziere pentru plata cu intarziere a debitului (capital si dobanda)? Daca da , se aplica si ptr IFN-uri in cazul leasigului financiar care se considera creditare?
Este normal ca o banca sa imi acorde un impumut ( e vorba de o refinantare) cu o dobanda de 26% si un comision de acordare de 2,5%? Chiar daca am semnat contractul de refinantare se mai poate face ceva?
Ce inseamna contract de cont curent?
OG 9/2000:
Art. 5. - În raporturile civile dobânda nu poate depăşi dobânda legală cu mai mult de 50% pe an.
Dobânda trebuie să fie stabilită prin act scris. În lipsa acestuia se datorează numai dobânda legală.
Art. 6. - Prin dobândă se înţelege nu numai sumele socotite în bani cu acest titlu, dar şi alte prestaţii sub orice titlu sau denumire, la care debitorul se obligă drept echivalent al folosinţei capitalului.
Art. 8. - Dobânda se va calcula numai asupra cuantumului sumei împrumutate.
Art. 9. - În raporturile civile obligaţia de a plăti o dobândă mai mare decât cea stabilită în condiţiile prezentei ordonanţe este nulă de drept.
Aceeasi Ordonanta nr. 9/2000 privind nivelul dobanzii legale pentru obligatii banesti stabileste la art.10 ca dobanzile percepute de banci se stbilesc prin reglementari specifice ;) :
"Art. 10. - Dobanzile percepute sau platite de Banca Nationala a Romaniei, de banci, de Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C. - S.A., de organizatiile cooperatiste de credit si de Ministerul Finantelor Publice, precum si modul de calcul al acestora se stabilesc prin reglementari specifice."