avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie intretinere major
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie intretinere major

Va expun situatia ficei mele, astept parerile dumneavoastra. va multumesc.

1. dupa 2 ani de la divort si incredintare a minorului, acum majora, vrea ca prin hotarare judecatoreasca sa fie stabilita (recalculata) pensia de intretinere, fiind eleva. Se poate adresa instantei fara avocat, in acest caz avem nevoie de avocat numai pentru redactarea cererii ?
Daca este majora, tatal mai are o alta obligatie in afara de pensia de intretinere? La divort a fost incredintata mamei spre crestere si educare.
Fiica mea nu vrea avocat, considera ca e dreptul ei si neavand ea alte surse nu vrea sa-i platesc eu avocat, efortul fiind si pentru mine in acest moment destul de mare.
2. Daca solicita schimbarea numelui, pe cale administrativa, vrea sa aiba acelasi nume cu mama ( numele mamei inainte de casatorie), tatal poate sista pensia ?
Pentru ca are o relatie tensionata cu tatal, poate sa-i interzica sa o sune sau sa se intalneasca ?
Vreau sa va spun ca nu i-am interzis niciodata sa vorbeasca sau sa se intalneasca cu tatal ei, insa astea sunt deciziile ei. Este insultata, criticata permanent fara motiv (la scoala are o situatie foarte buna, este la un liceu renumit, a terminat clasa aXIa cu 9.40), umilita.....de un tata care il intereseaza numai cu cine este la plimbare, cat sta in oras, la ce ora iese de la scoala, unde pleaca cat pleaca.
Un om stresat pentru ca ii da o pensie de 380 lei (el fiind politist), si obsedat de sex, nu cumva fiica lui sa aiba relatii cu un baiat. Niciodata nu este interesat daca are carti, haine, mancare sau cele necesare unei adolescente de 18 ani. O adolescenta stresata de tatal ei la telefon sau numai cand se vad intamplator singuri. Cand sunt alte persoane este cel mai grijuliu si mai bun tata.

Cel mai recent răspuns: spiridon vasilica , utilizator 09:19, 22 Septembrie 2009
Recunosc portretul acestui . Si fiica mea, in varsta de 16 ani are parte de acelasi tratament inuman de tata, din partea fostului meu sot. Se poate oare face ceva impotriva acestui comportament ? Fostul meu sot era si vulgar atunci cand fiica mea era cu colegii si prietenii . :((Acum, in preajma cunostintelor, lasa impresia ca e cel mai bun si mai grijuliu tata.#-o
Aici puteti gasi un model pentru cererea respectiva (poate mai trebuie sa schimbati cate ceva): www.avocatnet.ro/content/for...

Dupa pararea mea nu veti avea neaparat nevoie de un avocat: Obligatia de intretinere este o obligatie legala (si in cazul copiilor majori, care-si continua studiile) si NU conteaza numele copilului, deci copilul poate sa-si schimbe numele pe cale administrativa, fara sa-si pericliteze sansa de castig in fata instantei.

Tata este obligata la intretinere, nu sa vorbeasca cu fiica lui, iar fiica find majora, poate sa faca ce doreste ... inclusiv sa ignora obsesiile si criticile (aparent nefondate a tatalui ei).
Tatalui nu ii mai revine si o alta obligatie in afara platii pensiei de intretinere, devreme ce fata este majora. Cat priveste faptul ca tatal se intereseaza de actiunile fetei, cu cine iese, unde pleaca, etc. , mi se pare ca sunt lucruri firesti , desi vi se pare exagerat, nu vad acest lucru ca pe un afront adus fetei. Poate ca dvs. ganditi oarecum subiectiv...daca insa este insultata, fara motiv, intr-adevar ,esteo atitudine nedemna pentru un tata , insa, va sfatuiesc sa lasati fetei optiunea in privinta relatiei pe care sa o aiba cu tatal, fara a o influenta. Poate in viata va mai avea nevoie de sprijinul sau. In orice caz, tatal ii va plati pensie pana ce fata va implini 26 de ani, daca se va afla in continuarea studiilor, la forma de invatamaant zi.
multumesc pentru raspuns.
Sincer, m-as bucura daca ar fi interesat de viata ei, pana la urma un copil are nevoie de ambii parinti. Parinti care sa-i ofere sprijinul, nu numai material, sa o ajuta sa-si aleaga un drum in viata. Consider ca tatal este foarte important mai ales in viata unei adolescente, sa fie preocupat de tot ce inseamna educatie si formare. Cu parere de rau, sunt multi ca acest tata care vrea numai sa se impuna fara a discuta cu fiica lui, a o asculta ce-si doreste, ce vrea sa faca pe viitor. Pentru ea cred ca este numai tatal biologic si atat. Are toata libertatea de a se intalni si a vorbi cu el la orice ora.
Pentru ea este dureros sa auda chiar de la el ca nu-i pasa de ea ! Sunt lucruri care se intampla si care te marcheaza aproape pentru totdeauna.
Eu nu pot schimba lucrurile oricat de mult mi-as dori. Este alegerea lui cum si ce relatie are cu fiica noastra.

Intrebarea mea era daca trebuie sa-si sustina cererea singura sau cu avocat. Am inteles bine, poate solicita cheltuieli de judecata pentru recalcularea pensiei ?
angarea unui avocat nu este obligatorie .
fiica dvs se poate prezenta singura in instanta pt a s-i sustine cererea.
trebuie redactata actiunea si depusa prin posta , intrucat asa cum stiti probabil, magistratii sunt momentan in greva .
poate solicita si cheltuieli de judecata .
dar care ar fii acestea ? pt a introduce o astfel de actiune in instanta nu se plateste taxa de timbru . si avand in vedere ca nu-si angajeaza nici avocat , nu prea sunt cheltuieli de judecata ;)

Alte discuții în legătură

Situatie de impas- schimbare domiciliu minor mponta73 mponta73 Buna ziua In urma divortului,a unei sentinte definitive si irevocabile fiica mi a fost incredintata mie urmand ca tatal ei sa plateasca pensia alimentara si ... (vezi toată discuția)
Sarcina la 15 ani mariamagdalena178 mariamagdalena178 Buna ziua. Fata mea in varsta de 15 a rămas însărcinată cu prietenul ei de 19 ani. Chiar daca are aceasta vârsta este un băiat iresponsabil. Ce putem ... (vezi toată discuția)
Hartuire psihologica LoredanAAAAA LoredanAAAAA Buna ziua! Am si eu o problema...sunt intr-o relatie de 5 ani cu un barbat..amandoi suntem divortati(eu de 12ani si el de 5ani-in momentul in care ne-am ... (vezi toată discuția)