avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 976 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas

Salut,

Am si eu nevoie de o informatie,am terminat prima facultate in 2015,in prezent m am inscris la alta am 24 de ani dar nu mai pot sa ma duc la facultate din cauza jobului unde lucrez de noapte,nu pot sa mai ajung la facultate dar tot primesc pensie de urmas..trebuie sa ma duc la casa de pensii sa le spun ca numai pot sa ajung la facultate sa-mi opreasca pensia ca sa nu ma trezesc peste 2-3 ani ca am primit pensie de urmas si nu m am dus la facultate...va rog ajutor pt info.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:53, 6 Mai 2017
Va trebui sa anuntati Casa de Pensii ca nu mai puteti frecventa cursurile facultatii.
Salut,in lege spune ca "Insa, daca acesta isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pensia se acorda pana la terminarea studiilor, dar cel mult pana la 26 de ani. Totodata, pensia se acorda pe toata durata de invaliditate, daca aceasta s-a ivit pana la 16 ani sau, in cazul copiilor care isi continua studiile, pana la 26 de ani."

Spune-mi te rog in lege nu specifica ca trebuie terminata sau absolvita cat timp am facut dovada ca fac a 2 facultate la "ASE" si am facut dovada prin adeverinta nu vad in lege sa se zica ca trebuie absolvita sau daca ma opresc din facultate trebuie sa anunt casa de pensii sau care sunt urmarile in cazul unui coleg care a plecat din tara si nu a putut sa anunte casa de pensii desi el primeste in continuare pensie de urmas. ce urmari pot avea??? un raspuns va rog

Art. 118
1 In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
d copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a si b.

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a pana la varsta de 16 ani;
b daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani

Din cauza jobului de noapte numai pot ajunge deloc la facultate desi doresc sa primesc si pe anul acesta pensie de urmas in continuare..in lege nu se specifica ca daca opresc studile intr-o anumita luna a anului trebuie anuntat si casa de pensii..

HELP PLS
HElp careva va rog ??
Normele de aplicare a Legii 263/2010
art.78
....
(2) În situaţia copiilor urmaşi aflaţi în continuare de studii între 16-26 de ani, plata pensiei de urmaş se suspendă începând cu data de 1 octombrie a anului în curs, dacă nu fac dovada continuării studiilor într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii.

(3) Dovada continuării studiilor, în situaţiile menţionate la alin. (2), se prezintă casei teritoriale/sectoriale de pensii în termen de 10 zile de la data începerii anului şcolar/universitar.

(4) Reluarea în plată a pensiei de urmaş suspendate se face potrivit prevederilor art. 115 lit. c) din lege, cu respectarea termenului general de prescripţie, iar în cazurile prevăzute la alin. (1), drepturile se achită de la data suspendării.

Poate ne definiti dvs ce ar inseamna "continuarea studiilor" ... probabil ca facultatea pe care o urmati are reglementata prezenta facultativa la cursuri , situatie in care puteti sa va duceti doar la examene si sa le promovati.

Alte discuții în legătură

Trebuie sã anunþ casa de pensii cã termin studiile ºi cã nu mai pot beneficia de pensie de urmaº? Irina C Irina C Buna ziua In cazul in care anul acesta termin studiile trebuie sa anunt la CASA DE PENSII sau sa completez o cerere in care sa mentionez ca nu mai studiez ... (vezi toată discuția)
Legalitate pensie urmas dany_2605 dany_2605 buna ziua. am si eu o intrebare. am 24 de ani si m am inscris la a doua facultate. deoarece muncesc si la noua facultate mi se echivalau multe note nu am mai ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmaº ? 299KA 299KA Salutare , Vreau sa stiu si eu cat timp se acorda pensia de urmas ? Eu o iau de la varsta de 13-14 ani , acum am 19 si am terminat liceul . Eu stiam ... (vezi toată discuția)