avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare titlu de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare titlu de proprietate

Va rog cine ma poate ajuta cu un raspuns! Tatal meu a facut act de vanzare cumparare ptr.casa si teren aferent 250 mp in 1988.La incheierea actului au fost prezenti mama tatalui,o sora si un frate care au semnat si o alta sora care a fost de acord cu vanzarea dar nu avea la ea acte de identitate.Tata mai a avut o sora care era decedata la momentul semnarii actului.
In 91 tata(doar tata in nume propriu) a facut cerere la primarie ptr.reconstituirea dreptului de proprietate dar titlul a fost emis pe numele bunicii(decedata) si mostenitorii ei(inclusiv fiica decedata in 86).Ce pasi trebuie sa urmam ptr.rezolvarea acestei situatii?Rolul este pe numele tatalui si plateste taxe din 88 pe tot terenul mentionat in titlu.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 13:37, 3 Octombrie 2009
Nu inteleg cum tatal dvs a putut sa cumpere in 1988 un teren pentru care nu exista titlu de proprietate! Fiindca este clar ca nu exista de vreme ce spuneti ca acest titlu a fost eliberat de catre primarie abia in 1991!B-)
Sa intelegem ca tatal dvs si-a despagubit rudele pentru partea lor din mostenire ramasa de la cine(?) si a incheiat un act de vanzare-cumparare, dar cu cine? Actul de vanzare-cumparare s-a incheiat la notariat? Oricum pe atunci terenurile erau in proprietatea statului.
Titlul de proprietate se emite pe numele autorului, nu al mostenitorilor.
Cum a platit impozit, daca nu avea terenul in proprietate?
Sunt multe lucruri neclare in expunerea dvs.
Ultima modificare: Luni, 21 Septembrie 2009
Florentina Mihaela, utilizator
Daca problema dvs. consta in aceea ca pe titlu sunt trecute persoane decedate nu aveti a va face probleme fiind suficient sa dezbateti succesiunile dupa defuncti si in acest fel succesorii defunctilor devin proprietari pe acest teren -urmand sa isi intabuleze drepturile-

Daca insa problema dvs. este legata de faptul ca titlul ar fi fost emis pe numele bunicii desi numai tatal dvs. ar formulat cererea de reconstituire atunci nu puteti rezolva problema decat solicitand anularea titlului pe cale judecatoreasca.
Ar trebui sa aveti in vedere insa ca reconstituirea se face pe numele persoanei care apare ca proprietar la data cooperativizarii/sau mostenitorilor acesteia -in registrele agricole-, nu neaparat pe numele persoanei care a formulat cerere.

Multumesc ptr.raspunsuri si imi pare rau ca nu am fost clara in exprimare.Bunica mea a dorit ca inainte sa moara sa-i lase casa batraneasca tatalui meu(noi am avut grija de bunica in ultimii ani de viata si ne-am ocupat de inmormantare etc).Au facut act vanzare cumparare la notariatul de stat.Fiind inainte de 89 actul nu face referire si la terenul aferent casei 2000 mp.Daca tatal meu era proprietarul casei terenul din jurul acesteia nu trebuia sa i se retrocedeze in 91!?
Tatal meu a mers la primarie dupa incheierea actelor si au trecut rolul de pe numele bunicii pe numele tatalui.Nici functionarii primariei nu sunt foarte lamuriti,sunt si ptr.ei neclare lucrurile.
Am o vaga banuiala ca pe titlul de proprietate emis in baza legii 18/1991, care cuprinde si alte suprafete cu care a figurat bunica, a fost inscrisa si curtea vanduta tatalui dvs. iar bunica fiind decedata in 1991, pe titlul de proprietate au fost trecuti mostenitorii, iar bunica figureaza ca decedata. Daca asa este, puteti trebuie sa cereti in instanta constatarea nulitatii absolute partiale a titlului in cauza, in baza legii 169/1997, art. III lit. a (reconstituirea dreptului de proprietate facuta unor persoane neindreptatite) pentru suprafata aferenta curtii, prevalandu-va de actul de vanzare-cumparare incheiat in 1988. Puteti incerca si varianta unei cereri de modificare a titlului de proprietate in sensul radierii acelei curti din posesia tuturor mostenitorilor bunicii, cerere adresata comisiei locale de fond funciar (mai rapida si muult mai ieftina decat judecata:D). Dupa radierea curtii din titlul de proprietate, tatal dvs. trebuie sa depuna cerere la primarie pentru intocmirea documentatiei in vederea emiterii Ordinului prefectului pentru curte (toata suprafata cu care a figurat in 1990, nu doar cei 250 mp). Succes!

Alte discuții în legătură

Proprietati legale sau nu , vanzare legala sau nu , ctn.mariana ctn.mariana Buna ziua, Am o mare problema legata de mostenirea mamei mele daca pot sa o numesc mostenire . Mama mea a avut inca 4 frati, dintre care numai ea si o ... (vezi toată discuția)
Succesiune cu probleme iulia.dragomir iulia.dragomir Am in familie un caz de succesiune mai complicat si as dori sa stiu care sunt pasii de urmat pentru rezolvarea acestei probleme. Pe scurt, bunicul meu a ... (vezi toată discuția)
Chitanta de mana pedro72 pedro72 Tatal meu a cumparat o casa in 1962. Intre intre el si propietar s-a incheiat o chitanta de mana cu martori. In aceasta chitanta de vanzare cumparare este ... (vezi toată discuția)