avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... proprietati legale sau nu , vanzare legala sau nu ,
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

proprietati legale sau nu , vanzare legala sau nu ,

Buna ziua,

Am o mare problema legata de mostenirea mamei mele daca pot sa o numesc mostenire . Mama mea a avut inca 4 frati, dintre care numai ea si o sora mai mare mai sunt inca in viata , si o ,,cumnata,, iar ceilanti trei au murit ( si traiesc doar copii care sunt plecati si nu ii putem gasi pt ca nu au mai tinut legatura cu noi de foarte multi ani ) .

Pamantul si casa parinteasca au fost folosite de un frate ( sotul cumnatei in viata ), frate care a murit acum 4 ani si au ramas copii si sotia acestuia sa locuiasca acolo mai exact in OR .ISACCEA JUD. TULCEA ,in tot acest timp nimeni nu a avut pretentie la bunurile de acolo , insa acum eu as-i dori sa-mi construiesc o casa acolo pe bucata de pamant care credem noi, i-s-ar cuveni mamei mele , si matusa mea si mama mea ar dori sa-mi cedeze partea lor de pamant din curtea parinteasca. Precizez ca dupa moartea parintilor mamei mele ( acum aproape 30 de ani ) nu s-a facut sucesiune sau alta procedura de impartire a bunurilor, in schimb unchiul meu care a decedat acum 4 ani , sotul cumnatei mamei mele care este inca in viata , a facut o declaratie la Primaria Orasului Isaccea din care reiese ca se oblica sa restitue partea surorilor lui atunci cand acestea vor dori . Apoi a inceput sa vanda o mare parte din terenul parintesc ( din curte ) fara sa o intrebe pe mama mea sau pe celelante surori care mai traiau pe atunci , deci mama mea nu a semnat nimic niciodata si nici nu a fost intrebata daca este de acord cu vanzarea acelor parti din curte . Cumparatori au acum acte ATENTIE ,, in regula ,, avand acum case construite pe acele parti de teren . Avand noi o slaba pregatire in domeniul juridic , va intreb acum pe dvs : CE DREPT DE VANZARE A AVUT UNCHIUL MEU SI SOTIA ACESTUIA ( fara acordul surorilor ) ??? Este posibil ca Primaria sa-l fi facut proprietar sau unic mostenitor fara sa fi fost surorile intrebate , sau exista o alta modalitate prin care el si sotia lui sa devina proprietari pe intreaga curte ?????

DE CE V-A INTREB ACESTE LUCRURI :

vreau sa-mi construiesc o casa pe partea mamei mele de curte care consideram noi ca i-se cuvine legal ( mama mi-o cedeaza mie )
cumnata ( sotia unchiului decedat acum 4 ani ) nu vrea sub nici o forma sa-mi dea acea parte din curte , mai mult decat atat nu vrea sa ne arate actele cu care sustine dansa este proprietar acolo
aceasta casa doresc sa o construiesc in termeniii cei mai legali posibil ( CU TITLUL DE PROPRIETAR )
sora mamei care mai este in viata este intru-totu de acord cu mama mea si ea este in aceiasi situatie cu mama , fiind revoltata la randul ei de faptul ca unchiul meu a vandut o parte de curte fara sa intrebe pe nimeni iar acum cumnata danselor nu vor nici macar sa le restitue fiecaruie partile din ceea ce a mai ramas. In plus dansa spune ca ea nu poate raspunde pentru ce a vandut sotul ei adica unchiul meu . ( ei au fost cununati civil si au impreuna 4 copii )
In concluzie a-si dori sa stiu care sunt pasii LEGALI de urmat pentru a intra in posesia acelei parti de pamant a mamei mele ) pentru a-mi construi o casa dar sa am titlu de proprietar legal ?



se poate face o donatie ( de catre cine ) ?
unde trebuie mers in prim-plan la tribunal , la notariat , la primarie de unde ar trebui sa incepem ?
cum putem afla cu ce drept a vandut unchiul meu ?
cum putem afla ce acte are cumnata ramasa in viata ?
trebue facuta succesiune dupa bunici ( unde se face cum se face )
trebue sa o dam in judecata pe cumnata mamei
Va rog din suflet sa-mi raspundeti nu am alte proprietati nu am o locuinta asadar acea parte din curte este vitala pentru mine sotul si copilul meu .
Cel mai recent răspuns: Alin Paidiu , Avocat 10:26, 8 Iulie 2009
Ne puteti spune datele -macar anul- la care au decedat fratii si surorile mamei dvs. ?
Ne puteti spune cine/daca au fost formulate cereri de reconstituire?

Ultima modificare: Marți, 7 Iulie 2009
Alin Paidiu, Avocat
ani in care au murit surorile sunt 1999-2001 ( dua surori ) , fratele acum 4 ani
cereri de reconstituire nu s-au facut
doamna draga ,
speta dvs este una destul de complicata si va sfatuiesc sa apelati la un avocat din orasul dvs .

in primul rand trebuie dezbatuta succesiunea dupa bunicii dvs . adica mama dvs, sora dansei si sotia fratelui care a murit ( cumnata ) , precum si copiii celrlalti frati care au murit trebuie sa mearga la notariatul in a carui raza de competenta au avut ultimul domiciliu bunicii dvs .
sau chiar si dvs puteti merge la notarul din orasul unde au avut ultimul domiciliu bunicii si sa vedeti daca fratele care a murit a facut acceptarea succesiunii dupa bunicii dvs .
vedeti daca exista acte in acest sens .

va trebui sa solicitati in instanta anularea actului de vanzare-cumparare, intrucat nu toti coproprietarii au fost de acord cu vanzarea cotelor - parti din teren si casa parinteasca.

deci in primul si primul rand va trebui sa mergeti la notar . poate fratele care a murit si deci sotul cumnatei cu care nu va intelegeti s-a dus singur la notar si a declarat ca nu mai sunt alti mostenitori , eliberandu-i-se certificat de mostenitor .
in acest caz, ca unic mostenitor si proprietar al casei parintesti probabil ca a vandut cote-parti din imobil.

acestea sunt doar presupuneri, repet, trebuie sa mergeti la notar cu toate actele ce le detineti si sa vedeti despre ce este vorba .
nu mai stati in pasivitate, pt ca , mama si matusa dvs sunt mostenitori rexzervatari si nu pot fi inlaturate pus si simplu de la mostenire.
Sustineti ca tertii dobanditori ai terenurilor au acte in regula.
De unde stiti acest lucru si ce numiti dvs. acte in regula?
V-a multumesc pentru raspuns, Dar daca unchiul meu s-ar fi dus la notar sa declare ca el este uncul mostenitor ......se putea verifica ce fel de notariat este acela ? ni-i trebuiau certificatele de deces al surorilor cum se poate asa ceva ...nu inteleg

Alte discuții în legătură

Copiii vitregi intra la mostenire? Adr1978 Adr1978 Buna ziua. Am dori sa facem mostenirea dupa unchiul meu ( fratele mamei ) care a decedat, a fost casatorit, nu a avut urmasi. Doamna cu care a fist casatorit ... (vezi toată discuția)
Moștenire Jipa2017 Jipa2017 Bună ziua! Am o nelămurire. Bunicul din partea tatălui a murit acum 38 de ani. Bunica a murit anul acesta. Au avut împreună 2 copii. Tatal meu și încă ... (vezi toată discuția)
Mostenire aurelia i iordache aurelia i iordache Bunica mea a murit acum 5 ani, lasind in urma o casa si teren agricol intr-o comuna in jud.Olt. A avut 2 fii - tatal meu (care a decedat inaintea bunicii) si ... (vezi toată discuția)