avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... proprietati legale sau nu , vanzare legala sau nu ,
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

proprietati legale sau nu , vanzare legala sau nu ,

Buna ziua,

Am o mare problema legata de mostenirea mamei mele daca pot sa o numesc mostenire . Mama mea a avut inca 4 frati, dintre care numai ea si o sora mai mare mai sunt inca in viata , si o ,,cumnata,, iar ceilanti trei au murit ( si traiesc doar copii care sunt plecati si nu ii putem gasi pt ca nu au mai tinut legatura cu noi de foarte multi ani ) .

Pamantul si casa parinteasca au fost folosite de un frate ( sotul cumnatei in viata ), frate care a murit acum 4 ani si au ramas copii si sotia acestuia sa locuiasca acolo mai exact in OR .ISACCEA JUD. TULCEA ,in tot acest timp nimeni nu a avut pretentie la bunurile de acolo , insa acum eu as-i dori sa-mi construiesc o casa acolo pe bucata de pamant care credem noi, i-s-ar cuveni mamei mele , si matusa mea si mama mea ar dori sa-mi cedeze partea lor de pamant din curtea parinteasca. Precizez ca dupa moartea parintilor mamei mele ( acum aproape 30 de ani ) nu s-a facut sucesiune sau alta procedura de impartire a bunurilor, in schimb unchiul meu care a decedat acum 4 ani , sotul cumnatei mamei mele care este inca in viata , a facut o declaratie la Primaria Orasului Isaccea din care reiese ca se oblica sa restitue partea surorilor lui atunci cand acestea vor dori . Apoi a inceput sa vanda o mare parte din terenul parintesc ( din curte ) fara sa o intrebe pe mama mea sau pe celelante surori care mai traiau pe atunci , deci mama mea nu a semnat nimic niciodata si nici nu a fost intrebata daca este de acord cu vanzarea acelor parti din curte . Cumparatori au acum acte ATENTIE ,, in regula ,, avand acum case construite pe acele parti de teren . Avand noi o slaba pregatire in domeniul juridic , va intreb acum pe dvs : CE DREPT DE VANZARE A AVUT UNCHIUL MEU SI SOTIA ACESTUIA ( fara acordul surorilor ) ??? Este posibil ca Primaria sa-l fi facut proprietar sau unic mostenitor fara sa fi fost surorile intrebate , sau exista o alta modalitate prin care el si sotia lui sa devina proprietari pe intreaga curte ?????

DE CE V-A INTREB ACESTE LUCRURI :

vreau sa-mi construiesc o casa pe partea mamei mele de curte care consideram noi ca i-se cuvine legal ( mama mi-o cedeaza mie )
cumnata ( sotia unchiului decedat acum 4 ani ) nu vrea sub nici o forma sa-mi dea acea parte din curte , mai mult decat atat nu vrea sa ne arate actele cu care sustine dansa este proprietar acolo
aceasta casa doresc sa o construiesc in termeniii cei mai legali posibil ( CU TITLUL DE PROPRIETAR )
sora mamei care mai este in viata este intru-totu de acord cu mama mea si ea este in aceiasi situatie cu mama , fiind revoltata la randul ei de faptul ca unchiul meu a vandut o parte de curte fara sa intrebe pe nimeni iar acum cumnata danselor nu vor nici macar sa le restitue fiecaruie partile din ceea ce a mai ramas. In plus dansa spune ca ea nu poate raspunde pentru ce a vandut sotul ei adica unchiul meu . ( ei au fost cununati civil si au impreuna 4 copii )
In concluzie a-si dori sa stiu care sunt pasii LEGALI de urmat pentru a intra in posesia acelei parti de pamant a mamei mele ) pentru a-mi construi o casa dar sa am titlu de proprietar legal ?



se poate face o donatie ( de catre cine ) ?
unde trebuie mers in prim-plan la tribunal , la notariat , la primarie de unde ar trebui sa incepem ?
cum putem afla cu ce drept a vandut unchiul meu ?
cum putem afla ce acte are cumnata ramasa in viata ?
trebue facuta succesiune dupa bunici ( unde se face cum se face )
trebue sa o dam in judecata pe cumnata mamei
Va rog din suflet sa-mi raspundeti nu am alte proprietati nu am o locuinta asadar acea parte din curte este vitala pentru mine sotul si copilul meu .
Cel mai recent răspuns: Alin Paidiu , Avocat 10:26, 8 Iulie 2009
cumnata mamei mele spune acest lucru si dansii cei care au cumparat ( bineinteles ca nu ne-au aratat actele - nu vor )

__titlu de proprietar pe acel teren cumparat datorita caruia au putut face proiectele caselor in care locuiesc au primit autorizatie de constructie - apa, electricitate - etc
mai exista si acea declaratie la primarie prin care unchiul meu s-a obligat sa restitue partile surorilor atunci cand acestea le vor dori
ce inseamna aceasta declaratie ce valoare are si cu ce ne-ar putea ajuta
Banuiesc .. ca intr-un fel sau altul .. si mai degraba in temeiul legii nr.18/1991 sotul surorii decedate in 2005 a obtinut un titlu de proprietate care i-a permis sa vanda aceste terenuri.
Daca doar sora decedata in anul 2005 a formulat cerere de reconstituire atunci titlul a fost eliberat numai pe numele ei iar nu pe numele tuturor mostenitorilor intrucat reconstituirea se face doar pe numele celor care au formulat cerere de reconstiutuire.
In aceasta ipoteza a avut un titlu perfect valabil si a putut vinde parte din aceste terenuri.
REPET: este o simpla prezumtie.
V-as sugera sa mergeti la oficiul de cadastru si publicitate imobiliara din zona si sa solicitatio extras de carte funciara pentru acele proprietati.
Totodata la Primarie/Prefectura solicitati copie de pe titlul eliberat pe acel teren facand dovada calitatii dvs. de succesoare.
De abia dupa ce va lamuriti in privinta titlului vanzatorului -adica al surorii mamei dvs. - puteti sa decideti directia de urmat.
Sigur .. asa cum v-a recomandat si colega e bine sa soncultati si un avocat.
V-a multumesc tare mult pentru explicatii insa : nu s-aformulat nici o cerere de reconstituire nici una dintre surori nu a semnat nimic nici cele care au decedat nici cele ramase in viata
in august am sa merg la fata locului sa ma interesez si poate o comving si pe cumnata mamei sa-mi arate ce acte are ea in prezent pe acea curte, insa pana atunci a-si dori sa fiu informata ca sa stiu ce sa vorbesc pe unde ma duc ca sa nu ma poata minti cineva
daca se poate va rog sa-mi spuneti ce inseamna legea 18/1991
repet exista numai acea declaratie la primarie data de unchiul meu prin care se obliga sa restitue partile surorilor atunci cand acestea vor dori
va multumesc inca o data
Legea nr.18/1991 priveste reconstituirea/constituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor preluate de statul roman la cooperativizare.
INcercati sa faceti aceste cercetari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copiii vitregi intra la mostenire? Adr1978 Adr1978 Buna ziua. Am dori sa facem mostenirea dupa unchiul meu ( fratele mamei ) care a decedat, a fost casatorit, nu a avut urmasi. Doamna cu care a fist casatorit ... (vezi toată discuția)
Moștenire Jipa2017 Jipa2017 Bună ziua! Am o nelămurire. Bunicul din partea tatălui a murit acum 38 de ani. Bunica a murit anul acesta. Au avut împreună 2 copii. Tatal meu și încă ... (vezi toată discuția)
Mostenire aurelia i iordache aurelia i iordache Bunica mea a murit acum 5 ani, lasind in urma o casa si teren agricol intr-o comuna in jud.Olt. A avut 2 fii - tatal meu (care a decedat inaintea bunicii) si ... (vezi toată discuția)