avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil-tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil-tata

As dori sa stiu daca tatal poate intra in concediu de crestere copil daca mama a lucrat fara intrerupere in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului. Sotia nu doreste sa se intoarca la munca, iar dupa cele 42 se zile de concediu obligatoriu doreste sa-si dea demisia pt a putea intra eu, tatal, in concediu de crestere copil. Este corect sa-si dea demisia inainte de nastere sau dupa cele 42 de zile de concediu pt ca eu sa beneficiez de concediu de crestere copil? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:58, 6 Mai 2017
1. Dreptul tatalui de a beneficia de indemnizatia pentru CCC nu este conditionat de existenta sau inexistenta unui raport de munca pentru mama.

Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară.
......

2. Tatal poate intra in CCC imediat dupa ce mama termina concediu de maternitate.

3. Mama poate sa solicite incetarea c.i.m. , prin demisie sau cu acordul partilor, cu prima zi imediat urmatoare celei in care inceteaza concediul de maternitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie contract de munca cu 2 ore Andrew_G Andrew_G Buna ziua, Sunt angajata cu 2 ore, urmeaza sa nasc pe 15 martie 2016. Din varii motive ne-am hotarat sa isi ia sotul concediu crestere copil. Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Indemnizație crestere copil Alina elena tudose Alina elena tudose Buna seara,poate lua tatăl indemnizația crestere copil daca deține O întreprindere individuală și a realizat venituri impozabile in ultimele 12 luni ... (vezi toată discuția)