avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere pe motiv ''desfiintare post''
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere pe motiv ''desfiintare post''

Buna ziua,
Ce prejudicii isi aduce angajatorul daca face mai multe concedieri pe motiv desfiintare post, unele dintre ele fiind consecutive? Intrebarea mea de fapt este, exista vreo lege care reglementeaza concedierea in baza acestui motiv sau angajatorul poate sa desfiinteze posturi ori de cate ori vrea sa concedieze pe cineva?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters83715 , utilizator 22:51, 26 Ianuarie 2010
singura lui ingradire este ca pe acelasi post nu poate angaja o noua persoana.....daca se desfiinteaza postul.
Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa, conform art.65(2) din Codul muncii.
Nu scrie nicaieri ca nu ai voie sa angajezi din nou pe postul respectiv daca activitatea economica se redreseaza, daca obtii contracte noi, etc.
Trebuie insa ca concedierea sa fie facuta conform legii:
- instiintare de preaviz de 20 de zile lucratoare
- plata unei sume compensatorii de cel putin un salariu lunar brut (care se impoziteaza cu 16%)
In CODUL MUNCII, de la sectiunea a 3-a si pana la sectiunea a 6-a ( art 61- art 72) sunt prevazute reglementarile legate de concedierea individuala si concedierea colectiva. Doar la concedierea colectiva e prevazuta conditia ca angajatorul nu poate face noi angajari timp de 9 luni( art 72 alin 1), iar daca activitatea se reia mai repede de 9 luni , pt postul /posturile respectiv/respective, angajatorul are obligatia de a transmite salariatilor care au fost concediati o comunicare scrisa in acest sens si de a-i reangaja pe aceleasi ocuri de munca pe care le-au ocupat anterior( art 72 alin 2). Iar conform art 72 alin. 3 si alin. 4, numai in urma notificarii fostilor salariati si in urma exprimarii refuzului acestora in legatura cu postul de munca oferit, sau nemanifestarii in scris a consimtamantului in timp de 10zile lucratoare de la anuntul venit din partea angajatorului, doar atunvi angajatorul poate face noi angajari pe posturile de munca vacante.
mnd a scris:

Ce prejudicii isi aduce angajatorul daca face mai multe concedieri pe motiv desfiintare post, unele dintre ele fiind consecutive? Intrebarea mea de fapt este, exista vreo lege care reglementeaza concedierea in baza acestui motiv sau angajatorul poate sa desfiinteze posturi ori de cate ori vrea sa concedieze pe cineva?


Nu exista nici-o lege care sa impuna unui angajator cum sa-si organizeze activitatea, respectiv ce posturi sa desfiinteze si cand.
Doar ca va trebui sa respecta regulile de concediere a angajatilor prevazute in Codul muncii, care vi s-au spus mai sus..
Prejudiciul angajatorului este ca probabil facand astfel de concedieri isi limiteaza volumul afacerii probabil si daca se relanseaza va trebui iar sa isi formeze oameni.
Nu exista interdictie legala ca un angajator nu poate angaja din nou pe posturile pentru care s-au facut disponibilizari.

Alte discuții în legătură

Contract individual de munca Patroi Sebastian Patroi Sebastian Am avut calitatea se salariat cu CIM pe perioada nedeterminata pana la 31.12.2009, cand societatea la care lucram a efectuat concedieri colective. La acea data ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala-angajari cflori2002 cflori2002 Buna ziua, daca s-au facut concedieri individuale la o societate, se mai pot face angajari pe posturile disponibilizate? daca nu pentru cat timp? dar pe alte ... (vezi toată discuția)
Angajari efectuate dupa concedierea colectiva Georgeta Anghel (Rusu) Georgeta Anghel (Rusu) buna ziua stimati colegi Supun atentiei dvs urmatoarea speta: un angajator care a recurs, din motive economice, la concedierea unui nr. de salariati ca urmare ... (vezi toată discuția)