avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... antecontract vanzare / cumparare prima casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

antecontract vanzare / cumparare prima casa

Buna ziua,

Introducere:
Eu ca vanzator am facut un antecontract pentru vanzarea unui apartament, cu un cumparator care doreste achizitia prin prima casa. Am convenit in antecontract, ca daca nu se va finaliza din cauza mea ca vanzator, sa returnez doar valoarea avansului dat de cumparator (nu dublul sumei).
Intre timp, eu m-am hotarit sa renunt la acest antecontract, care are ca termen de finalizare inca aproximativ 1 luna (data de expirare a antecontractului).

Intrebarea 1: In aceasta situatie, din punct de vedere legal, pot sa initiez un alt antecontract cu alt potential cumparator ? si daca DA, in ce conditii ?

Intrebarea 2: In cazul situatiei din introducere, in afara de faptul ca voi returna avansul cumparatorului, din partea acestuia mai exista vreo posibilitate legala ca sa ma atace dpv juridic ? si sa suport si plata unor alte despagubiri in afara de returnarea avansului ?

Multumesc pentru raspuns urgent.
Cel mai recent răspuns: mihaiemil , utilizator 10:09, 10 Mai 2017
Pe langa returnarea avansului veti fi obligat sa platiti toate obligatiile asumate de catre cumparator pentru finalizarea tranzactiei, cele privind evaluarea imobilului si restul de costuri achitate de cumparator pana la notificarea prin care il informati cu privire la denuntarea promsiunii bilaterale de v/c. De asemenea cumparatorul va poate obliga si la plata unor daune interese.

Puteti initia o alta promisiune numai in conditiile in care veti returna avansul si veti plati promitentului cumparator pretentiile financiare pentru ca promisiunea a fost in mod cert inscrisa in cartea funciara, fiind o conditie a programului PC. Si nu puteti vinde pana nu se radiaza sarcina din CF. Iar costurile radierii le suporta cine se razgandeste.
Ultima modificare: Duminică, 7 Mai 2017
cyan, moderator
Buna ziua,
Multumesc pentru raspuns.

Puteti sa-mi spuneti estimativ, din experienta Dvs., pentru credit aprobat de banca in valoare de 57000 EUR si aport suplimentar adus de cumparator de 7000 EUR, care ar fi aproximativ , in LEI, costurile pe care ar trebui sa le returnez, astfel:

1. avansul, bineinteles;
costul evaluarii imobilului
taxele notariale
taxele analiza dosar
costul radfierii din CF
ce fel de daune interese ar putea sa mi se solicite

2.cit timp ar putea sa dureze radierea din CF ?

Multumesc pentru raspuns rapid.
O zi buna
1. avansul, bineinteles;
costul evaluarii imobilului ~ 4-500 lei (depinde de evaluator)
taxele notariale ~ 2000 - 2500 lei (depinde de notar), cum tranzactia nu s-a finalizat la notar pot fi excluse dar pot fi bagate la daune-interese
taxele analiza dosar ~ 100 EUR (depinde de banca, poate sa fie 0)
costul radfierii din CF ~ 60 lei
ce fel de daune interese ar putea sa mi se solicite (la aprecierea promitentului cumparator, timpul pierdut, stres, alergatura ~ 1-2000 mii lei)

2.cit timp ar putea sa dureze radierea din CF ? ~ 30 zile
Multumesc frumos pentru clarificari.
Pe de alta parte, ma gindesc ca tot ce mi-ati infatisat Dvs. ca eu sa suport plata unor daune interese, returnarea anumitor taxe, etc. promitentului cumparator, va fi posibil din cauza ca in antecontract a fost introdusa si urmatoarea formulare:

" ... in calitate de promitenta cumparatoare, pe de alta parte, in conditiile art. 1279, 1544 si 1669 - 1670 Cod civil, a intervenit prezentul antecontract de vinzare in urmatoarele conditii: "

Si urmeaza mai departe antecontractul pr.zis.

Dar daca nu ar fi existat aceste articole mentionate in antecontract ? s-ar mai putea intimpla toate cele mentionate de Dvs ?

Multumesc pentru raspuns urgent.
Chiar daca nu ar fi fost introduse in promisiune obtinerea daunelor interese se pot solicita in baza prevederilor codului civil.
Contractul reprezinta intelegerea intre parti dar se aplica si prevederile codului civil.

Pe de alta parte promitentul cumparator are la indemana o actiune in instanta prin care sa oblige vanzatorul sa respecte prevederile promisiunii.

Astfel, art. 1669 alin. 1 din NCC arată că, atunci când una dintre părţile care au încheiat o promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite. Trebuie reţinut însă că dreptul la acţiune se prescrie în termen de şase luni de la data la care contractul trebuia încheiat (art. 1669 alin. 2 din NCC).


[ link extern ] /

Promitetntul cumparator are dreptul la daune interese in baza art. 1073 NCC

Art. 1073-NCC
Creditorul are dreptul de a dobîndi îndeplinirea exactă a obligaţiei, şi în caz contrar are dreptul la dezdăunare.

Alte discuții în legătură

Litigiu returnare avans in urma unei promisiuni de vanzare-cumparare prin prima casa s2elena s2elena Acum 2 luni am incheiat la notar promisiune de vanzare cumparare pentru un apartament in vederea cumpararii prin credit bancar prin programul Prima ... (vezi toată discuția)
Promisiune de vanzare pritty pritty Buna ziua, Am si eu o intrebare \\"usturatoare \\", am facut o promisiune de vanzare cu un avans si restul de bani in rate . Daca cumparatorii nu-si respecta ... (vezi toată discuția)
Modificare preț apartament într-un imobil în construcție. este normal să mi se ceară bani în plus față de prețul din antecontract? stelianmarian stelianmarian Buna. Cu cateva luni in urma am semnat un antecontract pentru un apartament si am platit in avans cu bani cash tot apartamentul. S-a calculat contravaloarea in ... (vezi toată discuția)