avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1161 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Litigiu returnare avans in urma unei promisiuni de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Litigiu returnare avans in urma unei promisiuni de vanzare-cumparare prin prima casa

Acum 2 luni am incheiat la notar promisiune de vanzare cumparare pentru un apartament in vederea cumpararii prin credit bancar prin programul Prima casa

Conditiile :
- avans achitat contravaloarea a 5% din valoarea imobilului
- clauza existenta in contract "Nu constituie culpa cumparatorului daca banca creditoare sau fondul de garantare nu acorda creditul si in aceasta ipoteza vanzatorii sunt de acord sa returneze suma perceputa ca si avans "
- eu am platit toate taxele notariale inclusiv extrasul de informare din cartea funciara a proprietarilor in care se arata ca nu au ipoteci sau nu au mai incheiat cu terte persoane antecontracte - si asta ptr ca altfel dansii vroiau sa le dau banii doar asa cu buletinu si dupaia mi au zis ca eu am cerut actul nu ei asa ca n-au de ce sa il plateasca, valoarea fiind de 20ron am zis ca trec cu vederea

Din pacate timp de 2 luni dosarul a stat la dep. juridic al bancii deoarece vanzatorii nu au putut face rost de actele cerute de banca(acte din istoricul imobilului) si in final am primit de la banca adresa prin care se specifica : creditul prima casa ptr imobilul respectiv nu se poate acorda deoarece imobilul nu poate fi luat in garantie dat fiind faptul ca nu a fost prezentata documentatia juridica completa (si se specifica actele cerute care nu au fost aduse)

Proprietarii timp de 2 luni au incercat sa mi forteze mana sa ma duc la alta banca creditoare si chiar sa mi schimb tipul de credit ca sa nu le mai ceara acte din istoric si nu au incercat deloc sa apeleze la organele abilitate sa li se puna la dispozitie actele cerute.

Notariatul imi spune ca proprietarii si au facut datoria si anume sa prezinte contractul lor de vanzare cumparare la banca , singura lor datorie.

Proprietarii acum nu vor sa mi returneze avansul decat daca platesc actele notariale de reziliere a contractului, radierea din cartea funciara a promisiunii cv a %5, si vor sa mi dea contravaloarea avansului in eur ca acum eur e mai mic :))

Va rog sa ma sfatuiti:
- cine are datoria de a achita taxele?
- cum imi pot recupera avansul?
- eu personal , omeneste vorbind mi se pare strigator la cer ca am platit o gramada de bani la notar initial ptr promisiunea de vanzare cumparare iar proprietarii nu si au respectat obligatia de a face tot posibilul ca acest contract sa se duca la bun sfarsit prin ne prezentarea actelor cerute de banca si acum sa mai platesc iar bani ca sa reziliez un contract si sa mi obtin inapoi avansul ...

Ce este de facut ? am aflat ulterior ca notariatul (aflat in proximitatea locuintei mele cu chirie actuale e prieten cu mama proprietarului :))
Ultima modificare: Joi, 20 August 2015
s2elena, utilizator
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 21:10, 22 August 2015
Era normal ca notarul sa fie impartial si sa prevada in contract ca in situatia in care promitentii vanzatori,in mod nejustificat nu isi executa obligatia de incheiere a contractului de vanzare cumparare,sau nu indeplinesc conditiile impuse pentru incheierea contractului de vanzare cumparare,promitentii cumparatori sa poata cere fie executarea silita in natura a obligatiilor principale,fie rezolutionarea promisiunii si plata de catre promitentii vanzatori a sumelor avansate de catre dvs,cu titlu de clauza penala-conform art 1538 NCC
Multumesc pentru raspuns
Este prevazuta in contract clauza ceva de genul: "noi partile am luat la cunostinta fatul ca, daca una din noi refuza sa- si execute obligatia de a incheia contractul de vanzare la termenul stabilit cealalata parte este indreptatita sa opteze pentru daune interese conform art 1279 cod civil "
Ce reprezinta art 1279?
Cum pot eu demonstra ca dansii nu si au respectat obligatia?
Cum imi pot recupera avansul fara sa mai platesc pentru a-mi recupera banii care sunt de drept ai mei si contractul nostru nu se poate incheia datorita lor?
NCC
Contractul

SECŢIUNEA a 6-a
Efectele contractului
Art. 1279
Promisiunea de a contracta
(1) Promisiunea de a contracta trebuie să conţină toate acele clauze ale contractului promis, în lipsa cărora părţile nu ar putea executa promisiunea.
(2) În caz de neexecutare a promisiunii, beneficiarul are dreptul la daune-interese.
(3) De asemenea, dacă promitentul refuză să încheie contractul promis, instanţa, la cererea părţii care şi-a îndeplinit propriile obligaţii, poate să pronunţe o hotărâre care să ţină loc de contract, atunci când natura contractului o permite, iar cerinţele legii pentru validitatea acestuia sunt îndeplinite. Prevederile prezentului alineat nu sunt aplicabile în cazul promisiunii de a încheia un contract real, dacă prin lege nu se prevede altfel.
(4) Convenţia prin care părţile se obligă să negocieze în vederea încheierii sau modificării unui contract nu constituie promisiune de a contracta.

Detalii: [ link extern ] >
Va confruntati cu situatie delicata datorata pe de o parte a necunoasterii dispozitiilor in vigoare
Pe de alta parte ...promisiunea de vanzare cumparare trebuia sa contina clauze asiguratorii reciproce
Pentru solutionare contactati persoana specializata care sa analizeze in mod profesional intregul document si care sa redacteze actiune in instanta impotriva promitentilor vanzatori

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectare precontract vanzare-cumparare adirotsilvi adirotsilvi buna ziua, am incheiat un precontract de vanzare cumparare, am dat suma mare 10000euro, pt o casa; nu avem contor lumina inca; am prelungit o luna fara ... (vezi toată discuția)
Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare, fals in declaratie, recuperare avans dublu pentru prima casa bmcristi bmcristi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o problema in legatura cu o promisiune de vanzare-cumparare a unui apartament dintr-un complex rezidential ... (vezi toată discuția)
Pot sa imi recuperez avansul ? ContSters59282 ContSters59282 ANTECONTRACT DE VANZARE CUMPARARE Intervenit intre subscrisii : I. \"XYZ\" domiciliat in ..... , si sotia \"XYZ\" cu acelasi ... (vezi toată discuția)