avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1150 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare, fals in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare, fals in declaratie, recuperare avans dublu pentru Prima Casa

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o problema in legatura cu o promisiune de vanzare-cumparare a unui apartament dintr-un complex rezidential nou. Am incheiat promisiunea in fata notarului in calitatea de cumparator pe data de 20.09.2015 si am achitat avansul de 5% din valoarea apartamentului, iar banca imi refuza creditul de Prima Casa deoarece imobilul este implicat intr-un proces contencios administrativ si fiscal ( dosarul este deschis pe data de 12.06.2015 , nr. dosar : 21911/3/2015 ).

As vrea sa stiu daca sunt indreptatit sa primesc dublul avansului avand in vedere faptul ca in antecontract sunt prezente urmatoarele declaratii:

IV2. Declaratiile promitentei vanzatoare:
Subscrisa SC "X" SRL , prin asociat si administrator, garantez promitenta cumparatoare ca imobilul ce face obiectul prezentului contract:
....
- nu este afectat de nicio clauza legala sau contraventionala de inaelinibilitate sau insesizabilitate
- nu este sechestrat, este liber de orice fel de sarcinii si interdictii, inclusiv ipoteci, gajuri , comandamente, servituti, drepturi de retentie, fara a se limita la acestea
- nu a fost initiata niciun fel de actiune civila, penala sau arbitrara, nicio procedura de executare in mod direct sau indirect sau orice alt tip de procedura judiciara cu privire la imobilul ce face obiectul prezentului contract
- in prezent nu formeaza obiectul niciunui litigiu judecatoresc, arbitraj sau sechestru, nu exista niciun proces pe rol la nicio instanta cu privire la acest imobil, nu formeaza obiectul niciunei actiuni posesorii
... s.a

VIII. SANCTIUNI
Noi, partile, am luat la cunostiinta, ca daca una dintre noi refuza sa-si execute obligatia de a incheia contractul de vanzare-cumparare in conditiile si la termenul stabilit de comun acord in cuprinsul prezentei promisiunii bilateral de vanzare cumparare, cealalta parte este indreptatita sa:
- fie sa opteze pentru daune de interese in conditiile art. 1279 alin. 2 Cod Civil ( cand refuzul apartine promitentului-cumparator din culpa acestuia, promitenta vanzatoare va putea retine avansul cu titlul de daune de interese, iar cand refuzul apartine promitentei-vanazatoare din culpa acesteia, promitentul cumparator va putea solicita dublul sumei data ca avans cu titlul de daune de interese )
- fie sa solicite instantei de judecata pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare ( art. 1279 alin. 3 Cod Civil ), caz in care va suporta toate cheltuielile ocazionate de proces.
....

Mentionez de asemenea ca in cap IX este scris faptul ca prezentul contract are titlu executoriu:
IX. Alte dispozitii
Prezentul inscris constituie titlul executoriu pentru obligatiile asumate si eventual neindeplinite, conform art. 100 din Legea nr. 36/1995, ce reglementeaza activitatea notariala.

Inca nu am primit raspunsul oficial de la banca ( in scris ), dar am fost anuntat ca dosarul a fost refuzat deoarece imobilul este implicat intr-un proces ( nu respecta planul de urbanism )

Dupa cum am spus as vrea sa stiu daca sunt indreptatit sa cer dublul avansului si, in cazul in care refuza sa ma despagubeasca pe cale amiabila, ce demersuri ar trebui sa fac.

Multumesc anticipat si o zi buna !

Cristi.

La cartea funciara era ceva la 20.09?
Nu este nicio sarcina inscrisa in cartea funciara.
Vanzatorul este obligat sa va garanteze contra evictiunii, cat si sa respecte clauzele din contract, iar din situatia expusa opinez ca aveti dreptul la repararea prejudiciului prin daune-interese. Este evident ca scopul pentru care ati incheiat antecontractul nu poate fi realizat si daca ati fi stiut de la inceput cum stau lucrurile nu ati fi incheiat contractul, fapt pentru care aveti dreptul la rezolutiunea contractului si plata de daune.
Tocmai am primit si adresa de la banca prin care ma informeaza ca mi-a fost refuzat creditul din motive de risc juridic.
Ati discutat cu ei?
Nu va pot spune daca puteti cere dublul avansului, vazand ca nu stiu daca acele declaratii sunt false, daca avea cunostinta de dosare, daca ajunsese citatia, unde etc.
De asemenea, nu puteti cere daunele in baza acelei clauze din contract, sigur ca trebuie vazut intreg contractul, dar nu mi-ati spus ca promitenta vanzatoare refuza incheierea contractului, or aia e teza pentru care dv. ati putea cere dublul avansului. Ba mai mult, imi pare ca dv. intentionati sa refuzati cumpararea. Sigur, intemeiat.
Eu spun sa va duceti la un avocat, sa negociati cu ei, caci un dosar ar insemna si dovada sumelor cerute ca daune de dv., timbru la valoare etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Litigiu returnare avans in urma unei promisiuni de vanzare-cumparare prin prima casa s2elena s2elena Acum 2 luni am incheiat la notar promisiune de vanzare cumparare pentru un apartament in vederea cumpararii prin credit bancar prin programul Prima ... (vezi toată discuția)
Modificare preț apartament într-un imobil în construcție. este normal să mi se ceară bani în plus față de prețul din antecontract? stelianmarian stelianmarian Buna. Cu cateva luni in urma am semnat un antecontract pentru un apartament si am platit in avans cu bani cash tot apartamentul. S-a calculat contravaloarea in ... (vezi toată discuția)
Nerespectare promisiune de vanzare imobil Liviu V. Liviu V. In ce conditii nu mai produce efecte o promisiune de vanzare? A fost incheiata o astfel de promisiune prin care vanzatorul se obliga sa predea apartamentul ... (vezi toată discuția)