avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calculare indemnizație concediu maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calculare indemnizație concediu maternitate

Am înțeles că indemnizația pentru concediul de maternitate (nu CCC) reprezintă 85% din salariul brut - se adaugă și bonurile de masă în acest salariu brut sau vorbim strict de suma din contract? De asemenea, suma rezultată este impusă ulterior vreunei impozitări sau reprezintă suma primită ca indemnizație?
Mulțumesc frumos pentru răspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:17, 9 Mai 2017
La calculul indemnizaţiei pentru concediul de maternitate se ia în calcul strict salariul brut, fără bonuri de masă.
Indemnizaţia pentru concediul de maternitate este supusă impozitării, dar nu de aceeaşi manieră.
Sunt exceptate:
- impozitul pe salarii
- CASS angajat/angajator
- Contribuţia de asigurări pentru şomaj angajat/angajator
- Contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii
- Contribuţia la Fondul de Garantare pentru plata creanţelor salariale
Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.

"Dacă în ultimele şase luni, ce reprezintă cuantumul din care se calculează media veniturilor pentru baza de cacul, salariata a primit prime, sporuri, bonusuri cu caracter ocazional, acestea vor intra în baza de calcul pentru indemnizaţia de maternitate."
[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul pentru post-prenatal este platit 85 %din net sau brut? corinaionescu1 corinaionescu1 Buna ziua, Am si eu o intrebare. Urmeaza sa nasc de curand, si tot incerc sa ma pun la curent cu drepturile gravidelor si cu cat voi fi platita pe perioada ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal si concediu prenatal ELENAGOGONEA ELENAGOGONEA Buna ziua , Va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti cum se calculeaza riscul maternal si concediul prenatal? din cate am citit riscul maternal este 75% ... (vezi toată discuția)