avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda rovinieta.
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda rovinieta.

Buna seara. Am circulat cu masina 5 saptamani fara sa-mi dau seama ca am rovinieta expirata. In acest timp am trecut prin fata camerelor de rovinieta de cel putin 15 ori.Dupa aceasta constatare,in aceeazi zi am platit taxa rovinieta. Cate amenzi voi primi? Va rog sa-mi raspundeti. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Tudor galati , utilizator 17:15, 11 Mai 2017
Vreo doua amenzi at trebui sa primiti.
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc pentru raspuns.
Ca unul care a patit exact ca dvs (cred ca am circulat doar vreo 4 saptamini asa :"> ), va pot spune urmatoarele:
1. PV de contraventie vine cam dupa 5 luni, fapta se constata prin analiza video, de catre un operator.Data constatarii este data cind operatorul "descopera" fapta si nu cea cind s-a savirsit cu 5 luni in urma. E legal.
2. Cred ca va fi doar unul, nu se emite alt PV de contraventie, decit dupa un anumit interval de timp specificat in OG15/2002.
3. Uitati-va la PV primit, asa cum specifica d-na avocat. Teoretic se poate contesta in instanta, daca nu se respecta prevederile OG2/2001
4. Am platit jumatate din minimul amenzii:125 RON.

OG15/2002
Art. 8
(1)Fapta de a circula fără rovinietă valabilă constituie contravenţie continuă şi se
sancţionează cu amendă.
............................................
(4)Contravenientul poate achita în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii
procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia jumătate din minimul amenzii
prevăzute de prezentul act normativ, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal.
......................................
Art. 9
(1) Constatarea contravenţiilor se face cu ajutorul mijloacelor tehnice, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenţiei.
(2) Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 8 se face de către:
........
c) personalul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A. care efectuează controlul:
.........
(ii) pe reţeaua de drumuri naţionale din România, prin intermediul sistemelor de camere video;

(3) Aplicarea sancţiunilor prevăzute la art. 8 se face de către personalul prevăzut la alin. 2.
(4) În cazul utilizatorilor români, dacă se constată prin intermediul sistemelor de camere video lipsa rovinietei valabile sau a peajului valabil, în baza datelor privind utilizatorul vehiculului, furnizate de Ministerul Afacerilor Interne - Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, personalul care efectuează controlul conform alin. (2) lit. c) pct. (ii) aplică sancţiunea şi încheie procesul-verbal de constatare a contravenţiei.
(5) Procesul-verbal de constatare a contravenţiei întocmit conform alin. (4) se încheie în lipsa contravenientului.
........
(8) Pentru lipsa rovinietei valabile, procesul-verbal se comunică contravenientului în termen de cel mult două luni de la data constatării contravenţiei, interval pentru care nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenţiei pentru lipsa rovinietei valabile pentru acelaşi vehicul.
.....................................................................
Art.10/1
Prin derogare de la dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul contravenienţilor cu domiciliul sau sediul în România, plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei se introduce la judecătoria pe raza teritorială a căreia contravenientul domiciliază sau îşi are sediul.
Multumesc de raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

amenda rovinieta crival crival Buna seara. Am primit astazi 28.04.2017 o amenda de la CNAIR pentru ca in 08.11.2016 am fost surprins de o camera fixa de control a rovinietei circuland pe ... (vezi toată discuția)
Rovinieta Daniela2005 Daniela2005 Am circulat fara rovinieta din iulie pana in octombrie. Pana acum nu am primit amenda. Ce trebuie sa fac? (vezi toată discuția)