avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Detectoare de gaze - solicitate de administratorul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Detectoare de gaze - solicitate de administratorul blocului

S-a afisat la noi in bloc o convocare la sedinta a membrilor asociatiei, avand pe ordinea de zi, printre altele, "montarea de detectoare de gaz, conform NTPEE/2008 si ANDRE 179/2015".

Blocul a fost reabilitat anul trecut. Exista inclusiv si apartamente care au centrala de apartament, pentru care s-au instalat (in trecut) conducte de gaze pe holul interior.
Administratorul este o persoana ostila, care dirijeaza lucrurile in bloc ca si cand ar fi mosia lui, iar presedintele asociatiei existat efectiv doar pe hartie.
Din aceasta cauza incerc sa ma informez dinaintea sedintei. Am incercat sa citesc acele documente legale, dar ma depaseste.

Despre montarea unor "detectoare" pe holul blocului, inteleg motivele convocarii unei astfel de sedinte.

Ce obligatii legale are un proprietar de apartament (independent de asociatie) in acest context?
Daca se pune problema inclusiv a montarii de detectoare in apartament, ce presupune aceasta?
- montarea in bucatarie (unde e aragazul, unicul punct de consum de gaze)
- montarea in mai multe / toate camerele?
Ce drept/putere/ascendent ar putea avea asociatia / administratorul in fata proprietarului, cu privire la efectuarea de modificari pe proprietatea mea?

Presupunand ca ar exista obligatia legala de a monta detector de gaz in apartament, in contextul constructiv al acestuia, ce drept are administratorul (asociatia) sa-mi impuna acest lucru, cu titlul "asa vor ei, atunci cand vor ei" ?
Sau, cu ce drept mi-ar impune sa realizez o astfel de lucrare pe proprietatea mea, cu furnizorul de servicii ales de ei?

Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: andreiSRR , utilizator 10:50, 11 Mai 2017
Daca presedintele este "moale" intariti-l cu o revocare din functie.

Obligativitatea montarii detectoare este precizata in normativele mentionate.

Detectorul este un rau-necesar care trebuie schimbat periodic la 5 ani.

Daca un proprietar se impotriveste sa isi monteze dg, furnizorul de gaz este indreptatit sa sisteze furnizarea gazului.

Montarea detectoarelor se face dupa evaluarea instalatiei de gaz de catre o firma autorizata

ANRE si care sa emita un document in care sa consemneze daca instalatia functioneaza sau nu in conditii de siguranta. Daca nu functioneaza atunci anunta furnizorul de gaz care va sista gazul pana la aducerea instalatiei in parametrii de functionare.

Pentru a va lamuri si asupra obligativitatii si necesitatii montarii detectoarelor de gaz cititi anuntul postat de ANRE pe site-ul propriu.

[ link extern ]
Din ce am inteles citind prin mai multe parti, exista neclaritati inclusiv cu privire la obligatii si proceduri, referitor la unde se monteaza detectorul si unde se monteaza electrovalva de protectie, avand in vedere ca instalatia e de tip coloana verticala la bucatarie.
Pana la urma se pune problema de detector in apartament si electrovalva in apartament, sau detector in apartament si o electrovalva pe coloana (situatie in care trebuie cablat de la detector pana undeva in afara apartamentului, cu interventiile de rigoare.
In plus, ce garantie am ca dispozitivul instalat "cu forta" la mine pe proprietate chiar are NUMAI functia de detectie gaze si nu are si alte functii ascunse?)
La ce functii "ascunse" va ganditi?
Va este teama sa nu aiba vreun senzor sensibil care sa detecteze si alte gaze, sa se opreasca gazul pe coloana si sa va faceti de bacanie in bloc?
Nu este cazul sa va ganditi ca inafara de protectia personala detectoarele au alt scop.

andreiSRR a scris:

In plus, ce garantie am ca dispozitivul instalat "cu forta" la mine pe proprietate chiar are NUMAI functia de detectie gaze si nu are si alte functii ascunse?)

[ link extern ]
[ link extern ]
Doar un exemplu.
Dupa cum arata, nu pare a avea vreo camera ascunsa, sau vreun microfon B-)

Din experienta relatiilor cu administratorul blocului, nu m-ar mira nimic.

Cu siguranta ca voi explora piata in acest domeniu.
Foarte probabil va trebui sa achizitionez eu si sa aranjez eu cu o firma autorizata pentru ce se va lucra la mine pe proprietate.

Va multumesc pentru informatii si sfaturi.

Alte discuții în legătură

Nr.lege sau ordin de obligativitate montare detectoare gaz Elidor Elidor Buna seara, stiu ca dupa tragedia de la \"colectiv\" a fost dat ceva-lege sau ordin- de obligativitate a consumatorilor casnici de montare a unei electrovalve ... (vezi toată discuția)
Instalare senzor gaz si electrovalva Rozalia99 Rozalia99 Buna ziua, Administratorul blocului in care locuiesc a apelat la o firma autorizata pt. ca sa monteze electrovalve cu senzori pt. depistarea scurgerilor de ... (vezi toată discuția)
Detectoare gaz obligatorii catalinntn catalinntn Buna ziua, Asi dori sa stiu daca incepind de anul acesta, exista obligativitatea montarii detectoarelor de gaz si la utilizatorii care nu au decat un ... (vezi toată discuția)