avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sa imbunatatim impreuna Legea 230/2007
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sa imbunatatim impreuna Legea 230/2007

La acest topic primesc propuneri pentru amendarea Legii 230/2007.
Am rugamintea sa scrieti doar propunerea si o scurta argumentare. Nu este un loc de dezbatere, ci numai de culegere de propuneri care sa amendeze Legea 230/2007.
Intentionez sa solicit si ajutorul altor useri cu experienta pe acest domeniu, impreuna cu care sa redactam acest pachet de propuneri de amendamente pe care sa le trimit deputatului meu, al carui acord l-am primit.
Periodic va voi expune acest pachet de propuneri culese, la care se accepta si comentariile constructive. Important este sa facem o treaba temeinica, in folosul locatarilor din blocuri, indiferent daca sunt proprietari sau chiriasi, astfel incat traiul nostru "la comun" sa fie acceptabil si acceptat. Nu se cenzureaza propunerile, dar nu vor fi acceptate cele de tipul: "sa se faca ceva sa n-o mai aud p-aia de sus cum merge prin casa".
In speranta ca intelegeti exact rolul acestui topic, va astept propunerile constructive.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 23:51, 17 Octombrie 2009
In legea 230 se specifica :
Art. 7. - Înscrierea ulterioară în asociaţia de proprietari a proprietarilor care nu au fost prezenţi la adunarea generală de constituire se face la cererea scrisă a acestora, fără alte formalităţi


Propun:
Art. 7. - Înscrierea ulterioară în asociaţia de proprietari a proprietarilor din condominiu care nu au fost prezenţi la adunarea generală de constituire se face din oficiu de catre presedintele asociatiei ( fara cerere si alte formalitati ).

Art. 8. -
(1) Pentru modificarea sau completarea statutului ori a acordului de asociere este necesar acordul a cel puţin 2/3 din numărul proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari.
(2) Orice modificare sau completare se înregistrează la judecătoria care a emis încheierea judecătorească de înfiinţare, fără alte formalităţi.

Propun
Art. 8. -
(1) Pentru modificarea sau completarea statutului ori a acordului de asociere este necesara hotararea in adunarea generala cu majoritate de voturi.
(2) Orice modificare sau completare se aduce la cunostinta prin afisare si se anexeaza la documentul initial , fără alte formalităţi.
Art. 9. - Proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari au dreptul să participe, cu drept de vot, la adunarea generală a proprietarilor, să îşi înscrie candidatura, să candideze, să aleagă şi să fie aleşi în structura organizatorică a asociaţiei de proprietari. Pentru a beneficia de dreptul de a fi ales, persoana în cauză trebuie să aibă capacitate deplină de exerciţiu.

Propun
Art. 9. - Proprietarii si membrii familiilor lor din condominiu au dreptul să participe, cu drept de vot, la adunarea generală a proprietarilor, să îşi înscrie candidatura, să candideze, să aleagă şi să fie aleşi în structura organizatorică a asociaţiei de proprietari. Pentru a beneficia de dreptul de a fi ales, persoana în cauză trebuie să aibă capacitate deplină de exerciţiu.
Art. 13. - Veniturile obţinute din exploatarea proprietăţii comune aparţin asociaţiei de proprietari. Aceste venituri alimentează fondurile speciale ale asociaţiei de proprietari pentru reparaţii şi investiţii cu privire la proprietatea comună şi nu se plătesc proprietarilor.

Propun
Art. 13. - Veniturile obţinute din exploatarea proprietăţii comune aparţin asociaţiei de proprietari. Aceste venituri pot fi folosite pentru acoperirea sau completarea cheltuielilor legale facute de asociatie.
Art. 21. -
(1) La adunarea generală de constituire a asociaţiei de proprietari, proprietarii vor alege dintre cei prezenţi un comitet executiv, format din preşedintele asociaţiei de proprietari şi un cenzor sau o comisie de cenzori, şi vor hotărî numărul membrilor acestora şi durata mandatelor lor. Dacă dintre membrii asociaţiei de proprietari nu se poate alege un cenzor sau comisia de cenzori, atunci adunarea generală a proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari va mandata comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociaţiei de proprietari, persoană fizică ori juridică de specialitate, pe bază de contract sau convenţie de prestări de servicii.

Propun
Art. 21. -
(1) La adunarea generală de constituire a asociaţiei de proprietari, proprietarii vor alege dintre cei prezenţi un comitet executiv, format din preşedintele asociaţiei de proprietari şi membrii comitetului. Se va alege un cenzor sau o comisie de cenzori, şi vor hotărî numărul membrilor acestora şi durata mandatelor lor. Dacă dintre membrii asociaţiei de proprietari nu se poate alege un cenzor sau comisia de cenzori, atunci adunarea generală a proprietarilor va mandata comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociaţiei de proprietari, persoană fizică ori juridică de specialitate, pe bază de contract sau convenţie de prestări de servicii.
(2) Cenzorul sau membrii comisiei de cenzori trebuie să aibă cel puţin studii medii şi pot depune, dacă adunarea generală a asociaţiei de proprietari hotărăşte astfel, într-un cont bancar al asociaţiei de proprietari, o garanţie suficientă şi îndestulătoare, pe baza unui contract de garanţie încheiat în acest sens. Cuantumul garanţiei nu poate fi mai mic decât media anuală a totalului cheltuielilor lunare ale asociaţiei.

Propun
(2) Cenzorul sau membrii comisiei de cenzori alesi in adunarea generala dintre proprietari, trebuie să aibă cel puţin studii medii .
Art. 22. -
(1) Deponentul garanţiei menţionate la art. 21 alin. (2) nu poate dispune în niciun mod de suma depusă drept garanţie şi nici de dobânda aferentă, decât după îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii: aprobarea descărcării de gestiune privind exerciţiul financiar precedent de către adunarea generală a membrilor asociaţiei de proprietari, precum şi încetarea efectelor delegaţiei menţionate la art. 21.
(2) În cazul în care se constată de către reprezentanţii asociaţiei de proprietari sau de către proprietarii înşişi minusuri în gestiune, asociaţia poate dispune asupra unei sume de bani egale cu cuantumul minusului în gestiune, direct din contul bancar menţionat la art. 21 alin. (2), cu aprobarea scrisă, expresă, anterioară a adunării generale, fără a avea nevoie de consimţământul deponentului garanţiei.

Propun sa fie eliminat acest articol.
Art. 23. -
(1) După adunarea generală de constituire a asociaţiei de proprietari va avea loc cel puţin o dată pe an, în primul trimestru, o adunare generală a proprietarilor membri ai asociaţiei. Responsabilitatea cu privire la neconvocarea a cel puţin unei adunări generale a proprietarilor aparţine membrilor comitetului executiv, inclusiv preşedintelui asociaţiei de proprietari.

Propun
Art. 23. -
(1) După adunarea generală de constituire a asociaţiei de proprietari va avea loc cel puţin o dată pe an, în ultimul trimestru, o adunare generală a proprietarilor , cand se va dezbate si aproba si "Bugetul de venituri si cheltuieli" pentru anul urmator. Responsabilitatea cu privire la neconvocarea a cel puţin unei adunări generale a proprietarilor aparţine membrilor comitetului executiv, inclusiv preşedintelui asociaţiei de proprietari.
Art. 24. -
(1) Adunarea generală poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociaţiei de proprietari (jumătate plus unu) sunt prezenţi personal sau prin reprezentant legal.
(2) Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu, adunarea generală va fi suspendată şi reconvocată în termen de maximum 10 zile de la data primei convocări.
(3) La adunarea generală reconvocată, dacă există dovada că toţi membrii asociaţiei de proprietari au fost convocaţi, hotărârile pot fi adoptate, indiferent de numărul membrilor prezenţi, prin votul majorităţii acestora.
(4) Hotărârile adunării generale a asociaţiei de proprietari sunt obligatorii şi pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenţi la adunarea generală, precum şi pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociaţiei de proprietari.


Propun
Art. 24. -
(1) Adunarea generală poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor (jumătate plus unu) sunt prezenţi personal sau prin reprezentant legal.
(2) Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu, adunarea generală va fi suspendată şi reconvocată în termen de maximum 10 zile de la data primei convocări.
(3) La adunarea generală reconvocată, hotărârile pot fi adoptate, indiferent de numărul membrilor prezenţi, prin votul majorităţii acestora.
(4) Hotărârile adunării generale a asociaţiei de proprietari sunt obligatorii şi pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenţi la adunarea generală, precum şi pentru chiriasii din condominiu.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Septembrie 2009
Adriantot, moderator
Elga,deoarece nu ai lamurit,poate ar trebui clarificat ca legea in cauza a fost necesara ,pentru a reprezenta baza legala a activitatii in cadrul AP,raporturile intre proprietari- reprezentantii acestora - terti si autoritati .Practica si prezentul forum dovedesc fara putinta de tagada ca legea este in multe locuri interpretativa ,lacunara,
Legea reprezinta bariera intre proprietari si terti/autoritati;pe cale de consecinta amendamentele ,doresti sa reprezinte interesele cui?
In conditiile in care se vor propune masuri numai in favoarea asociatiei (gen privilegiu imobiliar )se va ajunge la realizarea unei feude in care proprietarii vor detine obligatii pentru care eventual pot fi trasi la raspundere ,inclusiv prin instanta si cu drepturi ,pentru a caror incalcare sa nu raspunda nimeni.
Forumul dovedeste multitudinea si varietatea de manifestari la nivelul asociatiilor cu interpretarea sau incalcarea legii,astfel incat apreciez ca obligatoriu necesar ,
stabilirea unui interes asociatie sau proprietar ,evidentierea si amendarea prevederilor neconstitutionale sau cele in contradictoriu cu alte legi in vigoare.
Art 41 din Constitutia Romaniei mentioneaza
(
2)Proprietatea privata este ocrotita in mod egal de lege.indiferent de
tituar

L 230/2007
art 51 (1)Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominium,precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora ,pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari,dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute

Concret daca CE are oftica pe proprietarul X,prin inginerii financiar contabile de rutina ,acesta poate fi facut ca si restantier ,ocazie cu care ,precaut presedintele instituie privilegiu imobiliar .
Apreciez ca trebuiesc bine lamurite interesele cui se doreste a fi reprezentate prin
amendamentele ,care actualmente fac obiectul interesului si din partea unor structuri nationale
@ynocentta
Privilegiul imobiliar este una si fructificarea acestuia este alta. Pana la a-i lua omului casa si bunurile, asociatia trebuie sa si dovedeasca ca restantierul pe care are "oftica" chiar are acele restante, or asta se face intr-un proces in care se cer dovezi.
Dar ce te faci cu un administrator, locatar al blocului, care fura sute de milioane vecinilor lui, la un moment dat se descopera furtul, asociatia o mai balbaie pana s-o dovedeasca in instanta si intre timp hotul si-a vandut casa si a plecat bine-merci cu banii oamenilor cu tot?
Eu am cerut propuneri de amendare a articolelor din lege sau alte idei noi, nu comentarii pe articolele existente. Plus de asta noi putem face orice fel de propunere, cat de aiuristica poa' sa fie, pana sa se si puna in lege trece prin cateva minti de juristi, asa ca...nicio grija...... asociatia nu va lua casa cuiva pe care are "oftica" numai ca noi aici propunem comportamente abuzive.
..................
@adriantot
Multumesc, cu rugamintea de a sublinia, daca nu cer prea mult :) diferenta intre existent si propus (partea din propozitie). Deja mi-am creat un fisier cu propunerile Dv. si in curand, daca se vor mai adauga si altele le voi redacta si le voi expune in topic, astfel incat sa le putem macar discuta sumar, punct cu punct.
Ultima modificare: Joi, 24 Septembrie 2009
elga50, moderator
In conditiile in care se constata ,abateri sau incalcari ale prevederilor in vigoare mai ales de catre administratori ,se impune evidentierea prevederilor permisive.
Apreciez si doresc sa nu trezesc din nou reactii de furie din partea Managing Partner,ca amendamentele la legea nr 230/2007 trebuie sa vizeze si realizarea unor raporturi legale intre reprezentantii asociatiilor si membrii entitatii juridice .
Cati presedinti de asociatie de proprietari au raspuns pentru faptele sau consecintele faptelor lor ?In caz de cercetari toti motiveaza si justifica actiunile si activitatile prin acordul CE si asa raspunderea se disipeaza si prejudiciul ramane in sarcina contribuabililor = proprietar.
Privitor la problema cu instituirea privilegiului imobiliar,este bine de vazut si din prima acelora care pe fondul unor conflicte strict private cu membrii CE sau chiar cu presedintele de asociatie,datorita dezinteresului majoritati proprietarilor ,au suportat consecintele acestei dispozitii in vigoare.
Este mai mult decat de laudat initiativa de amendare a legii nr 230/2007 ,dar care a aparut in forma existenta tot datorita juristilor .
Primordial trebuie sa se evidentieze concret dispozitiile ambigue sau permisive care concura la interpretare /abuz
Subliniez ca nu doresc sa nasc noi discutii si raportari abuz,dar pe principiul Legii Fundamentale prevazut de art 29 libertatea gandirii si a opiniilor,apreciez ca prin amendamente trebuie sa se asigure o garantie in relatiile din interiorul condominiului,cu posibilitatea recuperarii eventualelor prejudicii cauzate de reprezentantii acesteia.
In raport de precedente ,inclusiv de mesajele postate pe acest forum sunt evidente activitatile la limita ,desfasurate de catre persoane care nu intrunesc conditiile lgale ,dar care pe criteriul de vecin,de buni vecin isi asuma
responsabilitatea cu acordul AG sa desfasoare activitati cu responsabilitate marita care legal ,este la indemana numai anumitor categorii de activitati profesionale.Concret ,apreciez ca ar trebui ,ca persoana care este mandatata sau angajata sa desfasoare activitatea de cenzor sa intrunesca conditiile legal prevazute .
La nivelul asociatiilor de proprietari se evidentiaza aspectul ,mandatarii proprietarilor cu statut vechi in condomunium pe considerentul ca fiind buni vecini nu se bucura sa-si fure confratii,ignorandu-se total realitatea ca activitatea si responsabilitatea de cenzor ,indiferent de entitatea in care se desfasoara ,trebuie sa se deriuleze lin limitele legal prevzute,dar care nu sunt la indemana persoanelor mandatate/angajte..
Este arhicunoscut dezinteresul majoritatii proprietarilor intr-o asociatie de proprietari.La nivelul asociatiilor inca primeaza principiul ca cei batraini le cunosc pe toate,iar tinerii sa stea la rand.Si astfel sunt multe cazuri in care persoane fara tangenta cu activitatea respectiva ,concret datorita garantiilor pecuniare,se angajeaza sa desfasoare activitatea de cenzor.
In conditiile in care pe parcursul derularii mandatului acordat de catre AG,
cenzorul intelege sa faca si inginerii financiar contabile cu consecinta prejudicierii proprietarilor ,lipsa garantiilor materiale,propunere deja lansata pe forum ,
conduce automat la imposibilitatea recuperarii macar in parte a eventualului prejudiciu.
Apreciez ca pentru transparenta activitatii si responsabilizarea proprietarilor ,ar trebui desfasurate demersurile pentru incheierea de raporturi individuale cu prestatorii de servicii,proiect pilot deja demarat in anumite zone din tara,in urma carora statistica demonstreaza ca s-au micsorat cazurile de neplata ,au fost indepartate o parte din posibilele motive de disputa in interiorul asociatiei
Pentru @ynocentta veniti cu propunerea concret la obiect, la articol, la problema . Sa avem fond de rulment sau nu ?
Cine poate fi presedinte, cenzor, administrator, etc ?
Sunt sute de intrebari si/sau zeci de articole la care putiti interveni cu propuneri concrete.
Apropo de privilegiu aflati ca presedintele suparat trebuie sa faca dovada restantelor cu documente pentru a inainta cererea de instituire a privilegiului imobiliar la Oficiul de Cadastru si publicitate imobiliara. Apoi Oficiul trimite proprietarului un exemplar din decizia de privilegiu imobiliar cu mentiunea ca acesta are dreptul sa conteste in termen de 15 zile. Iar executarea privilegiului imobiliar se face numai dupa obtinerea unei hotarari judecatoresti ramasa definitiva. Asa ca nimeni nu-si pierde casa daca are privilegiu imobiliar pus de asociatie, dar nu o poate vinde pana nu achita datoriile la asociatie.

Oricum putem discuta aceste lucruri daca doriti prin deschiderea altui subiect.
Va rog sa veniti aici concret cu modificari pe care dv le propuneti ca vsa fie cat mai usor , mai simplu de colaborat in asociatie (relatia dintre proprietari, proprietari si conducerea asociatiei), in relatiile asociatiei cu agentii economici, cu autoritatile, etc.
V-as fi recunoscator daca nu ati mai intra in dialog aici decat pentru modificarea legii asociatiilor.
Va multumesc !

Alte discuții în legătură

Cenzor tintin tintin Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca o asociatie de proprietari cu 12 Ap.are nevoie de cenzor si unde pot găsi aceasta reglementare. Multumesc (vezi toată discuția)
Conditii cenzor udau_1966 udau_1966 as vrea sa stiu ce conditii trebuie indeplinite ,din punct de vedere legal,sa fii cenzor al unei asociatii de propietari? cu stima ,cristi (vezi toată discuția)
Cenzor asociatie de proprietari cocoranum cocoranum O persoana cu studii superioare economice,nefiind membru CECAR,paote sa indeplineasca functia de cenzor,in cazul in care nu locuieste in aceea asociatie? (vezi toată discuția)