avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestatie amenda viteză
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestatie amenda viteză

Am fost sancționat pentru viteza de 152 km/h pe limita de 100km/h, mentionez ca mașina de poliție era în mișcare și avea și viteza mare, peste 80 km/h in mod sigur, e relevant acest lucru la contestație? E vreo șansă sa aplice marja de eroare de 3km/h?
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 12:19, 16 Mai 2017
Busugaby a scris:

Am fost sancționat pentru viteza de 152 km/h pe limita de 100km/h, mentionez ca mașina de poliție era în mișcare și avea și viteza mare, peste 80 km/h in mod sigur, e relevant acest lucru la contestație? E vreo șansă sa aplice marja de eroare de 3km/h?


Probabil ca cineva te fitileste, un sfertodoct probabil. Unde crezi ca suntem, in secolul trecut? Judecatorul nu este specialist in radare, lasere, GPS-uri, etc. Daca faci contestatie, el o sa ceara politiei sa dovedeasca faptul ca pe masina era montata o instalatie certificata sa masoare, in miscare, viteza altor vehicule, ca este verificata metrologic, punct. Teoria masurarii vitezelor de deplasare nu e treaba lui. Daca tu vrei sa te documentezi, e simplu, internetul este plin de materiale.
Ti-a suspendat permisul pentru mai mult de 30 de zile? Poti solicita, si obtine, in anumite conditii, reducerea ei, dar 30 de zile sunt babute in cuie. Exista un site, soferiteste.ro, unde poti vedea detalii.
Norma metrologica prevede abateri de +-1% din valoarea masurata in conditii verificarii in conditii de laborator. Abaterile de +-4% sunt valabile in conditii de masurare in conditii de trafic, radarul fiind montat pe un autoturism in miscare.
Legislatia nu prevede cine aplica abaterea de +- 4%. Agentul de politie in momentul constatarii vitezei de deplasare sau instanta in momentul solutionarii plangerii contraventionale. Tribunalul Bacau avand de solutionat o asemenea speta a suspendat cauza si a cerut indrumari de la ICCJ. Asteptam decizia ICCJ.
ing. Ioan Ciobanu
NML 021-05/2005 cu modificari ulterioare:

3.1.1. Erori maxime tolerate pentru măsurarea vitezei:

a) pentru măsurarea vitezei, simulată în condiții de laborator, eroarea maximă tolerată este de:

- ± 1 km/h pentru viteze până la 100 km/h;

- ± 1% din valoarea măsurată pentru viteze egale sau mai mari de 100 km/h;

b) pentru măsurarea vitezei, în condiții normale de trafic, pentru cinemometrele care funcționează numai în regim staționar, eroarea maximă tolerată este de:

- ± 3 km/h pentru viteze până la 100 km/h;

- ± 3% din valoarea măsurată pentru viteze egale sau mai mari de 100 km/h;

c) pentru măsurarea vitezei, în condiții normale de trafic, pentru cinemometrele care funcționează atât în regim staționar, cât și în regim de deplasare, eroarea maximă tolerată este de:

- în regim staționar, pentru măsurarea vitezei autovehiculelor aflate în trafic, eroarea maximă tolerată este cea prevăzută la lit. b);

- în regim de deplasare, pentru măsurarea vitezei proprii de deplasare a autovehiculului de patrulare, eroarea maximă tolerată este cea prevăzută la lit. b);

- în regim de deplasare, pentru măsurarea vitezei autovehiculelor aflate în trafic, eroarea maximă tolerată este de:

- ± 4 km/h pentru viteze până la 100 km/h;

- ± 4% din valoarea măsurată pentru viteze egale sau mai mari de 100 km/h.

Despre eroare si cum interpreteaza instantele aici:
[ link extern ] /

Punctul de vedere tehnic mi l-am expus deja, insa mai precizez o data :

- orice aparat de masura, de orice fel, are o eroare de masura acceptata
- de obicei ea se considera cu + si - o valoare procentuala X din : valoarea reala citita, din scala maxima de masura, sau combinatii intre cele doua, insa acea valoare poate fi diferita pe diferite intervale de masura ale aparatului
- ca regula generala, in tehnica se accepta ca aparatul indica acea valoare, atit timp cit se afla in intervalul dintre doua verificari metrologice si nu se poate certifica faptul ca este eronata, in lipsa altei masuratori efectuate in paralel, in acelasi moment, cu un alt mijloc de masura cu cel putin aceeasi precizie , preferabil mai buna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radarele politiei Mihail Cazacioc Mihail Cazacioc Un cetatean a fost surprins de radar circuland cu viteza pe un segment de drum unde limita este de 50 Km/h si i s-a comunicat ca ar fi avut 102 km/h. I ... (vezi toată discuția)
Contestare pv primit pentru viteza (151km/h) DanutB DanutB Buna seara, Apelez la ajutorul dvs pentru a ma indruma in legatura cu contestarea Procesului Verbal dat de Politia din jud. Buzau. In data de 27.12.1013 am ... (vezi toată discuția)
Masurare radar in conditii de perturbatii electromagnetice bogdan_smeu bogdan_smeu Salutare intregii comunitati. Doresc sa mentionez ca apreciez foarte tare toti specialistii care dau raspunsuri dezinteresate atator neinstruiti - cum sunt si ... (vezi toată discuția)