Intr-un imobil de locuit in comun,toti proprietarii au dreptul sa foloseasca partea comuna de constructii si de instalatii
In cazul in care toti coproprietarii spatiilor comune dintr-un condominiu convin, se pot realiza diverse tranzactii si se pot incheia acte juridice de instrainare totala sau partiala a acestor anexe si parti comune.
Utilizarea exclusiva de catre un singur proprietar a unei parti din partea comuna din condominiu se poate realiza numai pe baza unui contract de inchiriere sau de folosinta, semnat de presedintele asociatiei de proprietari, pe baza hotararii adunarii generale a proprietarilor, cu acordul proprietarilor direct afectati.
In ipoteza in care uscatorul, subsolul tehnic, terasa unui bloc sau un alt spatiu similar din condominiu (ex.: un spatiu aflat sub scara de la parter, boxa de la subsol, beciul sau spatiul de pe un palier spatios) se preteaza unei schimbari semnificative, in sensul unei amenajari care sa conduca la o utilizare diferita de cea care a fost proiectata de constructorul imobilului, proprietarul care intentioneaza sa se foloseasca de acest spatiu in interes personal -ar trebui sa procedeze la realizarea unei expertize tehnice de specialitate in constructii, de rezistenta, instalatii etc. care sa aiba ca obiectiv gradul de afectare a condominiului prin realizarea modificarii dorite.
Pentru folosinta exclusiva a unei cote din partea comuna de imobil de locuit in comun, nu este suficienta hotararea adunarii generale, fiind necesar si acordul proprietarilor direct afectati.
Art. 23 din H.G. nr. 1588/2007 Spaţiile din proprietatea comună pot fi utilizate de către terţi, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majorităţii proprietarilor membri ai asociaţiei şi al proprietarilor direct afectaţi de vecinătate, în baza unui contract de închiriere, de folosinţă sau de concesiune, potrivit art. 39 din Legea nr. 230/2007.